CHP'nin gençlik politikasıyla ilgili açıklama: Madde madde duyuruldu

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, MYK gündemi hakkında yaptığı açıklamada gençlerin sorunlarına vurgu yaptı.

CHP'nin gençlik politikasıyla ilgili açıklama: Madde madde duyuruldu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) gündemiyle ilgili CHP Genel Merkezi’nde basın toplantısı gerçekleştirdi.

Faik Öztrak MYK gündemi hakkında yaptığı açıklamada Türkiye'de gençlerin sorunlaruına, hayatın her alanında yaşanan fırsat eşitsizliğine dikkat çekti.

Öztrak, CHP iktidara geldiğinde uygulanacak gençlik politikalarını detaylarıyla açıkladı.

Faik Öztrak'ın açıklamaları şöyle oldu:

Gençlerine umut vermeyen bir ülke, Geleceğine güvenle bakamaz. Dün, Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Kollarının, Olağan Kurultayı yapıldı. Gençlik Kollarımızın yeni yönetimine başarılar diliyoruz.

Ülkemizin gençlerine, Çağın ihtiyaçlarına uygun eğitimi, Yaratıcılıklarını özgürce ortaya koyacakları, Dijital altyapıyı sağlamak zorundayız. Ancak bu sayede Onların potansiyelinden yararlanabiliriz.

Oysa 19 yıldır ülkemizde durum ortada… Eğitim sistemimiz hükümetin ideolojik vesayeti altında. Eğitim yazboz tahtasına döndü. 19 yılda tam 8 Milli Eğitim Bakanı gördük. Her gelen bakanla eğitim sistemi değişti, Sınav sistemi değişti. Okula başlayan öğrenciler, Başladığı sistemle okul bitiremedi. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı, yani OECD ülkeleri içinde, Eğitimde fırsat eşitsizliğinin en yüksek olduğu ülke Türkiye…

Sınavlarda en başarılı öğrenciler, Sosyo-ekonomik durumu iyi ailelerden geliyor. Bunu OECD’nin “Bir Bakışta Eğitim 2021” raporunda görüyoruz. 15-29 yaş aralığında, Taşı sıksa suyunu çıkaracak 5 milyon 702 bin gencimiz Ne bir işte çalışıyor ne de okuyor. “Ev genci” olmuş, anasının babasının eline bakıyor.

Ev genci oranında da OECD şampiyonuyuz. Dünya sıralamasında ilk 400’de tek bir üniversitemiz yok. Patent başvurusu sıralamasında pek çok ülkenin gerisindeyiz. Avrupa Patent Ofisi verilerine göre 2020’de İsrail’den 1.681 patent başvurusu gelmiş. Finlandiya’dan 1.895 patent başvurusu yapılmış. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen patent başvurusu, Sadece 594. Oysa bizim ülkemizin potansiyeli çok yüksek. Hala genç nüfus avantajına sahibiz.

Demografik fırsat penceresi açık ülkelerden biriyiz. Bu nüfusu çağın gerektirdiği alanlarda üretime sokabilirsek, Hem gençlerimize insan onuruna yakışır şartlarda işler sağlayabilir, Hem de ülkemizi diğer ülkelerin önüne geçirebiliriz. Biz diyoruz ki; CHP iktidarında, Gençlerin gerçeği işsizlik değil, istihdam ve üretim olacaktır. Yatırımcıların önünü açarak, Katma değeri yüksek üretimi özendirerek, Gençlerimize gelir sıkıntısı yaşamayacakları iş alanları oluşturacağız.

Kamuya alımlarda ise mülakatı, Sadece gerekli mevkiler için istisnai ve adil şekilde uygulayacağız. Kamuya alımlarda “dayısı varsa işe yerleştir” usulü sona erecek. Liyakat esas olacak. Cumhuriyet, bu ülkede Çalışkan bir çobanın Cumhurbaşkanı olmasının önünü açtı. İşte biz bu ülkeye yeniden hukuku, adaleti Ve fırsat eşitliğini getireceğiz. Şunu biliyoruz: Adalet suyu dikene değil, çiçeğe vermektir. Bu ülkenin kaynaklarının Beşli çetelere, yandaş müteahhitlere aktarılmasına son vereceğiz. Döviz garantili projeleri, Maliyet artı makul kâr üzerinden kamulaştıracağız. Tasarruf edilen kaynakları gençlerimiz için kullanacağız. “Yetenek inşasını” esas alarak, Çağın gereklerine uygun bir eğitim sistemini oluşturacağız. Eğitimin her aşamasında ve istihdamda Fırsat eşitliğini sağlayacağız.

Özellikle eğitim ve sağlık alanlarında Sözleşmeli ve ücretli istihdam uygulamalarına son vereceğiz. Gençlerimize iş arama aşamasında “hayata atılma desteği” vereceğiz. Her Organize Sanayi Bölgesi’nde, İş eğitimi müfredatları o bölgeye uygun şekilde hazırlanan, Teknoloji liseleri kuracağız. Bu liselerin yatılı bölümleri olacak. Gençler hem eğitim alacak, hem çalışacak… Daha mezun olmadan para kazanmaya başlayacak. Aile Destekleri Sigortası sayesinde, Her evde en az bir sigortalı olacak. Hiçbir ev güvencesiz olmayacak.

Bunlar gençlerimizin geleceği için yapacaklarımızın sadece bir kısmı. Genel Başkanımız iktidara gelir gelmez Gençlerimizi rahatlatmak için atacağımız adımları da açıkladı. Gençlerimizin dünyayla iletişim kuracağı araçlara, Sahip olmalarını kolaylaştıracağız. Alacakları ilk bilgisayarlarda, oyun konsollarında Ve bunların sarf malzemelerinde vergiyi sıfırlayacağız. Çalışma hayatına başlayan gençlerimiz için İlk otomobillerinden ÖTV almayacağız. E-spor dâhil, spor ve sanat eğitiminin üzerine eğileceğiz.

Gençler sosyal medyada düşüncelerini özgürce ifade edebilecekler. Tüm üniversite öğrencilerimizin yurt sorunlarını Bir yıl içerisinde çözeceğiz. Öğrenim ve katkı kredilerinin geri ödemeleri, Ancak gençlerimiz iş sahibi olduktan sonra başlayacak. Bu kredilerin faizleri silinecek, Ödemeleri uygun taksitlere bölünecek Bu ülkenin gençleri pasaporta tek bir kuruş ödemeyecek. Artık pırıl pırıl gençlerimiz, yabancı ülkelere yerleşmek için değil, Tatillerini geçirmek için gidecek. Yorulan, umudunu kaybeden gençlerimize, Umut olacağız, destek olacağız. Gençlerimizden alınan ne varsa, Onu telafi edeceğiz.

Etiketler
Faik Öztrak