SP eski Genel Başkanı Mustafa Kamalak'tan Erdoğan'a erken seçim ve adaylık uyarısı
Anayasa Profesörü Saadet Partisi eski Genel Başkanı Mustafa Kamalak, erken seçim kararı durumunda Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olamayacağını söyledi.
Saadet Partisi eski Genel Başkanı Mustafa Kamalak, erken seçime gidilmemesi halinde Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı adayı olamayacağını belirtti.
Anayasa profesörü de olan Kamalak, AKP’nin, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini belediye başkanlığı seçimleri modeline çevirmek istediğini, ilk turda en çok oyu alanın seçileceği bir değişikliğe gideceğini de iddia etti.
Milli Gazete yazarı Adnan Öksüz’e konuşan Saadet Partisi eski Genel Başkanı Mustafa Kamalak, iktidarın erken seçim kararı almaması halinde Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı adayı olmasının mümkün olmadığını ifade etti.
Anayasa profesörü de olan Kamalak, AKP’nin, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini belediye başkanlığı seçimleri modeline çevirmek istediğini, ilk turda en çok oyu alanın seçileceği bir değişikliğe gideceğini de iddia etti.
AYM kararlarına uyulmamasını eleştiren Kamalak, “1960 askeri darbesi dâhil bugüne kadar tüm darbeleri yaşadım. Darbe dönemlerinde bile asker hukuku uyguluyordu, uygulamak zorunda kalıyorlardı” dedi.
Adnan Öksüz’ün yazısı:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “yeni ve sivil bir anayasa”nın tartışılması, konuşulması gerektiğini ifade etti. Erdoğan’ın bu açıklamasından sonra da farklı tepkiler ve değerlendirmeler geldi.
“Yeni anayasada ‘yuvarlak masa’ şart!” başlıklı yazım üzerine, Prof. Dr. Mustafa Kamalak aradı ve yeni anayasa arayışları çerçevesinde görüşlerini anlattı.
Mustafa Kamalak, Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi ve Saadet Partisi önceki Genel Başkanı. Hukuki konular gündeme geldiğinde Kamalak’ın önemli bir yanı daha var; anayasa profesörü.
Hatırlayacaksınız, 1990’ların ikinci yarısında, Meclis İç Tüzüğü’nün Anayasa’ya aykırı olduğunu vurguladı, ANA-YOL Hükümeti’nin güvenoyu almadığını belirtti. Refah Partisi bu gerekçeyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi Refah Partisi’ni haklı gördü ve ANA-YOL Hükümeti’nin Anayasa’ya göre güvenoyu almadığına karar verdi. Daha sonra, Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın Başbakanlığında, efsane hizmet ve icraatlara imza atan REFAH-YOL Hükümeti kuruldu.
***
“Yeni anayasa” açıklamalarına yönelik Kamalak şu hususların altını çizdi;
* “Anayasa’nın 38. Maddesi’nde, ‘Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar, kimse suçlu sayılamaz’ deniliyor. Anayasa koyucu, masumiyet karinesini olağanüstü durumlarda dahi sınırlandırılamayacak mutlak bir ilke olarak kabul etmiştir. Anayasa’nın 15. maddesine göre de savaş, seferberlik ve olağanüstü halde dahi suçluluğu mahkeme kararı ile saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılamaz. Ancak günümüzde bu maddeler böyle mi işliyor? Yeni ve sivil bir anayasa tamam ama öncelikle bu hükümlerin uygulanması gerekir.”
* “Bakınız, Anayasanın 153. Maddesi ne diyor? Diyor ki, ‘Anayasa Mahkemesinin kararları kesindir. Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazete’de hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar. Anayasa Mahkemesi kararları, herkes için bağlayıcıdır. Alt mahkemelerin de Anayasa Mahkemesi kararlarına uyma zorunluluğu var.’ Peki, günümüzde Anayasa Mahkemesi kararları uygulanıyor mu? İşte Enis Berberoğlu kararı…”
* “1960 askeri darbesi dâhil bugüne kadar tüm darbeleri yaşadım. Darbe dönemlerinde bile asker hukuku uyguluyordu, uygulamak zorunda kalıyorlardı.”
* “Yeni anayasada ne yapacaklar? Cumhurbaşkanlığı seçimlerini belediye başkanlığı seçimleri modeline çevirmek istiyorlar. Yani seçim tek dereceli olacak ve en çok oyu alan Cumhurbaşkanı olacak. Bunu istiyorlar…”
* “ TBMM erken seçim kararı almazsa Sayın Cumhurbaşkanı’nın bir daha aday olması mümkün değil.”
* “Yeni anayasa tartışmalarının hedeflerinden biri de bana göre gündem değiştirmek…”
***
Önemli değerlendirmeler… Sohbet sırasında Kamalak’ın, merhum Süleyman Arif Emre’ye atıfla anlattığı bir fıkra ve Refah Partisi’nin kapatılması sürecinde yaşananlar bir başka yazının konusu…