CHP'li Tanal, barınamayan öğrencilerin gözaltına alınmasını Kamu Denetçiliği Kurumu'na taşıdı
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, “Barınamıyoruz” eylemi yapan üniversite öğrencilerine yönelik gözaltıları Kamu Denetçiliği Kurumu’na taşıdı.
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere birçok ilde parklarda yurt sorununa dikkat çeken üniversite öğrencilere yönelik polisin sert müdahalesini ve gözaltı işlemlerini Kamu Denetçiliği Kurumu’na taşıdı.
İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nü Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikayet eden Tanal, dilekçesinde, Anayasa’nın 34. maddesi uyarınca herkesin önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahip olduğunu vurgulandı.
“ÖĞRENCİLER KANUNSUZ EMİRLE GÖZALTINA ALINDI”
Tanal, dilekçesinde, “Öğrenciler, hukuka aykırı olarak, hiçbir gözaltı gerekçesi olmadan tamamen kanunsuz emirle gözaltına alınmıştır. Hukuki hiçbir gerekçe yokken gözaltına alınan öğrencilerin anayasal haklarını kullanmaları engellenmiş ve haksız gözaltına maruz kalmışlardır” dedi.
“YURT SAYISI YETERSİZ”
Dilekçede, Türkiye’de 8,5 milyona yakın üniversite öğrencisinin bulunduğu, Kredi ve Yurtyar Kurumu’na (KYK) ait yurt sayısının ise 5’i Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde olmak üzere 773’te kaldığı, KYK yurt kapasitesinin ise 680 bin civarına olduğu belirtildi. KYK’nın öğrencilerin yüzde 10’unun bile barınma ihtiyacını karşılayamadığının vurgulandığı dilekçede, başvurusu neticesinde KYK yurduna yerleşemeyen, özel yurtta kalabilecek kadar parası olmayan ve kiralık ev tutamayan öğrencilerin, eğitim döneminin başlamasıyla birlikte barınma sorunuyla karşı karşıya kaldıklarının altı çizildi.
“GÖZALTILARIN ANAYASAYA AYKIRI OLDUĞU TESPİTİ YAPILSIN”
Tanal tarafından verilen dilekçede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları sonrası öğrenci eylemlerinin hukuka aykırı olmadığı, öğrencilerin İstanbul ve İzmir’de gözaltına alınması ve sonrasında yaşananların Anayasa’ya aykırı olduğunun tespit edilmesi yönünde karar alınması talep edildi.
“DEVLET SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMEDİ”
Anayasanın 2’nci ve 5’inci maddelerine de yer verilen dilekçede, vatandaşların temel haklarına ve zorunlu ihtiyaçlarına cevap vermesinin devletin kanuni ödevlerinden olduğu, devletin bu sorumluluğunu yerine getirmediği, binlerce öğrencinin yurt ve barınma sorunu yaşadığı belirtildi.
Türkiye’de yurt sorunu olduğunu dile getiren öğrencilerin sırf bu düşünceleri sebebiyle suçlanmasının ve gözaltına alınmasının kabul edilemez nitelikte olduğu vurgulanan dilekçede, “Anayasamızda açık ve net bir biçimde düzenlenmiş bu hakların herhangi bir emir veya talimatla görmezden gelinmesi, uygulanmaması, keyfi davranışlarla yok sayılması mümkün değildir” denildi.
Dilekçede, ‘görevi kötüye kullanma’ suçunu düzenleyen TCK’nın 257’nci maddesi ve Polis ve Vazife ve Salahiyetleri Kanunu’nun 2’nci maddesi anımsatılarak Kamu Denetçiliği Kurumu’ndan gereğinin yapılması talep edildi.
(ANKA)