Gözler CHP Parti Meclisi toplantısında

CHP’de seçimin ardından başlayan parti içi tartışma devam ederken gözler “disiplin” gündemiyle bugün olağanüstü toplanacak Parti Meclisi’ne çevrildi

Gözler CHP Parti Meclisi toplantısında

SEBAHAT KARAKOYUN/BİRGÜN- Seçim sonuçlarıyla ilgili eleştiriler ve kurultay talepleri üzerine CHP yönetiminin “disiplin” mekanizmasını işletmek üzere düğmeye basması yeni bir tartışma yarattı.

CHP Genel Merkezi’nden PM üyelerine gönderilen toplantı çağrısına göre gündemde, Genel Başkan’ın sunuş konuşmasının ardından disipline sevk işlemleri görüşülecek. CHP Tüzüğü’ne göre, Parti Meclisi, kendi üyelerinin yanı sıra YDK üyeleri, büyükşehir belediye başkanları ve milletvekillerinin “parti suçu” oluşturan eylemleri nedeniyle disiplin süreci başlatabiliyor. PM’nin disiplin işlemi uygulanma istemini Yüksek Disiplin Kurulu karara bağlıyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun önceki gün MYK toplantısının ardından seçim sonuçlarını değerlendirirken bazı isimlerin olağanüstü kurultay ve istifa çağrıları anımsatılınca “Koltuk sevdalısı olanların, bireysel çıkışlarla kendisine yol arayanların partide işi yoktur” çıkışının ardından PM’nin “disiplin” gündemiyle olağanüstü toplantıya çağrılması, bazı isimlere yönelik bir tasfiye hareketine girişileceği yorumlarına yol açtı.

Önce seçim sonucu konuşulmalı

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından parti yönetimini eleştiren isimler arasında yer alan PM Üyesi Erdal Aksünger, 24 Haziran seçim sonucu ve seçim gecesi yaşananlarla ilgili kamuoyunun CHP’den açıklama beklediğini belirterek, “Bunun için kapsamlı bir değerlendirme yapmak yerine PM’nin aceleyle tek gündem maddesi olarak disiplin konusunu gündemine alması yanlıştır” dedi.

Bunun kurultay taleplerinin gündeme getirilmesini ve seçim gecesiyle ilgili muammanın konuşulmasını önlemeye yönelik bir hamle olduğunu savunan Aksünger, “Partinin sorunu kişilerle ilgili değil aslında. Yapısal sorunlar bir kişinin gidip diğerinin gelmesiyle çözülmez. Parti içinde liyakata dayalı bir düzen, topluma güven verecek bir yapı oluşturulmadığı sürece kişilerin değişmesi ile sorun çözülmez aslında. Yapısal sorunlar var olduğu sürece kişilerin değişmesi sorunları çözmez hatta bazen gelen gideni aratır” diye konuştu.

Özeleştiri yapılmalı

PM Üyesi İstanbul Milletvekili Ali Şeker de seçim sonuçlarıyla ilgili partinin yetkili kurullarında kapsamlı bir değerlendirme ve özeleştiri sürecine ihtiyaç olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Seçimin hemen ardından bir değerlendirme sürecini beklemeden fırsatçı bir yaklaşımla aceleyle protestoya girişmek de, disiplin tehdidiyle özeleştiri ve değerlendirme sürecini engellemeye çalışmak da yanlıştır. Sağduyuyla belli bir süzgeçten geçirilerek yapılacak değerlendirmelerin ardından gerekirse protesto da istifa çağrısı da yapılabilir ancak bunları itibarsızlaştıran bir yaklaşım sergilenmesi de partiye bir yarar sağlamaz. Sıcağı sıcağına yapılan bazı çıkışlar, partinin yenilenmesine yönelik haklı ve meşru talepleri de itibarsızlaştırmaya, süreci bulandırmaya yönelik hareketler olmuştur. Tabanın beklentisini de dikkate alarak kapsamlı bir değerlendirme ve özeleştiri sürecinin işletilmesine ihtiyaç var.”

Etiketler
Seçim