TBMM, Saray için çalıştı! AKP'nin teklifleri yasalaştırıldı

AKP milletvekillerinin imzaladıkları yasa teklifleri TBMM'den geçirilirken muhalefetin kanun tekliflerinin Saray ittifakı tarafından reddedildiği görüldü.

TBMM, Saray için çalıştı! AKP'nin teklifleri yasalaştırıldı

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde TBMM’nin yasama yetkisinin, Saray’da hazırlanarak gönderilen teklifleri yasalaştırmak dışında bir işlevi kalmadı.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; AKP milletvekillerinin içeriğini bile bilmedikleri sadece imzaladıkları yasa teklifleri birbiri ardına yasalaşırken muhalefete ait olanlar komisyon gündemlerine bile gelmedi.

CHP Milletvekili Sibel Özdemir’in TBMM’ye sunulan kanun teklifleri ve komisyon sürecine yönelik soru önergesine yanıt veren Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, 2018 seçimlerinden sonra başlayan 27’nci yasama döneminin ‘bilançosunu’ açıkladı.

Toplam 3 bin 563 kanun teklifi sunulduğunu, bunların 2 bin 466’sını CHP’nin hazırladığını kaydeden Bilgiç, AKP’nin 283, HDP’nin 255, MHP’nin 277 ve İyi Parti’nin de 252 kanun teklifine imza attığını, kalan tekliflerin ise TBMM’deki diğer partiler ve bağımsız milletvekillerine ait olduğunu ifade etti.

Bilgiç, AKP’nin tekliflerinin yüzde 97’sinin esas komisyonlara sevk edildiğini, kabul edildiğini ve raporunun tamamlandığını, en çok Plan ve Bütçe Komisyonu’nun mesai yaptığını bildirdi.

Bu komisyonu Adalet Komisyonu ve İçişleri Komisyonu izledi. Hep AKP’li milletvekillerine ait kanun tekliflerini gündemlerine almalarıyla eleştirilen komisyonlara yönelik de bir açıklama yapan Bilgiç, “Komisyon başkanları uyarıldı” dedi.

Yanıtta, “TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 18 Şubat 2020 tarihinde komisyon başkanlarıyla bir toplantı gerçekleştirerek komisyonlara gündemlerindeki konuları görüşmesi hususunda şifahi uyarıda bulunmuştur. 10 Mart 2020 tarihinde komisyonlara bir yazı yazılarak, işlerin göz önünde bulundurulması ve birikme olmayacak şekilde sürdürülmesi, tali komisyonların kendilerine havale edilen işleri mümkün olduğunca görüşerek raporlarını esas komisyona göndermeleri ve 10 günlük süreye uymaları, esas komisyonların varsa tali komisyon raporlarını değerlendirmeye tabii tutmaları hususunda gerekli özenin gösterilmesi gerektiği bildirilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Etiketler
Muhalefet Saray TBMM