‘3. İttifak’ tartışmaları: Kuruldu mu? Hangi partiler yer alacak? HDP’den ‘somut’ açıklama

HDP, ‘3.ittifak’ tartışmalarına ilişkin henüz somut ve net bir takvimin oluşturulmadığını, siyasi partilerle görüşmelerin süreceğini belirtti.

‘3. İttifak’ tartışmaları: Kuruldu mu? Hangi partiler yer alacak? HDP’den ‘somut’ açıklama

GERÇEK GÜNDEM/ NAZLI EDA PİYADE

İktidarın ekonomi politikaları çerçevesinde Türk Lirası’nın günden güne eriyerek ekonomik krizin faturasının ağırlaşması ve muhalefet partilerinden gelen peş peşe erken seçim çağrıları, Türkiye’yi bir seçim ve ittifaklar gündemine soktu.

Millet İttifakı’nı oluşturan CHP ve İYİ Parti liderleri arasında yapılan görüşmelerde ekonomi kurmaylarının birlikte hareket etmesi kararı alınırken, bu kararın DEVA, Saadet, Gelecek ve Doğru yol Partileri tarafından destek gördüğü ve ortak ‘ekonomi masası’ kurulacağı öğrenildi.

Cumhur İttifakı’nı oluşturan ve iktidar görevini üstlenen AKP ve MHP cephesindeyse 50+1 tartışmaları yaşandı. MHP’nin ittifak üyesi olduğunu ancak iktidara ortak olmadığını söylemesi de başka bir tartışmanın kapısını araladı.

Millet ve Cumhur İttifakı dışındaki HDP’nin açıkladığı ‘Tutum Belgesi’ de siyasette farklı bir gündem maddesi olarak yer aldı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında ‘3. ittifak’ çağrısında bulundu.

Tutum belgesinin açıklanmasının ardından siyasi partilerle yapılan görüşme trafiği de ‘yeni bir ittifak mı doğuyor?’ sorusunu akıllara getirdi. Emek Partisi (EMEP) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) cephelerinden yapılan açıklamalarda Türkiye’nin 3.bir ittifaka ihtiyacı olduğu vurgulansa da henüz net bir adım atılmadı.

HENÜZ SOMUT BİR KARAR ALINMADI

HDP, TİP ve Sol Parti’nin oluşturduğu bir ‘Demokrasi İttifakı’nın kurulduğu, EMEP ve Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) de bu ittifaka sonradan dâhil olabileceği yönündeki iddiaların kamuoyuna yansımasının ardından görüştüğümüz HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, henüz somut bir kararın alınmadığını vurguladı.

Tutum belgesinin açıklamasının ardından aralarında TİP, EMEP, Sol Parti ve TKP’nin de olduğu bir dizi siyasi partiyle görüştüklerini, bu görüşmelerde 3. bir ittifak gündeminin de masaya geldiğini söyleyen Bakırhan, “3. İttifak müzakereye açık olmakla birlikte henüz müzakere edilmiş bir konu değil” dedi.

“Türkiye’nin daha demokratik bir seçeneğe ihtiyacı olduğunu” söyleyen Bakırhan, “Mevcut iki bloktan da beklentisi olmayan kitleler var. Parti olarak, 3’üncü bir seçeneğin Türkiye’nin temel sorunlarını karşılayabileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

HDP, YENİ GÖRÜŞMELER İÇİN ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERİ İŞARET ETTİ

Bakırhan, merkezi kurullardaki tartışmalarını tamamladıktan sonra “Emekten, barıştan ve demokrasiden yana sol sosyalist çevrelerle bir dizi görüşmeler yapacağız. Hem siyasi partilerle hem de toplumun diğer örgütlü kesimleriyle hangi ilkeler etrafında bir araya gelebileceğimizi, kimlerin bu çerçevede yan yana duracağını görüşeceğiz” bilgisini verdi. Bakırhan, yeni görüşmeler için önümüzdeki günleri işaret etti.

'SOMUT VE NET BİR TAKVİM OLUŞTURULMUŞ DEĞİL'

Tutum belgesi etrafında yapılan görüşmelerde; ‘demokratik bir seçenek yaratma’ tartışmalarının gündeme geldiğini vurgulayan Bakırhan, “Ama somut net bir takvime bağlı olarak yalnızca bu gündemle bir toplantı yapılmış, bu konuda harekete geçilmiş değil. Bir arayışın olduğu doğru ancak bunu ete kemiğe büründüğü, pratik bir çalışmaya dökülmesi söz konusu değil” diyerek 3.ittifakın kurulduğu yönündeki iddiaları yalanlamış oldu.

HDP'NİN TUTUM BELGESİ'NDE NELER YER ALIYOR?

HDP'nin eylül ayında açıkladığı 11 maddelik 'Tutum belgesi'nde Türkiye’nin çözmesi gereken en köklü sorunun Kürt sorunu olduğu vurgusu yapıldu.

Belgede, "Meclis, diyalog ve çözüm zeminini kurarak, demokratik müzakere yöntemleriyle tüm toplum için geleceğin kazanılmasına önayak ve odak olmalıdır. Bu çerçevede, başta anadili hakkı olmak üzere tüm evrensel kimlik haklarının tanınması için gerekli düzenlemelerin yapılması büyük önem taşımaktadır" denilirken, 11 başlık sıralandı. HDP'nin tutum belgesindeki 11 madde şöyleydi:

'Güçlü Demokrasi', 'Tarafsız ve Bağımsız Yargı', 'Kayyım Rejimi Değil Halk İradesi', 'Kürt Sorununda Demokratik Çözüm', 'Barışçı Dış Politika', 'Kadına Özgürlük ve Eşitlik', 'Ekonomide Adalet', 'Kamu Yönetiminde Liyakat', 'Doğaya Saygı', 'Gençler İçin Özgür Yaşam', 'Demokratik Anayasa.'

Etiketler
HDP İttifak