Bahçeli'nin 'göçmen' açıklamasının perde arkası

Bahçeli’nin mültecilere ilişkin çıkışı ‘ittifakta yeni bir çatlak var’ tartışmasını akıllara getirdi.

Bahçeli'nin 'göçmen' açıklamasının perde arkası

Bahçeli’nin mültecilere ilişkin çıkışı ‘ittifakta yeni bir çatlak var’ tartışmasını akıllara getirdi. Gazeteci- Yazar Can iki parti arasında asıl birlikteliğin otoriter rejimin devamını sağlama düşüncesi olduğunu vurguladı.

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, Taliban rejiminden kaçan on binlerce Afgan Türkiye’ye giriş yaparken mülteci meselesi yeniden ülkedeki en önemli gündem maddelerinden biri oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İktidar olduğumuz sürece bize sığınanları katillerin kucağına atmayız” derken ittifakın küçük ortağı MHP Lideri Devlet Bahçeli, Türkgün gazetesine verdiği demeçte “Düzensiz göç istiladır” dedi.

Bahçeli’nin çıkışının Cumhur İttifakı’nda ‘mülteci çatlağı’ mı oluştuğuna yönelik tartışmalar sürerken Siyaset Bilimci Yazar Kemal Can, ittifakın iki ortağı arasında bazı pozisyonlarda farklılıkların yeni bir durum olmadığını belirtiyor. Göçmenlere ilişkin iki parti arasında sistematik bir çatlak olduğu değerlendirmeleri için henüz erken olduğunu savunan Can, ittifakın nihai hedefinin otoriter rejimin devamını sağlamak olduğuna dikkat çekiyor.

FARKLILIKLAR TAŞIMALARI YENİ BİR DURUM DEĞİL

“MHP ile AKP arasında bir çatlak ya da bazı pozisyonlarda farklar tarşımaları yeni değil. Bu durum, çeşitli vesilelerle sık sık gündeme getiriliyor” diyen Can, “HDP’ye kapatma davası konusunda gündeme getirildi. Daha önce reform paketi konusunda gündeme getirildi. Son sığınmacı açıklamaları da o tür başlıklar arasında kabul edilebilir. AKP’li çevrelerin bazı açıklamalarına da daha önce Bahçeli’nin tepkileri olduğunu da görmüştük” ifadelerini kullanıyor.

Cumhur İttifakı’nın kesin çizgilerle belirlenmiş noktalarda benzer düşünceler üzerinde kurulu olmadığını belirten Can, “Nihai bir hedef var. O da temel otoriter refleksleri zayıflatmayacak, kutuplaştırıcılığı azaltmayacak bir süreklilik. Bu ittifakı değiştirecek, yeni bir seçeneği gündeme getirecek majör bir politik gelişme yaşanmadı henüz. AKP ile MHP arasında birçok konu hakkında, hatta bazen bilerek ve isteyerek, farklıymış gibi tavırların ortaya konmasının, bir ‘rol paylaşımı’ olduğunu düşünüyorum. Tepki potansiyelini emmek ve onu başka bir yöne yöneltmek konusunda zaman zaman böyle çıkışlar görüyoruz. Son yaşananlar da bu çıkışlar arasında yer alıyor” değerlendirmesini yapıyor.

“İktidar bloğu, farklı toplumsal, siyasal tepkileri kendisine dönmeden başka yöne evirebiliyor” diyen Can sözlerini şöyle sürdürüyor: “AKP ve MHP arasında bu konuda iş birliği de var. AKP batıya mesajlar verirken MHP batı karşıtı oluyor. Ensar demagojisini sürdüren AKP’ye karşı MHP milli mesele çıkışı yapıyor. Çok açıktan bir tavır almamakla birlikte bazı AKP sözcüleri reform sinyali verirken, parti kapatmada temkinli konuşurken Bahçeli çok yüksek perdeden bir takım çıkışlar yapıyor. Bana göre bu bir işbirliği. Son mülteci meselesi de aynı şekilde değerlendiriyorum.”