Kılıçdaroğlu: Sosyal yardımlar muhtarlar aracılığıyla yapılmalıdır
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Manisa'da muhtarlar buluşmasında konuştu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Manisa'da muhtarlar buluşmasında açıklamalarda bulundu.
Muhtarların sorunlarını dinleyen Kılıçdaroğlu, yaptığı açıklamada, 'Türkiye Muhtarlar Birliği' kurulmalıdır önerisinde bulundu. Belediyelerin aldığı emlak vergilerinin yüzde 1'lik kısmının muhtarlara verilmesi gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, muhtarların kamu kurumu olarak tanınması ve belediyelerle işbirliği yapabilmesinin önünü açan düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.
Sosyal yardımların muhtarlar aracılığıyla dağıtılması gerektiğine vurgu yapan Kılıçdaorğlu, "Devleti yönetenler sosyal yardımları muhtarlar aralıcığıyla yaptırırsa, yardım yerine ulaşmış olur" dedi.
Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle:
Muhtarlık kurumu çok değerlidir. Muhtarlıklar demokrasinin temel taşıdır. Muhtarlık kurumu ne kadar güçlendirilse Türkiye'nin demokrasinin altyapısı o kadar güçlü hale getirilebilir.
'TÜRKİYE MUHTARLAR BİRLİĞİ OLMALIDIR'
Birinci sorun, muhtarlar için temel bir kanuna ihtiyacımız var. Kanun çıkıyor muhtarın haberi yok, genelge çıkıyor muhtarın haberi yok. Başka bu tür düzenlemeler yapılırken, mutlaka muhtarların da görüşü alınmalı. Bir muhtarlar birimi olmalıdır. Ne adı? Türkiye Muhtarlar Birliği... Var mı, yok, neden yok? Sayısal olarak siz çok fazlasınız. Türkiye Muhtarlar Birliği olmalıdır ve muhtarlarla ilgili bir düzenleme yapılacaksa, Türkiye Muhtarlar Birliği'ne sorulmalıdır. Ortak ses çıkarmanızın yolu bu tür birliklerden geçiyor.
'BİRLEŞİK OY PUSULASI YAPILMASI LAZIM'
Seçimler olur gideriz, seçime kim giriyorsa listeler vardır. Yani birleşik oy pusulası vardır. Peki muhtarlar için neden birleşik oy pusulası yok? Milletvekiline oy kullanan halk muhtar için de kullanıyor. Orada birleşik oy pusulası var sizde yok. Hükümet muhtarlara önem vermiyor.
'MUHATARLARIN NEDEN BİR YADIMCISI YOK?'
Muhtarlık evi... Bizim pek çok belediyemiz muhtarlar için tek tip özel yerler yaptı. Pek çok yerde yaptık biz bunu. Herkes bilir ki bu bina muhtara ait. Niye yok? Yasal olarak yeri olmayan tek makam muhtarlıklar. Muhtarlığın da kendisine göre bir bürokrasisi vardır. Tek başına bunu yapmaya çalışıyorsunuz, niye bir yardımcınız yok. Vekillerin 3 danışmanı var. Ya muhtarlar için bari bir kişi orada otursa ne olur... Bunlar üniversite mezunu olsa ne olur... Siz kazanmadığınız zaman, başka biri gelidği zaman, oradaki bürokrasinin sürdürülmesi için gereklidir.
Muhtarlıkların güçlenmesi lazım. Siz güçlenmeye başladığınız anda Türkiye'nin tüm coğrafyasında düzelmeye başlar.
Köy tüzel kişiliklerinin tekrar oluşturulması lazım. Muhtarlığın oralarda güçlü bir kişilik olarak ortaya çıkması lazım.
MUHTARLIK BÜTÇESİ
Ben bunu ilk dile getirdiğimde büyük bir kesim inanmamıştı. Niye olmasın arkadaşlar, kaynak da var. Emlak vergisi almıyor mu belediyeler? Alıyor. Niye yüzde 1'ini muhtarlara ayırmıyorsunuz, muhtarın da bütçesi olsun.
'SOSYAL YARDIMLAR MUHTARLAR ARACILIĞIYLA YAPILMALIDIR'
Bir mahallede veya bir köyde kimin fakir olduğunu muhtar bilir. Sosyal yardımların muhtarlar aracılığıyla dağıtılması lazım. Sosyal yardımlar zaten sosyal devletin görevidir. Muhtar bir parti kimliğiyle seçilmez. Dolayısıyla, muhtarların arkasında siyasi bir destek yoktur. Devleti yönetenler sosyal yardımları muhtarlar aralıcığıyla yaptırırsa, yardım yerine ulaşmış olur.
Belediye meclisinde bir karar alınmış muhtarın haberi yok. Olması gereken, mahalle ile ilgili bir karar alınacaksa, o kararın görüşüldüğü belediye meclisi toplantısına muhtar katılmalı, söz ve karar sahibi olmalı.
Muhtarlıklar bir kamu kurumu olarak tanınmıyor. Mesela bir belediye bir kamu kurumuyla iş birliği yapabilir. Ama belediye muhtarlıkla iş birliği yapılamıyor, kamu kurumu sayılmadığı için. Kanun kamu kurumu saymıyor.
Bir sürü icra dosyaları geliyor size, götürün dağıtın diyorlar. E siz posta memuru musunuz? Posta memuruna maaş veriyolar, sosyal güvence sağlıyorlar. E size aynı şeyi yaptırıyorlar, bedava yaptırıyorlar.
Muhtar seçildiniz, bir süre sonra da kaybettiniz seçimi. Neyden yararlanacaksınız arkadaşlar, işsizlik sigortasından mı? Hayır oraya tabi değilsiniz. Aile destekleri sigortasını hiç duydunuz mu? Türkiye Cumhuriyet Devleti 1971'de Aile destekleri sigortasını getireceğine dair teklif getirmiş. 50 yıldır bu yasa niye çıkarılmıyor? Peki bu var mı Türkiye'de, yok. Dillendiren biziz, sizden de destek bekliyoruz.