50+1 tartışması 'koltuk' krizi getirdi: AKP MKYK üyesinden Erdoğan'ın başdanışmanına sert sözler

AKP MKYK üyesi ve milletvekili Şamil Tayyar ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum arasındaki yüzde 50+1 tartışmasında ağır sözler ve suçlamalar havada uçuştu.

50+1 tartışması 'koltuk' krizi getirdi: AKP MKYK üyesinden Erdoğan'ın başdanışmanına sert sözler

Türkiye siyasetinde cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk tur için geçerli olan yüzde 50 + 1 ana gündem konusu oldu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile yaptığı görüşmede dile getirdiği 50 artı 1 şikayeti en fazla tartışılan başlıklar arasında yer aldı.

"TÜRKİYE'Yİ KAOSA SÜRÜKLER"

Erdoğan’ın şikayetini yerinde bulan ve yüzde 50+1 formülünün doğru olmadığını savunan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cemil Çiçek’in, “Yüzde 50+1 her durumda Türkiye’yi kaosa sürükler” açıklamasına MHP lideri Devlet Bahçeli de bugün yanıt verdi.

Bahçeli, Çiçek’i hedef alarak “Sayın Çiçek’in tuhaf sözlerinin benzerini Türkiye’nin istikrarsızlığa gömülmesini isteyen çevreler de söylüyor” sözlerini kullanmıştı.

TAYYAR'DAN SOROS ÇIKIŞI

AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi ve 24, 25, 26. Dönem Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar ise cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turda bir adayın seçimi kazanabilmesi için yüzde 50+1 oy oranının gerekliliği hakkındaki tartışmasına ilişkin olarak, "Yüzde 50+1, Cumhurbaşkanımıza ve sisteme kurulan tuzaktı." açıklamasını yaptı.

Tayyar Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Geçmişte karşı çıkmış, ağır eleştirilere muhatap olmuş biri olarak söz hakkım var. 50+1, Cumhurbaşkanımıza ve sisteme kurulan tuzaktı. Düzeltilebilirdi, vakti geçti. Yeni tartışma, seçimle ilişkilendirilir. Kazanmaya odaklanmalı, kazanınca biz değiştirmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Tayyar, paylaşımlarında "Misal… Belediye başkanlığı seçimindeki gibi en çok oyu alanın kazandığı sistemde oranı halk belirler. Seçim tek turda biter. Yüzde 25’le de yüzde 75’le de kazanabilirsin. Demokratiktir, meşrudur." dedi.

Tayyar ayrıca sistemi getirenlerin Sorosçu olduğunu öne sürdü.

50+1 tartışması 'koltuk' krizi getirdi: AKP MKYK üyesinden Erdoğan'ın başdanışmanına sert sözler - Resim : 1

50+1 tartışması 'koltuk' krizi getirdi: AKP MKYK üyesinden Erdoğan'ın başdanışmanına sert sözler - Resim : 2

Mehmet Uçum'dan cevap geldi

Şamil Tayyar'ın bu paylaşımlarından sonra Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum da bir tweet atarak bunu profiline sabitledi.

Uçum, "Türkiye’yi değil kendilerini düşünenler,ülke karşıtılığını iş edinenler,hakkımda “sorosçuluk yalanı” yayma peşindeler. Ne yaparsanız yapın 2007 ve 2017’de iki kez halk tarafından kabul edilmiş Türkiye’nin sosyolojik ve siyasi istikrarının güvencesi 50+1 kuralından halk vazgeçmez." dedi.

50+1 tartışması 'koltuk' krizi getirdi: AKP MKYK üyesinden Erdoğan'ın başdanışmanına sert sözler - Resim : 3

Tayyar cevap verdi

Şamil Tayyar ise daha sonra attığı tweette, "‘Soros’ dedik, ses Uçum’dan geldi. Hak etmediği koltuktan, koltuk sahibi olmayanları ‘kendini düşünmekle’ suçluyor. Cüretkâra bak. ‘Asla değişmez’ diyerek Cumhurbaşkanımızı da tehdit ediyor. Hadsiz, kimsin sen!" paylaşımnda bulundu.

50+1 tartışması 'koltuk' krizi getirdi: AKP MKYK üyesinden Erdoğan'ın başdanışmanına sert sözler - Resim : 4

ERDOĞAN İLE BAŞDANIŞMANI ARASINDA KRİZ

Erdoğan'ın ilk kez Temel Karamollaoğlu görüşmesinde ifade ettiği 50 artı 1 şikayetiyle başlayan tartışma, Erdoğan'ın Başdanışmanı Mehmet Uçum ile yaşadığı fikir ayrılığını da gözler önüne serdi.

Etiketler
Mehmet Uçum Cumhurbaşkanlığı Milletvekili