Erdoğan, Demirtaş ve Kavala'yı kürsüden hedef gösterirken Bakan Gül, isimlerini anmadı
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğu hakkındaki sorulara, 'Yürüyen yargı süreci hakkında yorum yapmıyorum' demekle yetindi. Bakan Gül, gündemdeki konulara ilişkin de konuştu.
İş insanı Osman Kavala'nın 4 yıllık tutukluluk süresi hatırlatılan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, "Adalet Bakanı olarak yürüyen bir davayla ilgili yorum yapmayı etik bulmuyorum" ifadelerini kullandı. Bakan Gül, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin talimatıyla istifa eden Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyesi Kocabey'in açıklamasına ilişkin 'bilgisi olmadığını' söyledi.
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Haber Global'de Candaş Tolga Işık'ın sorularını yanıtladı. Bakan Gül, siyasi iktidarın yargı üzerinde baskı kurduğu yönündeki eleştirilere ilişkin, "Yargı mensubu, birilerine göre karar veriyorsa o yargı olmaz" demekle yetindi. "HSK üyesi Hamit Kocabey'in MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin talimatıyla istifası yargıya müdahele değil midir?" diye sorulan Bakan Gül, "Nerede açıklama yaptığı konusunda bir bilgim yok, ne şekilde nasıl bir açıklama yaptı bilmiyoruz" yanıtını verdi.
'TÜRKİYE BİRİLERİNİN ŞAMAR OĞLANI DEĞİLDİR'
10 ülke büyükelçisinin Tutuklu iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısıyla yaptığı bildirinin ardından gelişen sürece ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bakan Gül, "Türkiye öyle birilerinin şamar oğlanı değildir. Türkiye birileri tarafından terbiye edilmeye yönelik, terbiye odasına oturtulan, talimat verilen, parmak sallanan bir ülke değildir" ifadelerini kullandı.
DEMİRTAŞ VE KAVALA'NIN İSMİNİ ANMADI
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş kararlarına ilişkin bir soru yöneltilen Bakan Gül'ün yanıtı ise; "Yürüyen bir davada kimsenin tavsiyesi, telkini yok. Bütün diplomatik ilişkileri ülkemizin menfaati doğrultusunda sürdürürüz. Bu konu yargısal bir süreç, devam eden bir konu" şeklinde oldu.
Deniz Yücel ve Rahip Brunson davaları hatırlatılan Bakan Gül, "Adalet figürünün gözü kapalıdır. Sanığın kişiliğine bakmaz, dosyaya göre karar verir" ifadelerini kullandı.
'YÜRÜYEN BİR DAVAYLA İLGİLİ KONUŞMUYORUM'
Bakan Gül, AİHM kararlarına ilişkin sürecin sonunda yaptırım olup olmayacağına ilişkin soruya ise, "Yürüyen bir davayla ilgili konuşmuyorum ilkesel olarak. Türk yargısı Anayasa ne diyorsa, hukuk ne diyorsa onun gereğini yerine getirir. Yargısal süreçlerin tamamlanmasını saygıyla beklememiz lazım" yanıtını verdi.
'GEÇ GELEN ADALET' HATIRLATMASI
Uzun tutukluluk sürelerine ilişkin konuşan Bakan Gül'e, "Osman Kavala’yı bir kenara bırakacak olursak, herhangi bir kişi için hiçbir mahkeme kararı verilmemiş olması, bir insanın dört yıldır tutuklu bulunması tam da ‘geç gelen adalet’ kavramının karşılığı değil mi?” sorusu da yöneltildi. Gül'ün yanıtı şöyle oldu:
“Birinci yargı paketinde bir düzenleme yaptık. Uzun süre tutuklamaları sona erdiren bir düzenleme getirdik. Kişi hakkında iddianame hazırlanmamış, neyle suçlandığını bilmiyor. Bu kişiyi ya serbest bırakın ya davasını açın soruşturmayı açın diye bir düzenleme yapıldı. Tutukluluk bir cezalandırmaya dönüşmesin dedik. Bu temenni değil uygulanan bir mevzuat. Bu uygulanıyor. Bunu da söyledikten sonra yürüyen davada bizim tutumumuz, insan 5-6 yıl bir suçlamayla maruz kalıyor ama davası açılmıyor. Burada belli bir süre olduktan sonra bu kişi artık ya tutuklu kalmayacak ya da davasını açacaksınız neyle suçlandığını bilecek."
SOSYAL MEDYA VE YARGI KARARLARI
Sosyal medyanın yargı kararlarına etkisine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Gül, şunları kaydetti:
"Yargı her delili kullanır. Bu konuda sosyal medyada yazıldı da öyle oldu, sosyal medyada o görüntü çıkıyor. Savcı için o da bir delildir. Aksi yönde çıkan kararlar da var. Burada böyle oluyor, yargı oraya bakarak karar veriyor demek yargıya büyük bir haksızlık olur. Sosyal medyada yazılan ve delil anlamında bir konu varsa yargı bunu dikkate alabilir. Böyle bir algı var mı var. Sosyal medyada yazıldı ona bakıldı diye."
'O DÖNEM YARGI BAĞIMSIZ DEĞİLDİ'
Bakan Gül ayrıca, "Yargıtay Başkanı 'Yargı Türkiye’de her zaman bağımsızdı' diyor. Türkan Saylan’a terör operasyonu yapıldı bu ülkede o dönem yargı bağımsız mıydı?" sorusuna da , "O dönem yargı bağımsız değildi. 'FETÖ' zamanında kumpaslar kurarak, paralel bir yapı kurdu.İftiralar, kumpaslar üretilir. Bir gece yarısı baskınlar yapıldı" şeklinde yanıt verdi.