Baskın seçimden 'Evine dön' çağrılarına: İYİ Parti'nin dört yılında neler yaşandı?
Meral Akşener öncülüğünde kurulan İYİ Parti siyasette dördüncü yılını kutlarken, partinin ilk zamanlarından bu yana yaşananlar yeniden gündeme geldi.
GERÇEK GÜNDEM - MHP'de Devlet Bahçeli'ye bayrak açarak genel başkanlığa aday olan muhalifler Meral Akşener, Ümit Özdağ ve Koray Aydın, genel merkezle yaşanan tartışmalar sonrası 25 Ekim 2017'de İYİ Parti'yi kurdu.
Aynı gün genel başkan seçilen Akşener, partinin yolculuğunu "Umutlarımız hayallerimiz var. Gücümüz var. Adil bir Türkiye istiyoruz. Özgür bir toplum istiyoruz. Hakkımız var. Yeni bir siyasal hareketle Türkiye kucaklaşmasını başlatıyoruz. Allah hayırlı eylesin" sözleriyle başlattı.
BASKIN SEÇİM KARARININ GEREKÇELERİNDEN BİRİ: 'İYİ PARTİ'Yİ ENGELLEMEK'
Nisan 2018'de MHP lideri Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yürütülen görüşme trafiğinin sonucunda 3 Kasım 2019'da yapılması gereken seçimler, 24 Haziran 2018'e çekildi. Bu karar, 'İYİ Parti'yi seçime sokmama' hesabı olarak yorumlandı.
Seçim kararı alındıktan sonra İYİ Parti'nin seçime katılıp katılamayacağı konusu tartışılmaya başlandı. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçime katılacak partiler konusunda açıklama yapmak için gecikmesi, tartışmaları daha da alevlendirdi.
CHP'DEN 15 MİLLETVEKİLİ İYİ PARTİ'YE GEÇTİ
22 Nisan 2018'de ise CHP'li 15 milletvekili, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla partilerinden istifa ederek İYİ Parti'ye katıldı. Böylelikle Siyasi Partiler Kanunu'nun 36. maddesi yerine getirildi ve İYİ Parti, Meclis'te grup kurdu:
"Siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunması şarttır. Bir ilde teşkilatlanma, merkez ilçesi dahil o ilin ilçelerinin en az üçte birinde teşkilat kurmayı gerektirir."
Karara AKP'den 'siyasi onursuzluk', Bahçeli'den 'çatırdama ve siyasi çürüme hali' tepkileri gelirken, Akşener "Kılıçdaroğlu'nun tavrı her türlü takdirin üzerinde" açıklamasını yaptı.
Mayıs 2018'de İYİ Parti, AKP ve MHP'nin oluşturduğu 'Cumhur İttifakı'na karşı CHP, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'nin yer aldığı Millet İttifakı'na katıldı.
SEÇİMDE NE KADAR OY ALDILAR?
İYİ Parti, 24 Haziran seçimlerinde yüzde 9.96 oy oranıyla baraj altında kaldı. Ancak Millet İttifakı'nda yer aldığı için 43 milletvekiliyle Meclis'e girebildi. Aynı gün düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçiminde Akşener, yüzde 7.42 oranında oy aldı.
BAHÇELİ VE ERDOĞAN'IN ÇAĞRILARI: 'DÖN EVİNE, BİTSİN BU ÇİLE'
1 Ağustos 2019'da İYİ Partililere 'MHP'yle birleşin' çağrısında bulunan Bahçeli, 5 Ağustos 2020'de de bunu yineledi. Bahçeli, Akşener'e "Dön evine, bitsin bu çile" diye seslendi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da kendisine yöneltilen soru üzerine "Benim yadırgadığım bir davet değildir, en makul seviyede davettir" dedi ve Bahçeli'nin çağrısına destek verdi.
Akşener'in bu çağrılara yanıtı "İYİ Parti olarak milletimizin çıkarlarına, menfaatlerine, değerlerine aykırı davranılmadığı süre içerisinde yola çıktığımız hiçbir insanı yolda bırakmadık" oldu.
PARTİ İÇİ TARTIŞMALAR
İYİ Parti'deki ilk tartışma, 24 Haziran seçimleri sonrası yaşandı. Ağustos 2018'de İYİ Parti'nin kurucu üyelerinden Yusuf Halaçoğlu, Özcan Yeniçeri ve Nevzat Bor, parti yönetimine ağır eleştirilerde bulunarak istifa etti.
Milletvekilliği listelerinin hazırlanması sırasında 'vefasızlık' yapıldığını söyleyen 3 isim, Akşener'in Millet İttifakı'na katılma kararını da 'kendi başına' aldığını ileri sürdü.
Eylül 2020'de İYİ Parti tarihine 'liste krizi' olarak geçen tartışmalar yaşandı. Kriz, 2. Olağan Kurultay'da, Genel İdare Kurulu (GİK) için Meral Akşener'in 100 kişilik anahtar listesinde yer alan veya hiç aday gösterilmeyen bir 'tercih edilmeyecekler listesi' dağıtılmasıyla başladı.
Bu tartışmaların sonucunda Adana Milletvekili İsmail Koncuk, parti yönetimine ağır eleştirilerde bulunarak istifa etti.
Koncuk gibi delegelere dağıtılan listede adı bulunan İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, katıldığı bir televizyon programında İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu'yu 'Fethullah Gülen yanlıları ile birlikte hareket etmekle' suçladı.
Bu açıklamalar üzerine İYİ Parti'den ihraç edilen Özdağ, mahkeme kararıyla partiye dönse de daha sonra kendi isteğiyle istifa etti. Özdağ, ilerleyen süreçte kendi partisini kurdu.
RİZE ZİYARETİNDE PROVOKASYON GİRİŞİMİ
Mayıs 2021'de Rize'ye giden Akşener, bir grubun provokasyon girişimiyle karşı karşıya kaldı. İçlerinde yer alan bir kadın, Akşener'e "PKK'yla işbirliği yapan, burada ne işiniz var sizin? PKK ile işbirliği yapmıyor mu bu, CHP'yle iş birliği yapmıyor mu bu? Açıklama yapar mısınız?" diye sordu.
Akşener'in "Yapmıyorum kardeşim, bak ezan okunuyor. Nasıl bir iftira? Sizi Allah'a havale ediyorum. Ayıp, ayıp be. Megri megri'yi ben mi söyledim? Öcalan'ın mektubunu ben mi okuttum? Haydi oradan" yanıtını vermesi üzerine partililerle grup arasında arbede yaşandı. Polis araya girdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaşananlar üzerine yaptığı "Yine dua et ki gelin hanıma çok ileriye gitmeden ders verdiler. İkizdere yetmedi, Çayeli'ne gittin. Orada da gerekeni yaptılar. Bunlar daha iyi günler, daha neler olacak neler" açıklaması tüm muhalif partilerin tepkisini çekti.
İYİLEŞTİRİLMİŞ VE GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM ÖNERİSİ
Akşener, yine Mayıs 2021'de partisi tarafından hazırlanan 'iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem' önerisinin detaylarını açıkladı.
Akşener, bu sistemde birinci ilkelerinin tarafsız cumhurbaşkanı olduğunu belirterek, yasama yetkisi ve gücünün sadece Meclis'te olmasını istediklerini söyledi.
SON ANKETLERDE SONUÇLAR NE?
24 Haziran seçimlerinden sonra yapılan anketlerde, İYİ Parti ve Akşener'in oylarının yıldan yıla yükseldiği görülüyor.
Son olarak MetroPOLL'ün Eylül 2021'de açıkladığı anket sonuçlarında Akşener, 'en beğenilen siyasiler' arasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu'nun ardından üçüncü sırada bulunuyor.
AKSOY Araştırma'nın eylül ayında yaptığı ankette de vatandaşlara "Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu yöneltildi.
Kararsızlar dağıtıldıktan sonra partilerin oy oranları şu şekilde oldu: AKP yüzde 30.8, CHP yüzde 28.2, İYİ Parti yüzde 13.8, HDP yüzde 10, MHP yüzde 8.6.