AKP kulislerinde 'parlamentarizm' hareketliliği: 'Güçten feragate hazırız'

AKP kulislerinde mevcut sistem içinde Meclis’i güçlendirecek bir revizyon yapılabileceği konuşulmaya başlandığı öğrenildi.

AKP kulislerinde 'parlamentarizm' hareketliliği: 'Güçten feragate hazırız'

Muhalefette 6 siyasi partinin parlamenter sisteme geçiş için ortak çalışma başlatması, AKP'yi de hareketlendirdi. İktidarı sürdürebilmek adına 'güçten feragat etmeye hazır' olunduğu konuşulan AKP kulislerinin öne çıkan başlığı;

Gazete Duvar'dan Nergiz Demirkaya'nın haberine göre; Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konusunda daha önce de birçok eleştiri getiren, bu eleştirileri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın başkanlığında kurulan komisyona da ileten bazı AKP'liler yeni anayasa kapsamında bu konuda bir revizyona gidilebileceği mesajı vermeye başladı. AKP'li bir yönetici son yaptıkları anayasa değişikliğinde getirilen sistem ile çıtanın çok yükseğe çıkarıldığını belirterek muhalefetle anlaşılarak "sistemde orta bir yol bulunulabileceğini" söyledi.

"Türkiye’nin menfaati için” böyle bir yola çıkılabileceğine dikkat çeken AKP'lilere göre parlamenter sistemde Meclis, milletvekili transferleriyle, çeşitli etik dışı ilişkilerle hükümet kurup yıkarak “istikrarsızlık” üreten bir yapıyken yeni sistemde yasama faaliyetine özgülendi ve bu işlevi sürdürmeli. Ancak burada bakanların Meclis’teki milletvekillerinin arasından seçilebileceği bir sisteme geçilebileceği, cumhurbaşkanına vekalet eden cumhurbaşkanı yardımcısının da seçimle değil Meclis’teki milletvekilleri arasından belirlenebileceği ifade ediliyor. Bu durumda bakanların Meclis’ten çıktığı bir sistemde gensoru ile de Meclis’in denetim mekanizmasının güçlendirilmesinin önünün açılacağı ifade ediliyor.

CUMHURBAŞKANLIĞINDAN YÜZDE 40 FORMÜLÜ

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde en önemli düzenlemelerden biri cumhurbaşkanının yüzde 50+1 oyla seçilmesi. Bu konuda daha önce oranın yüzde 40’a düşürülmesi önerisi gündeme gelmişti. Bu öneri de yeniden konuşulmaya başlandı. Cumhurbaşkanının yürütme yetkisine sahip olduğu ancak bu yetkilerinin bir kısmını Meclis ile paylaştığı, Bakanlar Kurulu’nun Meclis’ten çıktığı bir sistemde yüzde 40’ın da konuşulabileceği ifade ediliyor.

'MUHALEFETLE TEMAS' MESAJI

"Toplumsal uzlaşı" adına Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile elde edilen güçten “feragat” edilmeye hazır olunduğuna dikkat çekilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni anayasa çağrısının bu anlamda önemli olduğu vurgulanıyor. Sistemde iktidarın da muhalefetin de taleplerinin karşılanacağı bir revizyonun mümkün olduğuna dikkat çekilirken bunun ilk olarak MHP ile görüşülüp daha sonra açık olarak muhalefet ile de temas kurulabileceği kaydediliyor. Muhalefetle temas için “Bu işi birlikte çözelim anlayışı ile muhalefete gidilip feragat edilecek konular ele alınabilir. Bunları görmeliler ki cepheden karşı durulmasın, samimi bir başlangıç olsun” değerlendirmesi yapılıyor.

Öte yandan Erdoğan'ın 1 Ekim'de Meclis'te yapacağı açılış konuşmasında yeniden Anayasa değişikliğini gündeme getirmesinin de sürpriz olmayacağı belirtiliyor.

Etiketler
Kulis