Bir ayda yüzde 10 yoksullaştık: Dünya Sefalet Endeksi’nde Türkiye'nin sıralaması belli oldu
Türkiye, Dünya Sefalet Endeksi’ne göre ekonomik koşularda Irak ve Kongo gibi ülkelerinin de gerisinde kaldı.
Türk Lirası’ndaki değer kaybı devam ediyor.
Aralıksız şekilde yükselen dolar dün günün ilk yarısında tarihi zirvesini 9,24’e kadar taşıdı. Gece saatlerinde ise dolar 9,27'yi aştı.
Birgün'de yer alan habere göre; Euro/TL ise 10,74 civarında ve 10,76’daki rekor seviyelerine biraz daha yaklaştı.
Dolardaki yükselişin hızında Merkez Bankası’nda önümüzdeki hafta yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesi yapılan atamalar ve faizin düşürüleceği beklentisi de etkili oldu. Merkez Bankası, Eylül başında ilk faiz indirimi mesajını vermeden önce kur 8,3 seviyesindeydi.
DOLAR VE ENFLASYONDA BEKLENTİ YÜKSELDİ
Merkez Bankası, Piyasa Beklentileri Anketi’nin ekim ayı sonuçlarını da dün açıkladı. Buna göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 17,63’e yükseldi. Dolar/TL’de ise beklenti 9,22’ye çıktı. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 12,94 iken, bu anket döneminde yüzde 13,91 olarak açıklandı. Enflasyonda 24 ay sonrası için beklentiler de yüzde 10,71’den yüzde 10,27’ye çıktı. Dolar/TL, yıl sonu beklenti 9,22’ye yükseldi.
BENZİNE, MOTORİNE ZAM ÜSTÜNE ZAM
Hayat her saniye pahalanmaya devam ediyor. Öyelki gece saatlerinden itibaren benzine 40 kuruş, motorine 41 kuruş zam geldi. LPG ve motorinin ardından benzinde de bu gece itibarıyla ÖTV sıfırlanmış olsa da zam pompaya yansıyacak. Böylece motorin 41 benzin ise 17 kuruş zamlanmış olacak.
TÜRKİYE SEFALETTE 21’İNCİ SIRADA
Dünya Sefalet Endeksi’ne göre Türkiye 156 ülke arasında 21’inci sırada yer aldı.
İşsizlik, enflasyon, faiz oranı ve milli gelir gibi ekonomik göstergeler esas alınarak hazırlanan endekse göre Türkiye sefalette Avrupa birincisi. Sıralamada Türkiye, Irak ve Kongo gibi ülkelerin dahi önünde bulunuyor. Türkiye’nin hemen önünde yani 20’nci sırada ise Güney Sudan bulunuyor.
Listenin başını çeken ülke ise Venezuela. Listenin sonunda ise Almanya, Çin, Japonya ve Guyana bulunuyor. Amerikan John Hopkins Üniversitesi’nden ekonomist Steve H. Hanke’nin analizine göre işsizliğin yükselmesi geliri olmayanların sayısının artmasına, enflasyonun yükselmesi ise yaşamın pahalanmasına işaret ediyor.