'Tam kapanma döneminde temel hak ve özgürlüklerin tamamı ihlal edildi'
CHP'li Karaca, Kovid-19’a karşı uygulanan tam kapanma dönemindeki hak ve özgürlük ihlallerini mercek altına aldı.
CHP’nin İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Kovid-19’a karşı uygulanan tam kapanma dönemindeki hak ve özgürlük ihlallerini mercek altına aldı.
Milliyet'ten Mehtap Gökdemir'in haberine göre, Merkez Yürütme Kurulu’na (MYK) da sunulan “Tam Kapanma-Tam İhlal” başlıklı raporda, söz konusu dönemde temel hak ve özgürlüklerin tamamının ihlal edildiği savunuldu.
Raporda özetle şu değerlendirmeler yer aldı:
AMACIYLA UYUMSUZ TEDBİRLER: 29 Nisan günü Türkiye genelinde başlayan tam kapanma süreci ile Kovid-19 virüsünün yayılımının önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Tam kapanmaya ihtiyaç olmasının sorumlusu kongreleri yapanlar hayatlarına aynı şekilde devam ederken, diğer herkesten “bir fedakarlık daha” istenmiş ve amacıyla uyumsuz kapanma tedbirlerine uyması istenmiştir. 41 maddelik muafiyet listesi açıklanması sonucu tam kapanmanın ilk gününden itibaren hayatın ayrımcı uygulamalarla devam ettiği görülmüştür.
TAMAMI İHLAL EDİLDİ: Tam kapanma döneminde temel hak ve özgürlüklerin tamamı ihlal edilmiştir. En az 33 toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ihlali, en az 26 ifade ve basın özgürlüğü ihlali, en az 21 yaşam hakkı, maddi ve manevi bütünlüğü ihlal ile işkence ve kötü muamele ihlali gerçekleşmiştir. En az 41 haber ve içerik erişime engellenmiştir.
KADIN CİNAYETLERİ: En az 16 kadın cinayeti gerçekleşirken, 14 kadının ölümü ise “şüpheli” olarak tespit edilebilmiştir. Kadın cinayetlerinin yüzde 44’ü evde gerçekleşirken; 16 kadın cinayetinin 8’i kadınların evli olduğu erkek tarafından gerçekleştirilmiştir. Öldürülen kadınların yüzde 63’ü 36-65 yaşları arasındadır.
GENELGELİ YÖNETİM: Tam kapanmanın başladığı 29 Nisan tarihinden itibaren İçişleri Bakanlığı tarafından 5 genelge yayınlanmıştır. Türkiye giderek genelgelerle yönetilen ülke konumuna gelmektedir.
‘Anayasa’ya aykırı’
ALKOL VE PED SATIŞI YASAĞI: 17 günlük tam kapanma sürecinde alkollü ürünlere fiili yasak uygulaması başlamıştır. Sosyal medyada paylaşılan tebellüğ belgeleri ile kamuoyunun tepkisi üzerine il hıfzısıhha kurulları kararlar almış ve devamında ürün satış yasağı genişletilmiştir. Genişletilen ürün satış yasağı kadın hijyenik pedleri de dahil olmak üzere cinsel sağlık ürünleri gibi ertelenemez durumları da içermiştir. Bu yasaklar Anayasa’ya, uymak ve uygulamakla yükümlü olduğumuz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırıdır. Ayrıca alkol satışı yapan tekel esnafını da bir kez daha zor duruma düşürmüştür.