CHP'li gençlerden Burdur Gölü çağrısı
Burdur Gölü, kuruyor. Göldeki su seviyesinin yarı yarıya azıldığını belirten Burdur CHP İl Gençlik Kolları üyeleri, gölün çevresinde yaptıkları basın açıklamasıyla tehlikeye dikkat çektiler.
Türkiye'nin en büyük 7'nci gölü olan Burdur Gölü, kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. Göl, dünyada nesli tükenme tehlikesi altında olan dik kuyruklu ördek türünün yüzde 70'ine ev sahipliği yapıyor.
Gölde, yarı yarıya su kaybı yaşandığına dikkat çeken CHP'li gençler, "Son yıllarda gölü besleyen akarsuların, göle ulaşmaması ve gölün buharlaşma ile su kaybetmesi tuzluluk oranını artırdı. Bu tuzluluk oranına rağmen gölde yaşamaya adapte olmuş Burdur dişli sazancığı, dünyada sadece Burdur Gölü’nde yaşıyor fakat gölün kuruması nedeniyle nesli tehlike altına girecek" diyerek önlem alınması çağrısı yaptılar.
Burdur Gölü, kuruyor. Göldeki su seviyesinin yarı yarıya azıldığını belirten Burdur CHP İl Gençlik Kolları üyeleri, gölün çevresinde yaptıkları basın açıklamasıyla tehlikeye dikkat çektiler. Gölde endemik canlı türlerinin bulunduğunu ifade eden gençler, kurumanın canlı yaşamını tehdit ettiğini ifade ettiler.
"YARI YARIYA SU KAYBI YAŞANDI"
CHP'li gençler adına basın açıklamasını Burdur CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Özgür Özmen yaptı. Burdur Gölü'nün büyüklük açısından Türkiye'de 7'nci sırada olduğunu söyleyen Özmen, "Göl, kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. Göz göre göre gölümüzün kurumasına izin vermemeliyiz. Burdur Gölü’müz neredeyse yarı yarıya su kaybı yaşadı" dedi.
"SADECE BURDUR GÖLÜ'NDE YAŞAYAN DİŞLİ SAZANCIK, GÖLÜN KURUMASI NEDENİYLE NESLİ TEHLİKEYE GİRECEK"
Gölün, yüz kuş türüne, yaklaşık olarak 300 bin su kuşuna ev sahipliği yaptığını vurgulayan Özmen, şu açıklamayı yaptı:
"Özellikle dünyada nesli tükenmekte olan dikkuyruk ördeklerinin yüzde 70’ine ev sahipliği yapıyor. Endemik kuş türlerinin barınma alanı olan Burdur Gölü, uluslararası öneme sahip bir sulak alan.
Son yıllarda gölü besleyen akarsuların, göle ulaşmaması ve gölün buharlaşma ile su kaybetmesi tuzluluk oranını artırdı. Bu tuzluluk oranına rağmen gölde yaşamaya adapte olmuş Burdur dişli sazancığı, dünyada sadece Burdur Gölü’nde yaşıyor fakat gölün kuruması nedeniyle nesli tehlike altına girecek."
"BARAJLAR, GÖLETLER, KONTROLSUZ SONDAJLAR GÖLÜN KURUMASINA NEDEN OLUYOR"
Nesli tükenme tehlikesi altında olan dik kuyruklu ördeklerin dünyada büyük bir bölümünün kışlamak için Burdur Gölü'nü kullandığının altını çizen Özmen, "Gölü besleyen su kaynaklarının önünün kesilmesi, baraj ve göletlerin yapılması, göl çevresinde yapılan kontrolsüz sondajlar, dağlardan gelen su kaynaklarının göle ulaşamıyor. Tüm bunlar Burdur Gölü’nde suların çekilmesine neden oluyor" dedi.
"TOZ BULUTLARI CİDDİ HASTALIKLARA YOL AÇABİLİR"
CHP'li Özmen, Burdur Gölü'nün kuruması sonucunda yaşabilecek tehlikeleri şöyle anlattı:
"Gölün kurumasıyla beraber ekolojik dengenin bozulması, birçok hayvan türünün yok olması ve hastalıkların çoğalmasına neden olabilir. Çünkü gölün kuruyan alanlarında oluşan toz bulutlarının ciddi hastalıklara yol açabileceği düşünüyoruz. Bilim insanlarının da öngördüğü gibi solunum yolu hastalıkları ve kanser hastalıklarının habercisi olabilir."
"ÇÖZÜM YOLLARI ÜRETMELİYİZ"
Özmen, önlemlerin geç olmadan alınması gerektiğini vurgulayarak, "Asırlardır var olan Burdur Gölü’nü göz göre göre kaybetmemeliyiz. Birlik ve beraberlik içerisinde siyasi parti fark etmeksizin gerekli önlemler hep beraber alınmalı ve çözüm yolları üretmeliyiz" çağrıda bulundu.