Engelli raporu olmayanlara engelli maaşı verilmiş! 'AKP kadrolarını buradan mı finanse ediyorsunuz?'
CHP'li Karaca, Bakan Derya Yanık'a, “Sayıştay'a göre Sağlık Bakanlığı'nın kayıtlarında engelli rapor kaydı olmayanlara Bakanlığınız engelli aylığı ödenmiş. Kim bunlar? Yoksa AK Parti kadrolarını buradan mı finanse ediyorsunuz?” sorusunu yöneltti.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçesi üzerindeki görüşmeler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sürüyor.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, konuşmasına Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü anarak başladı. Karaca, "Anadolu topraklarını egemen güçlerin işgalinden kurtaran, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu, askeri zaferleri ekonomik ve siyasi zaferlerle taçlandırarak tam bağımsız bir devleti ve laik cumhuriyeti bizlere bırakan kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ölüm yıl dönümünde saygı, özlem ve minnetle anıyorum. Fiziki varlığıyla aramızda olmasa da fikirleri ve ilkeleri ile sonsuza dek aramızda olacağını, yolumuzu aydınlatacağını bir kez daha belirtmeyi de borç bilirim" dedi.
Bütçe hakkının yurttaşların siyasi katılım hattı olduğunu ifade eden Karaca, "İktidarın nereye, ne kadar harcama yapması gerektiği, bu harcamalar nedeniyle yurttaşa ne gibi yükümlülükler yükleneceğinin paylaşılmasıdır. Demokratik ülkelerde egemenlik millete ait olduğu için bütçeyi onama ve denetleme hakkı millete aittir. Millet oyunu verdiğinde aynı zamanda bütçe hakkını da kullanmış olur. Yani Meclis bu yetkili millet adına kullanır" diye konuştu.
“NÜFUSUN 4’TE 1’İ MUHTAÇ DURUMDA”
Bakanlığın verilerine atıf yapan CHP'li Karaca, "Yerel yönetimler hariç, 2020’de Bakanlık’tan yardım alan hane sayısı 6 milyon 630 bin 682’dir. 7 milyona yakın hane. Bu sayıyı TÜİK’e göre ortalama hane halkı büyüklüğü olan 3.30 ile çarptığımızda karşımıza çıkan rakam, yaklaşık 22 milyon kişidir. Bu sayı, devlet tarafından resmi olarak 'muhtaç' kategorisinde görülen yoksul yurttaş sayısıdır. Yani nüfusun 4'te 1'inde fazlası muhtaç durumda" dedi.
Karaca, Bakanlığın 2022 yılı için teklif edilen bütçesinin merkezi yönetim bütçe teklifinin yüzde 3.77'sine karşılık geldiğini belirtti. Karaca, "Merkezi bütçenin sadece yüzde 3,77’si Aile ve Sosyal Hizmetlere … Peki aslan payı kimlere? 2022 Merkezi Yönetim Bütçesi’nin 240 milyar 383 milyon 662 lirasi faiz ödemelerine ayrıldı. Bu oran bütün bütçenin yüzde 13,7’si demektir. Demek ki Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesinin yaklaşık 4 katı faiz ödemelerine gidecek" diye konuştu.
Bütçeden ödenecek olan faiz giderine dikkat çeken CHP'li Karaca, şunları söyledi:
"Bütçeden bu yıl ödenmesi gereken faiz giderlerini nüfusa böldüğümüzde, her bir vatandaşımız, kundaktaki bebekten başlayarak her birimiz faiz baronlarına, tefecilere 2022 yılında 2875 TL faiz ödeyeceğiz. Derin yoksulluğun perişan ettiği, iktidarınızın muhtaç duruma düşürdüğü vatandaşımız 414 TL yardıma mahkum edilirken, 2875 TL faiz borcunu sırtına yüklemek hangi vicdana sığıyor sayın Bakan? Oysa iktidara gelirken neyin sözünü vermiştiniz? Üç 'Y' ile mücadele 'yolsuzluk, yasaklar ve yoksulluk.' Peki yaşanan ne, tam tersi, sistematik yolsuzluk, derinleşmiş yoksulluk ve tüm bunlar konuşulmasın diye yasaklar üstüne yasaklar… Bırakın 3 Y ile mücadeleyi siz 3 Y'ye, 'yozlaşma' ve 'yönetememe' de ekleyip bırakın mücadeleyi 5 Y'ye çıkardınız."
Sosyal Koruma Kalkanı ile ilgili olarak da Karaca, "Sosyal Koruma Kalkanı adı altındaki sözde yardımlarınız için vatandaşa IBAN gönderip 2 milyon 77 bin 365 lira topladınız, yetmedi işsizlik fonunu tırtıkladınız. Salgın döneminde 65,5 milyarlık yardım yaptığınızı açıkladınız. Bu yardımın 57 milyar 10 milyon 796 bin lirasını işsizlik fonundan aldınız. Yani bütçe büyüklüğüne göre kuş kadar yardımınızı emekçinin sırtına yüklediniz. Hazineden ayırdığınız kaynak sadece 6,5 milyar lira sayın Bakan" dedi.
Bütçenin engellilere ne getirdiğini soran Karaca, şunları söyledi:
“Bütçenizde engellilere ayrılan pay, engellilere bakışınızın özeti. 1 trilyon 750 milyar 957 milyon TL’lik 2022 bütçesinin sadece yüzde 1,6’si engellilikle ilgili ayrılmış. Bu bütçe ile engellilerin hangi sorununu çözeceksiniz merak ediyoruz. Mesela, engellilerin istihdam sorunu, nasıl çözeceksiniz? EKPSS sınavına girenlerin sayısı 200 bini buldu. 2020 EKPSS sonuçlarına göre 62 bin 311 kişinin işe yerleşmek amacıyla tercih yaptı. Hala atamalar yapılmadı. Yaklaşık 8 bin kişilik engelli kadro açığın derhal doldurulması için daha ne bekliyorsunuz? Kamuda engelli kotasının arttırılması ile ilgili bütçede ayrılan bir kaynak yok. Engelli istihdamını arttırmak gibi bir hedefi olmadığı açıktır. Bakanlığınızın engelli kadro açığı atamalarını ne zaman yapacak? Engelli kadrolarında bir artış hedefiniz var mı? Engelli aylıkları da döviz kurlarına, enflasyona yenik düştü."
Sayıştay’ın bakanlık ile ilgili raporlarındaki tespitlerini sıralayan Karaca, Bakan Yanık’a şu soruları yöneltti:
“Sayıştay'a göre Sağlık Bakanlığı'nın kayıtlarında engelli rapor kaydı olmayanlara Bakanlığınız engelli aylığı ödenmiş. Kim bunlar? Yoksa AK Parti kadrolarını buradan mı finanse ediyorsunuz? Engelli olmadığı halde maaş alan listesi, TÜGVA'dan mı geldi, yoksa saraydan mı? Sayıştay raporunda tespit edilen bu usulsüz ödemeleri yapanlar hakkında bir işlem başlattınız mı?"
Karaca, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesini ise şu sözlerle değerlendirdi:
"Türkiye’de tüm veriler kadına şiddetin arttığını, kadın cinayetlerinin ve şüpheli kadın ölümlerinde ciddi artışlar olduğunu göstermektedir. 'Kadına karşı şiddete sıfır tolerans nutukları atmayın sakın. Kadınların en güçlü güvencesi İstanbul Sözleşmesi'ni hukuksuzca bir gecede yürürlükten kaldırılmasına sessiz kalanlardan kadınların dinleyeceği bir nutuk yoktur sayın Bakan. İstanbul Sözleşmesi’nin feshinden rahatsızlık duymayan bir kadın bakanı, bu ülkenin kadınları affetmeyecek." (ANKA)