AKP'nin yeni seçim modeli: Kazanan hepsini alacak!

Yarkadaş: "AKP Türkiye'yi 300 seçim bölgesine ayırmak ve "Kazanan hepsini alır" modelini hayata geçirmek istiyor."

AKP'nin yeni seçim modeli: Kazanan hepsini alacak!

Gazeteci Barış Yarkadaş, AKP'nin kafasındaki yeni seçim modelini DAMGA için kaleme aldı.

Barış Yarkadaş, AKP'nin MHP'yi de ikna ederek hayata geçirmek istediği yeni seçim modelinin ayrıntılarını şöyle aktardı:

‪AKP’nin seçim modeli: “Kazanan hepsini alır…”

KRT TV’de yayımlanan Şimdiki Zaman programında, AKP’nin iktidardan gitmemek için uygulamak istediği yeni formülü ayrıntılarıyla anlattım. AKP, Amerikan sisteminin neredeyse aynısını Türkiye’de de uygulamayı ve TBMM’nin çoğunluğunu elde etmeyi planlıyor.

Amerikalıların “Kazanan hepsini alır” diyerek formüle ettiği bu sisteme göre, Türkiye 300 seçim çevresine bölünecek. Bu sisteme göre, İstanbul’un Ümraniye ve Sancaktepe ilçeleri “bir seçim çevresi” olarak tanımlanacak. Ve bu bölgeden yalnızca iki milletvekili seçilecek. Dolayısıyla, bu iki ilçede oy kullanan yurttaşların önüne, bugünkü adıyla Cumhur İttifakı ve Millet İttfifakı’nın iki adayının seçim pusulası konulacak. Yurttaş, önüne konulan pusulada, seçilmesini istediği milletvekilinin isminin üstüne mührü basacak.

KAZANAN HEPSİNİ ALIR…

Ancak dananın kuyruğu da burada kopacak… Zira; Sancaktepe ve Ümraniye üzerinden verdiğimiz örnekte, örneğin Cumhur İttifakı’nın adayları 100 bin, Millet İttifakı’nın adayları ise 99 bin 999 oy bile alsa, meclise Cumhur İttifakı’nın iki milletvekili gidecek. Zaten sisteme bu yüzden “Kazanan hepsini alır…” deniliyor.

Tabii bu bağlamda, bir ayrıntıya daha çok dikkat çekmek gerekiyor. Bu sisteme göre, Türkiye aslında 2.5 partili bir sisteme evriliyor. Eğer AKP kafasındaki bu sistemi hayata geçirebilirse, MHP’nin seçimlere kendi adıyla değil, AKP’nin listesinden girmesi gerekiyor. Keza; İYİ Parti’nin de CHP listelerinden… Çünkü; sistem bizim alışageldiğimiz yöntemleri tamamen devre dışı bırakıyor. Sistemin mantığı “en çok oy alanın, seçim çevresindeki tüm vekillikleri kazanması” üstüne kurulduğu için, MHP, İYİ Parti, Saadet ve Demokrat Parti’nin “kendi listeleri” ile seçime girmeleri halinde hiçbir şansları kalmıyor. O yüzden, MHP’nin AKP, İYİ Parti’nin de CHP listelerinde yer alması gerekiyor. Buna, Millet İttifakı’nın içinde yer alması beklenen DEVA, Gelecek Partisi ve Memleket Partisi’ni de eklediğinizde, hayli karmaşık ve tartışmalı bir sürecin başlayacağı görülüyor.

HDP NE OLACAK?

AKP’nin ABD’den kopyaladığı bu sistemde, HDP’nin Batı’da vekil çıkarması neredeyse imkansız hale geliyor. Yapılan hesaplamalara göre, AKP Doğu ve Güneydoğu’da güç kaybediyor ama bunu Batı’daki bu saçma ve dengesiz sistemle telafi ediyor. HDP’nin Batı’dan vekil çıkarabilmesinin tek yolu ise CHP listelerinden seçime girmesi olarak görülüyor.

AKP, ortağı MHP’yi bu sisteme ikna ettiği takdirde, Türkiye yeni bir karmaşa ile başbaşa kalacak. AKP’nin temel hedefi, bugünkü oy miktarını korumak ve ilk seçimde TBMM’de 400 vekille yer almak… 400 vekil, AKP ve MHP için hayati önemde… Çünkü; 400 vekil kazandıkları takdirde, Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetseler bile TBMM’yi ve Cumhurbaşkanlığı makamını iş yapamaz hale getireceklerini düşünüyorlar.

MASA BAŞI HESAPLAR

Kuşkusuz bunlar masa başı siyaset mühendisliği hesapları… Bu hesaplar tutar mı tutmaz mı hep birlikte göreceğiz. Ancak görünen bir gerçek var ki; o da AKP’nin kendi durumunun farkında olduğu… İktidar partisi eridikçe, masa başı hesaplara ağırlık vermeye başladı. Belki önümüzdeki günlerde, bu planları hayata geçirebilmek için ortakları MHP’ye bakanlar kurulunda sandalye vermeyi bile isteyebilirler. Kısa bir süre sonra, kabinede MHP’li 3 bakanı görürseniz şaşırmayın… MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin eskisi kadar sert bir tutuma girmeyeceği ve MHP’yi kabinede temsil ettirebileceğini de şimdiden not düşelim…

Etiketler
Seçim Türkiye