Saray müteahhidine mahkemede şok karar
Mahkeme, Rönesans Holding’in toplu taşıma durağı ve otopark alanına hastane yapmasının önünü açan imar planını iptal etti.
Cumhuriyet- Cumhurbaşkanlığı külliyesinin müteahhiti Rönesans Holding’in, Maltepe Küçükyalı’da toplu taşıma durakları ve otopark olması gereken arazide yapmayı planladığı özel hastane projesine mahkeme “dur” dedi. CHP’li Meclis üyeleri projenin yapılmasının önünü açan imar planına karşı açtığı davayı kazandı. Mahkeme imar planını ulaşım açısından sıkıntılı buldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) CHP Meclis üyesi Deniz Erzincan “Kurumların görüşüne rağmen İBB, Rönesans firması lehine kararlar alıyor ve bunu da Maltepe halkına dayatıyor. Biz bu yağmayı kabul etmeyiz” dedi. Maltepe, Yenikariye Mahallesi, Küçükyalı Aydınevler yolundaki arazi büyük ölçekli imar planlarında önce belediye hizmet alanından kentsel hizmet alanına alındı. Plan notlarına da araziye “bu alan kentsel hizmet alanı olarak lastik tekerlekli toplu taşıma (İETT, minibüs, taksi) durak yerleri ile park cepleri ve otopark alanı, raylı sistem istasyonu fonksiyonlarını içermektedir” ifadeleri eklendi. 2016 yılının Haziran ayında ise arazi “Özel Sosyal Altyapı Alanı”na alındı. Bu plana Maltepe Belediyesi Meclis üyesi Deniz Erzincan, Maltepe Belediye Başkanlığı ve Mimarlar Odası itiraz etti. Bu planın Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne aykırı olduğunu belirttiler. İtirazlar İBB tarafından reddedildi.
Trafik yaratır
İBB tarafından 7 Aralık 2016 tarihinde Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bir yazı yollandı. Buna göre araziye ilişkin hazırlanan küçük ölçekli imar planlarında arazinin kentsel hizmet alanından çıkartılarak Özel Sağlık Tesisi Alanı’na alınması istendi. İBB Ulaşım Planlama Müdürlüğü’nün bu talebe arazinin Kadıköy- Kartal metrosu Küçükyalı İstasyonu ile entegreli aktarma alanı olarak Kentsel Hizmet Alanı olarak planlandığından ulaşım açısından uygun olmadığı görüşünü bildirmesi dikkat çekti. CHP’li Meclis üyesi Mehmet Türkyılmaz da söz konusu imar planında ilgili kurum görüşlerinin tamamının alınmadığına dikkat çekerek bu imar planıyla yoğunluk artışı yaşanacağını ve ulaşım ağı üzerinde olumsuz etkilere neden olacağına belirtti ve İBB’ye karşı planın iptalini isteyerek dava açtı. Davayı görüşen İstanbul 13. İdare Mahkemesi bilirkişi raporuna atıfta bulunarak söz konusu imar planı değişikliğinde İBB Ulaşım Planlama Müdürlüğü tarafından “müdürlüğün görüş ve önerileri doğrultusunda yapılmadığı” şerhinin koyulduğunu anımsatarak” plan değişikliği ile getirilen fonksiyon ve yapı yoğunluğunun trafik yoğunluğu yaratacak nitelikte olduğuna” dikkat çekti. Mahkeme 6 Haziran’da imar planını oy birliğiyle iptal etti.