CHP'den 'Pandemi ve Çocuk' kitabı: Çocuk hakları ihlalleri arttı
CHP’li Gülizar Biçer Karaca, salgın sürecinde çocukların özgürlükten yoksun bırakıldığına dikkat çekerek, “Kitap ile çocukların içinde bulunduğu duruma yönelik farkındalığı yükseltmeyi amaçlıyoruz” dedi.
“Pandemi ve Çocuk” kitabı yayımlan CHP pandemide çocukların sorunlarına dikkat çekti
CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı, 20 Kasım 2020’de, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, çocuk hakları alanında çalışan 26 sivil toplum örgütü, platform temsilcileri ve bağımsız uzmanların katılımıyla gerçekleştirilen çevrimiçi toplantıda görüşülen konuları, “Pandemi ve Çocuk” adlı kitap ile yayın haline getirdi.
Cumhuriyet'ten Erdem Sevgi'nin haberine göre, kitabın sunuşunu yazan Kılıçdaroğlu, “Çocukların yetişkinler tarafından yaratılan krizlerin mağdurları olmasını istemiyoruz. Yetişkinlerin tahakkümüyle örselenmiş çocuklar yerine mutlu, özgür, güçlenmiş-güçlendirilmiş, sağlıklı çocuklar ve bu çocukların yer aldığı eşit bir toplum hayal ediyoruz” ifadelerini kullandı.
CHP’li Gülizar Biçer Karaca, “Pandemi ve Çocuk” kitabında yetişkinler tarafından yaratılan bir dünyada çocuk olarak yaşamanın zorluklarına ve CHP’nin hak temelli çocuk politikasına dair tespit ve öneriler yer aldığını kaydetti.
Karaca, “Eğitime erişim engellerinden depreme, sağlık hakkından engelli çocuklara, çocuk işçiliğinden dezavantajlı gruplara, fırsat eşitsizliğinden cezaevlerindeki çocuklara, haklarından yoksun bırakılan çocukların yaşadıkları sorunlar ve alınması gereken önlemler sıralanıyor. Bütüncül bir çocuk politikasının şart olduğunu dikkat çekiyoruz” değerlendirmesini yaptı.
‘DEVLET ÇOCUKLARA BAKIŞINI DEĞİŞTİRMELİ’
CHP’nin “Pandemi ve Çocuk” kitabında yer alan bazı tespitler ise şöyle:
“Çocuklar, haklarının öznesi olarak görülmediği için hakları ilk olarak gasp edilen grup olmuştur. Bu hak gaspı, ‘çocukları koruyoruz’ mitine dayanmaktadır. Pandeminin ilk aylarındaki bilinmezliği ile virüsün yayılma ve sağlığı tehdit etme olasılıklarına karşı bugün bilgimiz aynı değildir.
Pandemi sürecinde devletin gözettiği çocuk politikası derhal değiştirilmelidir. Genelgelerle nüfusun 3’te birinden fazlasını oluşturan 18 yaş altı bireylerin temel hak ve özgürlükleri kısıtlanmıştır. Eğitim; kapalı ortamdaki çocuk sayısını, hijyen koşullarını, öğretmenlerin ulaşım başta olmak üzere planlamalarının yapılarak yaş grupları dikkate alarak planlanmalıdır.”