Saray ittifakı engelledi! İşte TBMM'de gizlenen gerçekler
TBMM'de muhalefetin 802 araştırma önergesi reddedildi. İktidar ülkenin sorunlarının ve Saray'ın uygulamalarının araştırılmasına izin vermedi.
AKP iktidarı, etki alanı giderek sınırlanan TBMM’de, çeşitli konularda inceleme yapılarak denetim olanağı sağlayan meclis araştırma komisyonları kurulmasına da izin vermedi.
Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; TBMM’ye muhalefet partileri tarafından 826 araştırma önergesi sunuldu. Bu önergelerden 802’si işleme alınmadı.
İktidar milletvekilleri, muhalefet tarafından hazırlanan 24 önergeye ortak oldu ve birbiriyle bağlantılı bu önergelerin kabulü ile 2021’de sadece üç araştırma komisyonu kuruldu.
CHP’li Abdurrahman Tutdere, TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde, meclis araştırma önergelerine ilişkin açıklama talebinde bulundu.
Tutdere, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde, 1 Ocak ile 15 Haziran arasında sunulan araşxtırma önergelerinin sayısını, bu önergelerin partilere göre dağılımını ve sonuçlarını sordu.
Tutdere’ye yanıtı, TBMM’nin AKP’li Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç verdi. Son altı ayda TBMM’ye toplamda 852 araştırma önergesi sunulduğunu kaydeden Bilgiç, bu önergelerden dördünün AKP, 21’inin ise MHP tarafından hazırlandığını kaydetti.
Bilgiç, CHP’nin 446 araştırma önergesi sunarak bu konuda en çok önerge hazırlayan parti olduğunu, HDP’nin 228, İYİ Parti’nin ise 153 araştırma önergesi hazırladığını ifade etti. İYİ Parti’nin bir önergesini daha sonra geri çektiğini ifade eden Bilgiç, işleme alınan toplam önerge sayısını 851 olarak açıkladı.
ÜÇ KOMİSYON KURULDU
Bilgiç’in verdiği yanıtlar, TBMM’nin denetleme yetkisini de tamamen yitirdiğini ortaya koydu. Meclis araştırması açılmasına olanak sağlayan önerge sayısını 30 olarak açıklayan Bilgiç, bunların tümünün üç ayrı konuda olduğunu olduğunu söyledi. Bilgiç, önergeler ile Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorunu, küresel iklim değişikliği ile mücadele ve kadına şiddet konularında Meclis Araştırma Komisyonları’nın kurulduğunu ifade etti.
ARAŞTIRILMAYAN KONULAR
Kamuoyunun gündemini uzun süre meşgul eden birçok konu hakkında araştırma önergesi hazırlayan muhalefet, büyük çoğunluğuna yanıt alamadı. Son olarak yurdun dört bir yanında çıkan yüzlerce orman yangınının olağanüstü toplanacak TBMM’de araştırılması talebi de yanıtsız kaldı.
Muhalefetin, iktidar partileri tarafından dikkate alınmayan önergelerinden bazıları şöyle:
• CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, tütün üreticilerini koruyacak model ve esasların belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.
• CHP, Türkiye’de son dönemlerde art arda yaşanan intiharların nedenlerinin araştırılarak, çözüm önerilerinin belirlenmesi, gerekli önlemlerin alınması amacıyla TBMM Araştırma Komisyonu kurulması isteminde bulundu.
• HDP, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası dağıtıldığı iddia edilen silahların akıbetinin araştırılmasını istedi.
• HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, Avrupa’nın çeşitli kentlerinde yaşamlarını sürdüren gazetecilere, siyasetçilere ve sanatçılara yönelik artan saldırı ve tehditler ile kamuoyuna yansıyan “infaz listelerini”n araştırılmasını talep etti.
• İYİ Parti, OYAK’ın, Demirören Holding’e ait TOTAL’i siyasi baskıyla zarar etme pahasına satın aldığı iddiasının araştırılması için komisyon kurulmasını istedi.