CHP'den ihraç edilen Cengiz Dikici'ye çevre örgütlerinden destek geldi

CHP'den ihraç edilen Cengiz Dikici'ye çevre örgütleri destek verdi.

CHP'den ihraç edilen Cengiz Dikici'ye çevre örgütlerinden destek geldi

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 19 Kasım 2019 tarihli toplantısının 81'inci gündem maddesinin oylanmasında önergeye karşı oy veren ve “madenlerin denetlenmesine karşı çıktığı” gerekçesi ile CHP'den ihraç edilen Cengiz Dikici'ye çevre örgütleri destek verdi. Çevre örgütleri, gündem maddesi ile ilgili hazırlanan raporun önergedeki beklentileri karşılamaktan ve kabul edilebilir olmaktan çok uzak olduğunu vurguladı ve Dikici'nin bu tuzağa düşmediğini savundu.

Gazete Duvar'dan Cihan Başakçıoğlu'nun haberine göre, Balıkesir Belediye Meclis üyesi CHP'li Cengiz Dikici, Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 19 Kasım 2019 tarihli toplantısının 81. gündem maddesinin oylanmasında önergeye karşı oy verince, “madenlerin denetlenmesine karşı çıktığı” gerekçesi ile hakkında ihraç talebi ile disiplin soruşturması açıldı. Soruşturma sonunda Dikici'nin CHP'den ihracına karar verilirken, çevre örgütleri konuya ilişkin açıklama yaptı.

AR-ÇEP, Ayvalık Tabiat Platformu, BALÇEP, Bergama Çevre Platformu, Burhaniye Çevre Platformu, Gömeç Çevre Platformu, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği imzalı açıklamada, Dikici’nin partiden ihracını haksız olduğu vurguladı. Açıklamada, soruşturmaya konu toplantıdaki 81'inci gündem maddesine dikkat çekildi.

'SÖZ KONUSU RAPOR KABUL EDİLEBİLİR OLMAKTAN ÇOK UZAK'

Açıklamaya göre, söz konusu gündem maddesi, bir grup CHP’li meclis üyesinin Kazdağarı’nda ve Madra Dağı’nda faaliyet gösteren madenlerin denetlenerek halk sağlığına etkilerinin incelenmesi konusunda verdiği bir önergeydi. Önerge çevre komisyonuna havale edildi. Komisyon tarafından yapılan ve yaptırılan incelemeler sonucunda ise toplantının 81. gündem maddesine dayanak olan rapor düzenlendi. Açıklamada bu raporun sunulan önergedeki beklentileri karşılamaktan ve kabul edilebilir olmaktan çok uzak olduğuna dikkat çekildi.

'CHP'DEN BEKLENTİMİZ DOĞAYI VE YAŞAMI KORUYACAK MADEN YASALARI'

Konu madenlerin insan sağlığı üzerindeki etkileri iken, raporda ise işletmenin sadece mevzuata uygunluğu yönünden denetiminin yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Önerge ile talep edilen, madenlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin araştırılması iken komisyonda oy birliği ile kabul edilen raporun ilk iki maddesi göstermektedir ki işletmenin sadece mevzuata uygunluğu yönünden denetlemesi yapılmıştır. Oysa asıl itiraz edilmesi ve değiştirilmesi konusunda ısrarcı olunması gereken husus ülkemizdeki madencilik yasalarıdır, bu konudaki mevzuattır. Yerel yönetimler ve yönetimlerin önemli bir organı olan belediye meclislerindeki ilerici, çağdaş ve halkçı yönetim anlayışını temsil eden CHP'den asıl beklentimiz yasa koyucuya ve yürütmeye bu yönde etki ederek, halkın çıkarları doğrultusunda doğayı ve yaşamı koruyacak maden yasalarının yürürlüğe girmesini sağlamalarıdır. Doğayı katleden maden şirketlerinin yürürlükteki sakat mevzuata uygunluğunun denetimi, olsa olsa iş yapıyor görünme kaygısının bir sonucudur. Cumhuriyet Halk Partisi’nin ise 'iş yapıyor görünmek' gibi bir kaygısı olamaz, olmamalıdır."

'TÜMAD'IN ELİNE KAPI GİBİ AKLAMA BELGESİ VERDİLER'

Çevre örgütlerinin açıklamasında, raporun üçüncü ve son maddesindeki “Gerçekleşen teknik ziyarette, madencilik faaliyetlerin yürütülmesi hususunda olumsuz bir durum görülmediği” ifadesi ile TÜMAD Madencilik A.Ş.’nin faaliyeti ile ilgili olarak hiçbir olumsuz durum görülmediğinin beyan edildiği belirtildi. Açıklamada bu cümle ile gündem maddesine olumlu oy veren 81 meclis üyesinin bu aşamadan sonra TÜMAD’a itiraz etmeyeceğinin ve edemeyeceğinin açık bir beyanı olduğu vurgulandı.

Açıklamada, “Yani meclis gündeminin 81. Maddesine 'evet' oyu veren 81 meclis üyesi, gündem maddesine dayanak oluşturan o korkunç raporu da onaylamış olduklarından, TÜMAD’ın eline deyim yerindeyse kapı gibi bir 'aklama belgesi' vermişlerdir” denildi.

'RET OYU VEREN MECLİS ÜYELERİNE MİNNET DUYGULARIMIZI SUNARIZ'

Raporun dördüncü maddesinin ise raporun hangi mantık ve yöntemle hazırlandığını açıkça göz önüne serdiği ifade edilen açıklamada, bu maddede raporun denetlenen firmanın beyanına dayanılarak hazırlandığının göstergesi olduğu belirtildi. Meclise bir tuzak kurulduğu ifade edilen açıklamada, “Çok açıktır ki, meclise bir tuzak kurulmuş, CHP’li üyelerin iyi niyetle verdikleri önergeye dayanak olacak korkunç bir rapor da bu iyi niyet kullanılarak meclisten geçirilmiştir. Bu kötü oyunu fark ederek tuzağa düşmeyen ve önergeye RED oyu veren meclis üyeleri sayın Ahmet ERKAL’a, sayın Ayhan HALİL’e ve sayın Süleyman Cengiz Dikici’ye bir kez daha minnet duygularımızı sunarız” denildi.

'TÜMAD'A DOKUNAN YANAR MI?'

Dikici'nin, söz konusu önergeye red oyu vererek konuya siyasi değil bilimsel bakabildiğini, ekolojik hassasiyete ve rantçı değil, halkçı bakış açısına sahip, yürekli bir siyasetçi olduğunu gösterdiği de belirtilen açıklamada, son olarak şu ifadelere yer verildi:

“Böylesine yürekli, doğru bakıp doğru görebilen siyaset insanlarının mensubu oldukları siyasi partilerden uzaklaştırılmaları değil, o partilerde etkin görevlere layık görülmeleri gerekir. Öte yandan, bu ihraç kararı, karara neden olan olaya bakıldığında şunu düşündürmektedir; 'TÜMAD'a dokunan yanar mı? Aşağıda imzası bulunan bizler, sayın Cengiz Dikici’nin haklı mücadelesinde yanında olduğumuzu ve hep yanında duracağımızı bildiririz. Halk, sayın Dikicinin ihracı konusunda takdir hakkını elbette günü gelir kullanır.”