AKP’nin 2021 ajandası: Hazine yardımına yaptırım
Siyasi Partiler Kanunu’na yönelik çok sayıda değişikliğe hazırlanan AKP, 2021’de somut adımlar atacak. AKP’nin ajandasında, milletvekili transferinin sınırlandırılması, Hazine yardımlarının kesilmesi ve seçim barajı bulunuyor.
Siyasi Partiler Kanunu’na yönelik çok sayıda değişikliğe hazırlanan AKP, 2021’de somut adımlar atacak. AKP’nin ajandasında, milletvekili transferinin sınırlandırılması, Hazine yardımlarının kesilmesi ve seçim barajı bulunuyor.
AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in HDP’nin Hazine yardımlarının kesilebileceğine yönelik ifadeleri, Siyasi Partiler Kanunu’ndaki değişiklik hazırlıklarında alınan mesafeyi gösterdi. TBMM kulislerinde, AKP’nin, ittifak ortağı MHP’nin de baskısıyla daha önce 220 kez değiştirdiği Siyasi Partiler Kanunu’nu yeni yılla birlikte değiştireceği ifade ediliyor.
Edinilen bilgiye göre, koronavirüs salgını ve siyaseten uygun zamanın beklenmesi dolayısıyla MHP’nin “Siyasi Partiler Kanunu’nda değişiklik” talebini 2020’de karşılayamayan iktidar partisi, 2021'in başında yeni bir düzenlemeyi TBMM'ye sunacak. Henüz çalışmaları süren düzenlemede, AKP Sözcüsü Çelik’in işaret ettiği, ‘Hazine yardımlarının belirli durumlarda kesilmesi’ne yönelik hükümlerin yer alması planlanıyor. Mevcut kanunda, barajı geçen siyasi partiler, sandalye sayılarına göre belirli düzeyde Hazine yardımı alıyor.
AKP’nin yeni dönemdeki bir diğer hedefi, MHP’nin de öncelikli talepleri arasında yer alan, “partiler arasındaki milletvekili transferinin sınırlandırılması.” Bu konuda milletvekillerine bir süre sınırının getirilmesi hedefleniyor. Buna göre, seçildikten sonra belirli süreyi partisinde geçirmeyen milletvekili istifa durumunda ‘bağımsız’ kalacak.
AKP ve MHP, ittifak dışında yüzde 10 olan seçim barajından da ‘rahatsız.’ İki partinin, seçim barajını düşürerek partilerin ittifaklara bağlılığını azaltmayı ve yeni kurulan ya da kurulacak partilerin Millet İttifakı'nda yer almasını engellemeyi planladığı belirtildi.
Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilen kamuya girişte güvenlik soruşturması uygulamasının da AKP ve MHP'nin ajandasındaki bir diğer düzenleme olduğu kaydedildi. Salgın hastalık sürecinde yasalaştırılamayan düzenlemenin AKP'nin öncelikli teklifleri arasında yer alacağı ileri sürüldü.
ORTA ÇAĞ KARANLIĞI
CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Cumhur İttifakı’nın anti demokratik düzenleme hazırlığını BirGün'e yorumladı. Saray iktidarının demokrasiden her geçen gün uzaklaştığını kaydeden CHP’li Erkek, “İktidarın demokratikleşebilmesi için siyasi partilerin önündeki engelleri kaldırması gerekir. Ama onlar bizi Orta Çağ karanlığına götürmeye çalışıyorlar. Çünkü tek dertleri ‘nasıl iktidarda kalabiliriz’ oldu” dedi.
Cumhur İttifakı’nın seçimlerde Cumhurbaşkanı adayını seçtirmesinin mümkün olmadığını ifade eden Erkek, AKP’nin 2021 planlarına ilişkin şunları söyledi:
“Yüzde 50+1’i kazanmaları çok zor görünüyor. ‘Ne yapabiliriz de iktidarı bırakmayız’ diye düşünüyorlar. Oysa yapmaları gereken tek şey herhangi bir hesap gütmeden darbe ürünü olan seçim barajını kaldırmalarıdır. Bunun dışında siyasi partilere yönelik bir müdahaleye girişmemeliler. Partilerin program ve tüzükleri, şiddeti teşvik ediyorsa bu durum somut olarak yaşanıyorsa o zaman çeşitli müdahaleler gündeme gelebilir ama günümüz şartlarında siyasi partilerin böyle bir sorunu bulunmuyor.”
KAYBEDECEKLER
İktidar ve ortağı, hangi düzenlemeleri yasalaştırırsa yasalaştırsın, her türlü ilk seçimde gidecekler. Her geçen gün daha fazla otoriterleşiyorlar. Seçimden sonra yeni bir Anayasa ve toplumsal uzlaşmayla sorunları aşacağız. Şu anki sistem büyük bir sorundur. Siyasi partiler güçlü olmazsa siyasi partilerin ifade ve örgütlenme özgürlüğü olmazsa nasıl demokrasiyi koruyabiliriz? Seçmen onlara son kez ciddi bir demokrasi dersi verecek.”