Bugün TBMM'de bir araya geliyorlar: 6 parti 'yeni dönem' için masada!
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Asgari müştereklerde birleşmek önemlidir. Temel meselelerde ayrılığa düştüğümüz herhangi bir konu yok. Anayasanın ilk 4 maddesi ve parlamenter sistem bizim kırmızı çizgimizdir” dedi.
ELİF ÜNSAL - GERÇEK GÜNDEM
CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve Saadet Partisi kurmayları TBMM'de bir araya gelerek AKP iktidarı sonrası döneme ilişkin yeni bir "ana ilkeler metni" ortaya koymak için çalışmalarını sürdürecek.
"Her siyasi partinin kendi çalışmalarını yürüterek ortak bir metin ortaya koyma" gayesiyle başlatılan girişimi CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç'a sorduk.
Çalışmaların son durumunu değerlendiren Özkoç "Her siyasi parti kendi içinde anayasa ile ilgili bir çalışma yürütüyor. Aslında sadece anayasa ile ilgili değil, Millet İttifakı'na dâhil olan bütün partiler iktidara gelindiğinde ülkede iktidarın yarattığı sorunlarla ilgili çıkış projeleri ile ilgili çalışma yapıyorlar. Bunların başında da anayasa geliyor. Ancak sizin de bildiğiniz gibi anayasa, bütün toplumun uzlaşması ile ortaya çıkmalı. Toplumun bütün katmanları tarafından hazırlanmalı. Biz yalnızca anayasa ile ilgili öngörülerimizi bir taslak haline getirmeye çalışıyoruz.
Fakat bu konuda yapılması gereken, bilinmesi gereken bir şey daha var. Bu siyasi parti iktidardayken bu anayasanın görüşülebilmesi mümkün değil. Çünkü daha önceden deneyimlerimiz oldu. İktidar toplumun gereksinim ve beklentilerini karşılayacak bir anayasayı değil, kendi iktidarının beklentilerini karşılayacak bir anayasayı bize dayatıyor. Yaptıkları her yasada önce kendi içlerinde görüşüp tarafların görüşlerini almadan kendi oy sayılarıyla bunu Meclis'ten geçirmeye çalışıyorlar. Dayatılan bir anayasayı kabul etmiyoruz ancak anayasa konusunda uzman olan arkadaşlarımız toplumun pek çok kesiminden insanlarla konuşarak öngörüleri hazırlıyor. Biz de bunu bir taslak haline getiriyoruz. Bu sadece bir hazırlıktır, gerçek anayasa bu iktidar değiştikten sonra TBMM'de özgürce, Meclis'in yetkilerinin iade edildiği, milletin bakanlarının millet tarafından seçildiği, denetleme mekanizmasının tamamen işler hale geldiği, milletle devlet arasında engelin kaldırıldığı bir süreçte yapılabilir. Biz kendi hazırlıklarımıza devam ediyoruz." dedi.
TEMEL MESELELERDE UZLAŞAMADIĞIMIZ BİR KONU YOK
Partiler arasında bir uzlaşma sağlanıp sağlanmayacağı konusunda görüşünü sorduğumuz Özkoç "Görüş ayrılıkları olabilir. Asgari müştereklerde birleşmek önemlidir. Temel meselelerde ayrılığa düştüğümüz herhangi bir konu yok. Anayasanın ilk 4 maddesi ve parlamenter sistem bizim kırmızı çizgimizdir. Güçlendirilmiş parlamenter sistem derken zaten "12 eylül ve darbe yasalarını" içinde taşıyan yasalarla parlamenter sistemin güçlü olmayacağını belirtiyoruz.
Bu nedenle biz bütün darbe yasalarının anayasadan arındırıldığı bir döneme geçilmesi ve güçlü parlamenter sistem ile "güçler ayrılığı" ilkesinin de işler hale getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda hiçbir anlaşmazlığımız yok, hatta Millet İttifak'ında olmayan partiler de bu konularda bizimle hemfikir gibi. Görüş ayrılıkları tabii ki olabilir ama diplomasi, uzlaşı ve devlet böyle bir şeydir. Görüş ayrılıkları millet menfaatlerine göre çözüme ulaşır, siyasi partilerin menfaatlerine göre değil. "Bu ülkenin ve milletin menfaati nedir?" biz bunu masaya koyarak görüş ayrılıklarını gidereceğiz." açıklamasını yaptı.
TOPLUM "DERHÂL SEÇİM" DİYOR
Çalışmaların iktidar değişene kadar süreceğine değinen Özkoç "Bu iktidarla anayasa görüşmesi yapmak çok mümkün değil." dedi. Toplumun sorunlarına da değinen Özkoç "Uzlaşı çağrıları toplumu oyalamaktan başka bir şey değil. Biz üç aylık çalışmalarımızın sonunda toplumun anayasa gibi bir acil beklentisi olmadığını gördük. Toplumun şu an acil beklentisi; biz "erken seçim" diyorduk, toplum "derhal seçim" diyor. Çünkü yarınla ilgili kaygılar çok büyümüş, aile birliği zedelenecek noktaya gelmiş.
Bu nedenle insanlarımız kendilerini bu noktaya getiren iktidarın değişmesini bekliyor. Sonrası için zaten bütün beklentilerin çözüleceği inancı milletimizde hakim. Biz de bunu biliyor ve bu doğrultuda ilerliyoruz." açıklamasını yaptı.
6 PARTİ ARASINDA İTTİFAK İHTİMALİ
CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve Saadet Partisi arasında bir seçim ittifakı ihtimali olup olmadığını da değerlendiren Özkoç, "Buna karar verecek olanlar siyasi parti liderleri ve tabanlarıdır. Ama biz şu anda Saadet Partisi, İYİ Parti ve CHP arasındaki birliktelik konusunda bir endişe, bir şüphe ya da bir sıkıntı yaşamıyoruz. Bu konuda birbirimize saygı gösteriyor, birbirimizi dinliyor ve bu iktidarın değişmesi için birlikte hareket ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.