'Sürecin takipçisiyim' demişti: Yargıtay'da Bahçeli'yi kızdıracak olay

HDP'nin kapatılması için 15 günde iddianame hazırlayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in iddianamedeki eksiklikleri 2 aydır giderememesi sürecin takipçisi olacağını söyleyen Bahçeli'yi kızdıracak.

'Sürecin takipçisiyim' demişti: Yargıtay'da Bahçeli'yi kızdıracak olay

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) eksikliklerin giderilmesi için iade ettiği HDP iddianamesiyle ilgili konuştu. Şahin, "Biz iddianameyi tekrar hazırlıyoruz" ifadelerini kullandı.

15 GÜNDE YAZILDI

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP hakkında 2 Mart 2021'de inceleme başlattığını açıklamış ve 15 günde 600 sayfalık iddianame hazırlamıştı.

Şahin'in hazırladığı iddianame AYM tarafından eksikliklerin tamamlanması için 31 Mart'ta iade edilmiş, 15 Nisan'da da gerekçesini açıklamıştı.

15 günde iddianameyi hazırlayan Şahin'in 2 aydan fazla sürede eksiklikleri tamamlayamaması dikkat çekti.

BAHÇELİ NE DEMİŞTİ?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP'nin kapatılma istemiyle hazırlanıp AYM'ye sunulan iddianamenin "usul eksikleri" gerekçesiyle iade edilmesine 31 Mart'ta tepki göstermiş ve sürecin uzamadan Başsavcılığı'nın, iddianameyi yeni baştan düzenlemesi çağrısında bulunmuştu.

"MHP TAKİP EDECEK"

MHP'nin konunun takipçisi olacağını vurgulayan Bahçeli şu ifadeleri kullanmıştı:

"Beklentimiz, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, iddianameyi yeni baştan düzenleyip tekraren HDP'yi kapatma davasını açmasıdır. Süreç kesinlikle uzamamalı, yeni bir hukuk cinayetine fırsat verilmemelidir.

MHP gelişmeleri yakından takip edecek, hukuk kılıfı altına saklanmak isteyen, iç ve dış işgal cephesi marifetiyle korumaya alınan bölücülerle, teröristlerle, damgalı hainlerle sonuna kadar mücadele edecektir. Bu mücadele esasen bir hukuk, bir adalet, bir tarih, bir millet hakkının savunma onurudur."

YENİDEN DAVA AÇABİLECEK

Şahin'in yeniden dava açması halinde Yüksek Mahkeme yeni iddianame için yine bir raportör görevlendirecek ve raportör iddianameyi inceleyecek. Raportörün raporu doğrultusunda AYM Genel Kurulu toplanarak, yeniden inceleme yapacak ve iddianameyi gündeme alıp almayacağına karar verecek.

TARAFLAR SAVUNMA YAPACAK

Şahin'in hazırlayacağı ikinci iddianameyi Yüksek Mahkemenin kabul etmesi halinde HDP'ye kapatma davası açılmış olacak. Dava kapsamında, HDP'den 60 gün içinde ön savunma istenecek. HDP, süreyi uzatmak için başvuruda bulunabilecek ve AYM, HDP'nin süre uzatma başvurusunu karara bağlayacak.

HDP tarafından yapılacak savunmanın ardından Şahin esas hakkındakini görüşünü sunacak. Şahin’in sunduğu görüş, HDP’ye gönderilecek. Ardından Yüksek Mahkeme tarafından belirlenecek tarihte Şahin ve HDP yetkilileri ayrı ayrı sözlü savunma yapacak.

BAŞKAN GÜN BELİRLEYECEK

Tarafların savunma ve görüşlerini vermesinin ardından davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayacak AYM raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Rapor hazırlanması sırasında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve davalı taraf HDP, ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Tüm bu süreçlerin ardından hazırlanacak rapor, AYM üyelerine dağıtılacak ve AYM Başkanı Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek. Üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşecek.

KARAR NASIL VERİLECEK

15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti, kapatma davasını esastan görüşmek üzere toplanacak. Anayasa’nın 'Siyasi Partilerin Uyacakları Esasları' düzenleyen 69'uncu maddesi uyarınca partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılması karara bağlanacak.

Yüksek Mahkeme, toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğu ile yani 10 üyenin oyuyla karar verilebilecek. Kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile HDP’ye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.

CEZA NE İSTENİYORDU?

HDP'nin temelli kapatılması talebiyle hazırlanan iddianamede partinin 'devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği' ifade ediliyordu. Partinin eski ve yeni üyeleri, yöneticileri dahil 687 kişi için beş yıl boyunca siyaset yasağı talep ediliyordu.

(Odatv)

Etiketler
Yargıtay HDP Savcı