İşte gazetecilerin Rusya dönüşü Erdoğan'a soramadığı soru

Erdoğan, Putin'le Soçi'de yaptığı görüşme sonrası Türkiye'ye döndü. Uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan'a 'doğal gaz' sorusu sorulmadı.

İşte gazetecilerin Rusya dönüşü Erdoğan'a soramadığı soru

GERÇEK GÜNDEM - Erdoğan, Putin'le Soçi'de yaptığı görüşme sonrası Türkiye'ye döndü. Uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan'a 'doğal gaz' sorusu sorulmadı.

Erdoğan'ın Soçi ziyaretinde gündemdeki konular arasında doğal gaz, İdlib meselesi gibi başlıklar, başlıca konular arasında yer alıyordu. Ancak Soçi ziyaretinden çıkan sonuç ağırlıklı olarak hem enerji hem de savunma alanındaki işbirliği üzerinde yoğunlaştı. Putin'le uzay çalışmaları konusunda da görüş birliğine vardıklarını söyleyen Erdoğan, en çok merak edilen konuyu pas geçti.

Daha önce Gerçek Gündem’e konuşan Rusya uzmanı Aydın Sezer, Erdoğan'ın Putin'le yapacağı görüşmede en önemli başlıklardan birinin doğal gaz olduğunu söylemişti. Görüşme sonrası uçakta konuşan Erdoğan, bu konuya değinmedi. Gazetecilerin de bu konuyla ilgili soru sormamaları dikkatlerden kaçmadı.

Aydın Sezer, konuyla ilgili şunları kaydetmişti:

Türkiye ile Rusya arasında doğal gaz konusunda uzun yıllara dayanan işbirliği geçmişi var. Türkiye Kırım krizinde dahi Batı ülkelerinin kuzey komşusuna uyguladığı ambargoya katılmadı.

Hatta bununla da kalmayıp özellikle ABD’nin karşı çıktığı Güney Akım hattına olur verdi. Ancak bu hat gerçekleşmedi ve bundan sonra adını Putin’in koyduğu Türk Akımı hattı gündeme geldi ve Ocak 2020’de açıldı.

8 MİLYAR METREKÜP AÇIK VAR

İkili ilişkilerde bir numaralı konu doğal gaz. Türkiye’de bu yıl ağır geçeceği düşünülen kış şartlarında ciddi bir arz açığı var. 2021 sonu itibariyle Batı hattı sözleşmeleri sona ereceğinden 2022’ye çok ciddi doğal gaz açığıyla gireceğiz. Sona eren antlaşmanın miktarı 4 milyar metreküp. Bir de uluslararası tahkimde 2,5 milyar dolarlık cezayı ödemeyen Türk özel şirketlerine 4 milyar metreküplük gaz akışının da Moskova tarafından kesildiğini dikkate alındığında açık 8 milyar metreküp oluyor. Daha da vahimi şu, Türkiye’nin bu yılki talebi 60 milyar metreküp ve 42 milyar metreküplük elimizde sözleşme var. Bu ciddi bir gaz açığı demek. Kısıntılar, kesintiler kapıda. Ama sorun burada da bitmiyor. Biz Rusya’dan doğal gazı 240 dolardan alıyorduk. Avrupa ise bugün 1000 dolar ödüyor aynı miktarda doğal gaza. Rusya kontratı 275 dolardan uzatmak için iki yıl uğraştı, biz yanaşmadık. Şimdi ipler tamamen Putin’in elinde.

Etiketler
Rusya Türkiye