Muhalefet tek ses: Bursa'da Ranta karşı ortak eylem
6 partiden ortak açıklama: “Yunuseli Havaalanı arazisi yeşil olarak korunmalı”
AYDIN KELEŞOĞLU - GERÇEK GÜNDEM - Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Yunuseli Havaalanı arazisinde yapılaşmaya hazırlanması muhalefeti bir araya getirdi.
Yunuseli Platformu adı altında Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, Saadet Partisi İl Başkanı Mehmet Atmaca, Demokrat Parti İl Başkanı Çağrı Kaplan, Gelecek Partisi İl Başkanı Alpaslan Yıldız, Deva Partisi Bursa İl Başkanı Serkan Özgöz’ün ortak imzasıyla yayınlanan ortak bildiride, 1.400 dönümlük havaalanı arazisiyle ilgili kamuoyuna sızan vahim yapılaşma iddialarına tepki gösterildi.
CHP Parti Meclisi Üyesi Umut Akdoğan, İYİ Parti Grup Başkanı Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, Millet İttifakı Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, ilçe başkanları, partilerin belediye meclis üyelerinin yanı sıra 6 partinin örgütünden yönetici ve üyelerin de katılımıyla Yunuseli Havaalanı’nda gerçekleşen basın açıklamasında, il başkanlarının ortak imzasını taşıyan bildiri kamuoyu ile paylaşıldı.
“HAVAALANI ARAZİSİ, BURSA HALKININ ORTAK MALIDIR”
Platformun açıklamasında şöyle denildi:
Bursa’nın korunması gereken en önemli değerlerinden biri olan Yunuseli Havaalanı için yaşanan son gelişmeler, şehrimizin yarınları için hepimizi endişelendirmiştir.
Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Alinur Aktaş’ın, geçtiğimiz günlerde, bin 400 dönümlük alanın 750 dönümünü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devrettiğini açıklamış olması, yapılaşma ve trafik başta olmak üzere yoğunluk artışına zaten yeterince kurban edilen Bursa’nın geleceği için haklı kuşkuların artmasına yol açmıştır.
Bilinmesini isteriz ki;
Yunuseli Havaalanı’nın arazisi, Bursa halkının maddi manevi katkılarıyla edinilmiştir ve bu yönüyle gerçek sahibi de tüm Bursalılardır.
Dolayısıyla bu arazi üzerinde, Bursalıların görüşleri alınmadan, vatandaşa sorup danışmadan tasarrufta bulunulması doğru değildir.
Aynı şekilde;
Kamuya ait devasa bir alanın, milletin sesi ve temsilcisi olan siyasi partilerin, akademik odaların, meslek kuruluşlarının, STK’ların, hemşehri derneklerinin ve kanaat önderlerinin görüşlerinin alınmadan ne olacağı henüz açıklanmayan bir proje için tahsis edilmesi de aynı ölçüde yanlıştır.
Hele hele Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kullanımına bırakılan 750 dönümde, yoğun yapılaşma projesinin gerçekleştirileceği iddiası son derece vahimdir. Bursa’nın akciğeri konumunda nadir bölgelerinden biri olan Yunuseli Havaalanı arazisi, zaten plansız programsız yoğunluktan ötürü boğulmakta olan bu şehrin nefes alan değeri olarak korunmalı; tamamı yeşil alan olarak Bursa halkının ortak kullanımına açılmalıdır.
“BU ŞEHRİ YÖNETENLERİ, TESTİ KIRILMADAN UYARIYORUZ”
Biz aşağıda imzası bulunan siyasi partiler olarak oluşturduğumuz geniş katılımlı ‘Yunuseli Platformu’ nezdinde; hükümet yetkililerini ve bu şehrin yönetenlerini, testi kırılmadan uyarmayı görev addediyoruz.
Yanlışta ısrar edilmesi halinde, yasal haklarımız doğrultusunda her türlü tepkisel etkinlikleri de içeren bir dizi protesto faaliyetini yürütmeyi de toplumsal sorumluluğumuz gereği gerçekleştirmeye kararlıyız.
Bursa’nın yarınları açısından, gelecek nesillere karşı sorumluluklarımızı da düşünerek, bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağımızı özellikle vurguluyoruz.
Kamuoyuna saygılarımızla duyuruyoruz.
KONUŞMALARIN ÖZNESİNDE BURSA VARDI
Öte yandan, buluşmada yapılan konuşmalarda da, Yunuseli Havaalanı'nın Bursa açısından taşıdığı öneme vurgu yapıldı ve bu alanda betonlaşmaya karşı irade sergilendi.
CHP PM ÜYESİ UMUT AKDOĞAN: "BURAYA BETON BLOKLAR DİKMELERİNE İZİN VERİLEMEZ"
"Ben buraya daha önce görmemiştim. Ankara’dan gelirken buraya yaklaştığımda arsanın ne kadar kıymetli olduğunu anladım. Arkama baktığımda altın gibi yer olduğunu kavradım. Bursalıların arazisine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı bir Ankaralı olarak beni neden ortak ediyor? Arazi bakanlığa devredildiğinde ben size tabiri yerindeyse ortakçı olmuş oluyorum. Burası ne yapılacak? Bakanlığın bir açıklaması var mı? Bu konuda Bursalıların rızası var mı? Cevap kocaman bir hayır. Burada rant, beton, talan var. Doğanın dengesi bozuluyor. Mevsimler şaşıyor. Geleceğimiz kararıyor. Önümüzdeki Cumartesi-Pazar Bursa’da hava sıcaklığı 19-20 derecelerde olacak. Geçtiğimiz yıl bugün Bursa’da hava sıcaklığı 7 dereceymiş. Bu yalancı bahar değil talancı anlayışın sonucudur. Biz kapımızı doğaya, yeşile açacağız. Buraya beton bloklar dikmenize izin vermeyeceğiz. Bir hançer daha saplamanıza izin vermeyeceğiz. Bursa’yı acıtmanıza izin vermeyeceğiz. Önümüzdeki yerel seçime 1146 gün var. 1146 gün boyunca talan projelerine izin vermeyeceğiz."
CHP İL BAŞKANI İSMET KARACA: "HAVAALANI RANT VE BETONA TESLİM EDİLEMEZ"
"Burası Tayyare Cemiyeti’nin Cumhuriyetin ilk yıllarında, savaştan yeni çıkmış bir halkın bağışlarıyla alınmış. Bunun altını özellikle çiziyorum yargı yolunu da arayacağız. Burası havaalanı yapılmak kaydıyla gönüllü bağışlarla alınmış. Burası birçok organizasyona sahiplik yaptı ta ki büyükşehir belediyesine devredilene kadar. O günden beri rant çevrelerinin uykusu kaçıyor. Özellikle son seçimden sonra İstanbul’da, Ankara’da, Antalya’da rantı kesilen çıkar çevreleri gözünü buraya diktiler. Zaten batmış durumda olan Bursa Büyükşehir Belediyesi de kaynak yaratmak için bu bölgeyi gözüne kestirdi. Şampiyonluk mabedimiz Atatürk Stadyumu’nu yıktılar. Yenisini yapabiliyor muyuz? Yenisi içimize sindi mi? Bursa biz öngörüsüzlükle, iş bilmezlikle yönetiliyor. Bedelini hep biz ödüyoruz. Birçok özelliği olan bir kent böyle yönetilmeyi hak ediyor mu? Büyükşehir Belediye Başkanı “Yunuseli Doğanbey gibi olmayacak” diyor. Sanki Doğanbey’i biz yaptık. Bursa’nın akciğeri olacak bir alan burası. Bu kentin dinamikleri var. Birçok duyarlı kesim var. Ortak akılla buranın ne olacağına hep birlikte karar vermeliyiz. İnandırıcılıkları hiç yok. Diğer başkan görevden alındıktan sonra 1000 gün oldu seçileli başlayıp bitirdiği bir proje yok. Şunu Alinur Aktaş yaptı diyebileceğiniz dişe dokunur bir projesi yok. Bu yüzden güvenmiyoruz. Devlet erkanını topluyor. Yaptığı açılışlardan ben utanıyorum. Ben katılmaya da utanırım. BUSKİ’nin önünde 200 metrelik yol açıyor orada tören düzenliyor. Köprüyü hala bitiremediler. Bursa proje çöplüğüne döndü. Kaynaklarımız heba oluyor. Gözlerini buraya diktiler. Buranın betona ve rant teslim olmaması için ne gerekiyorsa yapacağız."
İYİ PARTİ MECLİS GRUP BAŞKANI İSMAİL TATLIOĞLU: "BU ÇİRKİNLİĞİ BURSA'YA YAPMAYIN"
"İstanbul’da butik arazilerin peşinde koşan zihniyet şimdi burada. Bunlar talimatlı projeler. Dolayısıyla buradan bu projelerin tamamının sahiplerine sesleniyoruz. Bursa burada. Anlamadığınız bir şey varsa gelin burada anlatacak 2 bin kişi var. 3 milyon kişi de arkada var. Burası Osmangazi’nin, Bursa’nın, Türkiye’nin bir arazisi. Gelin referandum yapalım. Burada oturanlar karar versin size saraylardan, köşklerden talimat geçenler değil. Eğer burası imara açılacaksa ve buna Bursalılar karar verirse tuğlalarını da biz taşıyalım. Osmangazi karar verirse biz yollarını açalım. Gelin bunu sorun. Bu milletin tersine işler yapmayın. Bursa’nın Türkiye’nin bu siyasal iklimle vedalaşması başlamıştır. Çok kısa süre içinde bu siyasal iklimle milletimiz vedalaşacak. Yapılacak işi milete soranlar, söylediklerini yapanlar, yapacaklarını söyleyenler gelecek. Giderken bu çirkinlikleri Bursa’ya yaparsınız Bursa’nın laneti arkanızda olacaktır."
İYİ PARTİ İL BAŞKANI SELÇUK TÜRKOĞLU: ""BURASI İÇİN ENDİŞELİYİZ"
"Bursa’ya, Bursa’nın doğasına sahip çıkmak için buradayız. Bursa’nın akademik odaları, dernekleri, vakıfları, kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşlarıyla betona, ranta karşı çıkmak için Yunuseli Platformunda mücadele edeceğiz. Bütün Bursalıları mücadeleye davet edeceğiz. Memlekette sivil siyasetin, sivil toplum kuruluşlarının, basının sesi istediğimiz düzeyde çok da fazla çıkamıyor. Doğal olarak biz muhalefet partilerine sorumluluk düşüyor. Biz de bu sorumluluktan kaçmıyoruz. Burada bir endişemiz var. Bu farazi bir endişe değil. Geçmişinizi bildiğimiz için geleceğimizden endişe ediyoruz. Doğanbey TOKİ’yi gördüğümüz için Yunuseli’nden endişe ediyoruz. Stadı gördüğümüz için buradan endişe ediyoruz. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı bugün “Gelsinler ben onlara izah edeyim” demiş. Böyle bir usül yok. Basından davet gelmez. Bir araya gelmeye her zaman açığız, dinleriz. 750 bin dönümü verirken bize mi sordu? Verdikten sonra mı bize, Bursalılara soracaksın? Bugün Diyanet İşleri Başkanımız Bursa’da. Hoş gelmişler, şeref vermişler. Yüce dinimizin ağaca, yeşile, doğaya, insana verdiği önem meydanda. Bu konuyla alakalı eğer kendisine bilgi verirlerse Yunuseli ile ilgili bir destek mesajı da ondan beklediğimi ifade ediyorum."
DEVA PARTİSİ İL BAŞKANI SERKAN ÖZGÖZ: DOĞANBEY ÖRNEĞİ NE OLACAK?
"Ben bir Bursa çocuğuyum. Bursa’nın sokaklarında doğdum büyüdüm. Bursa’yı seviyorum. Çok uzun yıllardır Bursa’yı çok sevmeyenlerin yönettiğini düşünüyorum. Önümüzde 400 dönüme yayılmış botanik park örneği varken Soğanlı kentsel dönüşümü adı altında sadece 2400 ailenin yararlanacağı ve orayı yapan müteahhitlerin yararlanacağı örnek varken ve TOKİ Bursa’ya en son geldiğinde Doğanbey’e,bu şehrin siluetinden hiçbir şekilde şekilde silinmeyecek bir şeye imza attığında konunun buralara geleceğini biliyorduk. 400 dönümlük botanik parktan her yıl 400000 dar gelirli vatandaşımız yararlanırken hangi akla dayanarak kimden izin alarak Bursa’nın kendi cebinden ödediği paralarla Bursa halkına mal olmuş araziyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devrettiniz? Eğer niyetiniz burada katlı yapılaşma yapmak değilse buraya botanik park yapmak çok mu zor? Bursa’yı yöneten kişiler Bursa’nın farkında değil."
GELECEK PARTİSİ İL BAŞKANI ALPASLAN YILDIZ: "HAVAALANI STATÜSÜ KORUNMALI"
"Buranın Bursa’ya çok önemli hizmetleri oldu. Buranın mevcut statüsünün korunmasını arzu ediyoruz. Her şeyin rant olduğu bir dönemde bırakın burası yeşil kalsın. Bursa beton kent olmaya doğru hızla ilerliyor. Burası Bursalılarındır. Bursalıların izni olmadan böyle bir katliama izin veremeyiz. Yunuseli, havaalanı statüsünde kalmalıdır. Deprem, afet, sel gibi durumlarda burası nefes alma yeridir. Siyasilerin herkesin düşündüğünün tersini düşünüyorlar. Burada havacılık müzesi olabilir, eğitimler verilebilir, Teknofest düzenlenebilir. Burası yeşil kalabilir. TOKİ Bursa’ya geldiğinde Doğanbey ortaya çıktı. Bunu unutmayalım."
DP İL BAŞKANI ÇAĞRI KAPLAN: "MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK"
"Millete rağmen siyaset olmaz. Nasıl olsa oylarını aldık, seçildik 5 sene boyunca kimse bize müdahale edemez anlayışıyla siyaset yapmanız mümkün değildir. Gün gelecek görevlerimiz bitecek. Kimse bizi kara kaşımızla kara gözümüzle hatırlamayacak. Bugün burada yaptıklarımızla veya yapmamız gerekirken yapmadıklarımızla anılacağız. Başta belediye başkanımız olmak üzere tüm yetkililer için bu ayrım söz konusudur. İsterlerse gelecekte millet nezdinde hürmetle anılacaklardır. Ama aksi taktirde burada yanlış bir işe girişirlerse milletin nezdinde her zaman Bursa’ya zarar vermiş, bu alana zarar vermiş kişiler olarak anılacaklardır. Ben bu iradeyi çok önemsiyorum. Biz gerekli demokratik ve hukuki mücadeleyi göstereceğiz."
NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANI TURGAY ERDEM: "TARİHİ BİR FIRSATI KULLANMAK GEREK"
"Merhum Reşat Oyal bize Kültürpark’ı hediye etmiş. Hala kullanıyoruz. Kullandığımız zaman da hayır dualarıyla anıyoruz. Erdem Saker Botanik Park’ı ve hayvanat bahçesini bize hediye etmiş. Biz de kullanıyoruz. Hikmet Şahin Mihraplı Park’ıyla ilgili çalışmalar yapmış. Bursalılardan her gün hayır duaları alıyor. Buradan değerli Alinur Aktaş’a sesleniyorum. İşte sana tarihe geçmek için bir fırsat. 1400 dönümlük bu alanı rekreasyon alanı olarak yaratalım ve Bursalıların kullanımına sunalım. Bu emaneti yapın ve tarihe geçme fırsatını yakalayın."
MİLLET İTTİFAKI BBB BAŞKAN ADAYI MUSTAFA BOZBEY: "BETONA HAYIR, YEŞİLE EVET"
"Bu alan ve bu alanın etrafındaki kamu alanları mutlaka korunmalı. Uludağ’ın yamaçlarından baktığınızda ne görüyorsunuz? Beton görüyorsunuz? Gördüğünüz yeşil alanların tamamına yakını Merinos ve Kültürpark haricinde mezarlıklar. Geleceğimiz için, Bursa’nın geleceği için, kirli havayı teneffüs eden ve temiz havaya ihtiyaç duyan Bursalılar ne olur bu alanlara sahip çıkın. Yunuseli sadece bir göstergedir. Buradaki betonlaşma sürecinin ardından Nilüfer’deki cephanelik, hastane alanı gündeme gelecek.
Yıldırım’daki DSİ alanı, karayolları alanları gelecek. Kent yöneticileri bu alanları Bursalılara doğal alanlar olarak kazandırmak zorundadır. Yeşil alan olarak kazandırmak zorundadır. Bunun da tahattününü Bursalılara vermek zorundadır. Bu alanları korumak çok önemlidir. Kent merkezinde yaşayan yaklaşık 2 buçuk milyon insanın hakkıdır bu. Doğacak çocuklarından hakkıdır bu. Burada mücadele eden, edecek olan tüm Bursalıları sevgiyle selamlıyorum. İnanıyorum ki bu yapılan hatadan vazgeçilecek, yeni Doğanbeyler oluşmayacak. Betona hayır yeşile evet."