Pazarlık usulü ile 1,2 milyon TL
Kamu alımlarında ‘ihalelerin bazılarına verilmesi’ için giderek yaygınlaşan pazarlık yöntemi, Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluklar Başkanlığı’nca da gerekli şartlar oluşmasa dahi kullanıldı.
Kamu alımlarında ‘ihalelerin bazılarına verilmesi’ için giderek yaygınlaşan pazarlık yöntemi, Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluklar Başkanlığı’nca da gerekli şartlar oluşmasa dahi kullanıldı. Başkanlığın 2019 yılında dağıttığı toplam 143 milyon TL’lik bursun etki analizi yapılmadı.
2019 yılında, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyum” adı altında pazarlık yöntemi ile gerçekleştirdiği ihale kapsamında yüz binlerce lira harcayan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) öngörülen şartlar oluşmasa dahi pazarlık usulünden vazgeçmiyor.
Birgün'den Mustafa M. Bildircin'in haberine göre, Başkanlığın, uluslararası kuruluş kaynaklarından proje karşılığı aldığı hibe tutarları ile yaptığı hizmet alımlarında da pazarlık yöntemini tercih ettiği belirlendi.
YTB mali hesaplarına yönelik gerçekleştirilen Sayıştay denetimleri ile başkanlığın, mevzuatta öngörülen şartlar oluşmadığı halde pazarlık usulü ile hizmet alımı gerçekleştirdiği açığa çıkarıldı.
Sayıştay’ın, “2019 Yılı Denetim Raporları” kapsamında YTB’nin mal ve hizmet alımları incelendi. Geçici koruma altındaki Suriyelilere sunulan yükseköğretim projeleri için “Destek personeli ve hizmet alımı” amacıyla gerçekleştirilen 1,2 milyon TL bedelli sözleşmede pazarlık yöntemine başvurulduğu belirlendi. Detaylı incelemede, Avrupa Birliği kaynaklı sebeplerle 2018-2019 eğitim dönemi için onay alınma tarihinin başkanlıkça öngörülemeyecek şekilde 2019 yılı Ocak ayına sarkmasının pazarlık usulü ihaleye gerekçe gösterildiği tespit edildi.
ÖNGÖRÜLEBİLİRDİ
Sayıştay denetçileri, “Düzey Türkçe Eğitim” adı verilen programın uzun yıllardır YTB tarafından yönetildiğini ve eğitim döneminin her yılın Kasım-Temmuz aylarını kapsadığını belirtti. İhale sürecinin normal şartlarda da belli bir zaman gerektirdiğinin altını çizen denetçiler, “Proje onayının 2019 yılı için Ocak ayında alınmış olması, pazarlık için mevzuatta öngörülen, “İdare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması’ şartını karşılamamaktadır” değerlendirmesinde bulundu.
BURSLARIN TAKİBİ YAPILMADI
Başkanlığın öte yandan, 2019 yılında yaptığı toplam 143 milyon TL’lik burs ödemesi için “Etki analizi raporu” hazırlamadığı belirtildi. Burs ödemelerinin kurum bütçesinin yüzde 40’ına karşılık geldiğine vurgu yapan denetçiler, “Kamu kaynaklarının etkin, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılması” için burs dağıtımının ardından etki analizi çalışmaları yapılması gerektiğini belirtti.