CHP heyetinden askerlerin şehit olduğu menfez hakkında açıklama: 'Uyarı ciddiye alınmadı'

Giresun’da incelemede bulunan CHP heyeti tarafından gerçekleştirilen basın toplantısında felaket hakkında açıklama yapıldı.

CHP heyetinden askerlerin şehit olduğu menfez hakkında açıklama: 'Uyarı ciddiye alınmadı'

Sel felaketinin yaşandığı Giresun’da incelemede bulunan CHP heyeti yaptıkları tespitlerle ilgili basın toplantısı düzenledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, 3 askerin şehit olduğu menfezle ilgili daha önce CHP’li İl Genel Meclis üyesi Ömer Cebeci’nin 4 Temmuz 2019 tarihinde uyarıda bulunduğunu belirterek, Giresun Valisi ve AKP’li İl Genel Meclis Başkanı’nın dikkate almadığını vurguladı.

Anka Haber Ajansı'nın aktardığına göre; CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Yıkılması gerektiği için orada yıkılan köprüler var” sözüne “İsterdik ki köprü bu acı yaşanmadan, can kaybı olmadan yıkılsaydı” yanıtını verdi.

CHP heyeti sel felaketiyle ilgili incelemelerinin ardından Giresun İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenledi. 8 kişinin hayatını kaybettiği felaketle ilgili konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztunç, 3 askerin şehit olduğu menfezle ilgili önemli açıklamada bulundu. Öztunç, CHP İl Genel Meclis üyesi Ömer Cebeci’nin 4 Temmuz 2019 tarihinde AKP’li Genel Meclis Başkanını ve Giresun Valisi’ni menfezle ilgili uyardığını belirterek, “Bugün yıkılan menfezin olduğu bölgenin alıntı boş, buralarda ocak var. Ocak buradaki çakıl ve kumu almış, altı boşalmış. Menfez de başarısız yapılmış. Gerçekten yanlış yapılmış, buraya tedbir alınsın diye dilekçe veriyor. Ciddiye bile almıyorlar” diye konuştu.

Uyarı ciddiye alınsaydı askerlerin bugün şehit olmayacağını vurgulayan Öztunç şunları söyledi:

“Bu işten sorumlu olan AKP İl Genel Başkanı ve Giresun Valisi hesap vermelidir. Bu yaşananların sorumlusu ikisidir. Biz CHP Çevre ve Doğa Hakları olarak öneriler dile getirmiştik. Bakın çevre düzenin planlarını yeniden geliştirir, çoğul önlemlere gidersek bu sorunları yaşamayız. Orman alanlarının tarım alanları olmasının önüne geçmemiz gerekiyor. Dereler imara açılmamalı. HES’ler dereleri bitiriyor. Yağmura engel olma şansımız yok ama yağmurdan sonra oluşan seldeki can kaybına engel olabiliriz.”

CHP’li Torun ise 1994 yılından bu yana Karadeniz’deki birçok afete tanıklık ettiğini ve bu afetin boyutunun diğerlerinden daha şiddetli olduğunu ifade ederek, “Yağmuru engelleyemeyiz ama tahribatı en aza indirebiliriz. Karadeniz her yıl bu tehlike ile karşı karşıya. Birçok karedeniz ilimiz bu afeti yaşadı. Ama bu afetlerin hiçbirinden ders alınmadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Karadeniz eylem planı hazırladı. Bakanlık planının neresinde?” diye sordu.

‘DERELİ’DE 241 ESNAFIN İŞYERİ YERLE BİR OLDU’

“Su akar yatağını bulur” diye atasözüne atıfta bulunan Torun, şunları kaydetti:

“Ne oldu? Su aktı, ne kadar engel koyarsak koyalım aldı götürdü. Demek ki suyun önünde güç yok, akşını rahatlatmamız lazım. Master planı hazırlanarak, derelerin önüne çekilmiş hatalı imalatları gözden geçirmemiz lazım. Bu yapılaşmayı kesinlikle engellememiz gerekir. Dereli’de en son aldığımız bilgi 241 esnafın işyeri yerle bir olmuş. Ayrıca Doğankent 32 esnafımız etkilenmiş. Bazı köylerimizde de hala ulaşım sağlanmış değil. Öğlene kadar 118 köyümüzden yarısına yakını açılmıştı. Yarısına da elektrik verilmişti. Yolların açılması, elektriğin verilmesi gerekiyor.”

‘60 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLAR KÖPRÜDE TEDBİR ALINMADI DİYOR’

“Özellikle Dereli’deki köprü. Gördüğünüz köprünün altında bir köprünün daha olduğu iddia ediliyor. 2002 yılında da benzer bir sel tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını ifade ediyorlar. 60 yaşın üzerindeki vatandaşlarımız biz biliyoruz, hiçbir tedbir alınmadı diyorlar. Maalesef yetkililer bu konuda da kulağını tıkadı.”

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN SÖZLERİNE YANIT

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Yıkılması gerektiği için orada yıkılan köprüler var” sözünü değerlendiren Torun, “İsterdik ki köprü bu acı yaşanmadan, can kaybı olmadan yıkılsaydı. Doğa değil tarafından bu olumsuzluk gündeme getirilseydi de bu kadar maddi hasarla karşılaşılmasaydı. Buranın da afet bölgesine alınması lazım, bu afet değil de nedir?” ifadelerini kullandı.

Heyette CHP Genel Başkan Yardımsı Seyit Torun, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Samsun Milletvekili Kemal Zeybek ve Giresun Milletvekili Necati Tığlı yer aldı.

Etiketler
Giresun Şehit