CHP'li Kayışoğlu'ndan TBMM'de tahterevalli ile tepki: '83 milyonun sırtına bindirilmiş ağır bir yüktür bu bütçe'

CHP'li Nurhayat Altaca Kayışoğlu, TBMM'de görüşülen 2022 bütçesini tahterevalliye benzetti. Kayışoğlu, bütçe ile yurttaşın sırtına bindirilen yüke dikkat çekti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bütçe görüşmeleri bugün Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçeleri ile devam etti.

KÜRSÜYE TAHTERAVALLİ İLE ÇIKTI

ANKA'nın aktardığına göre; TBMM kürsüsüne ‘tahterevalli’ ile çıkan CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Meclis’te görüşülen bütçeyi tahterevalliye benzetti.

Bertolt Brecht'in "Tahterevalli" eserine atıf yapan Kayışoğlu, "Dünyanın ihalesini alan beşli çete, saray ve şürekâsı, bir tüpçü, Londra'daki bir avuç tefeci yukarıda kalabilsin diye aşağıdaki 83 milyonun sırtına bindirilmiş ağır bir yüktür bu bütçe. Bu bütçe, bir yüzükle gelip milletin parmağındaki yüzükleri alan, son olarak da milletin yastığının altındakilere göz koyanlar yukarıda kalabilsinler diye hazırlanmış bir bütçedir. Geliyor gelmekte olan, ilk seçimde yukarıya çıkacak milyonlarca insan" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda Dışişleri Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2022 yılı bütçesi görüşmeleri sürüyor.

"BİR MASKE ÇIKARDILAR 'AŞILIYIM' DİYE, DÜNYAYA REZİL OLDUK"

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın (TGA) harcamalarını eleştirirken, "Harcamalarında sadece televizyonlara verilen, 240 milyon lira arkadaşlar. 240 milyon lira çok büyük bir rakam. 240 milyon lira nerelere harcandı? Tabii biz bunları bilemiyoruz, soruyoruz, cevap alamıyoruz. Bunları da açıklamasını rica ediyorum. Pandeminin yükseldiği dönemlerde bir maske çıkardılar 'Aşılıyım' diye, dünyaya rezil olduk ve ertesi gün kaldırıldı. Buraya kaç para harcadınız? Bu ajansa kaç para verdiniz? Bu maskelere ne kadar para harcadınız" diye sordu.

"GURMELERİN LİDERİ EMİNE ERDOĞAN'IN KİTABINA DEVASA BİR BÜTÇE AKTARILDI"

Budak, Emine Erdoğan'ın yemek kitabı için ise "TGA bir yemek kitabına çok ciddi para yatırdı. Bu yemek kitabı da Sayın Emine Erdoğan'ın yemek kitabıydı. Gurmelerin lideri olan Emine Erdoğan'ın kitabına devasa bir bütçe aktarıldı. Ama soruyoruz, onun da cevabı yok" eleştirisini yaptı.

"SANATÇI OLARAK TÜGVA'CILAR BULAMADIĞINIZ İÇİN Mİ HALA AÇIKLANMIYOR?"

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Bakan Ersoy'a, "Personel alımıyla ilgili nisan ayında bir sınav gerçekleşmişti ve sonucu açıklanmamıştı. Dün sordum hala açıklanmamış. Hakikaten hem camia hem biz merak ediyoruz neden açıklanmadığını. Acaba sanatçı olacak TÜGVA'cılar bulunamadığı için mi hala açıklanmıyor? Ne zaman açıklanacak" diye sordu.

"BÜTÜN DÜZEN BİR TAHTERAVALLİ"

Kürsüye tahterevalli ile çıkan Kayışoğlu, Bertolt Brecht'in "Tahterevalli" eseri üzerinden iktidarı eleştirdi. Kayışoğlu'nun Brecht'ten yaptığı atıf şöyle:

"İyice görüyorum artık düzeni. Orada, bir avuç insan oturuyor yukarıda, aşağıda da birçok kişi. Ve bağırıyor yukardakiler aşağıya. 'Çıkın, buraya gelin ki hepimiz olalım yukarıda.' Ama iyice gözlediğinde görüyorsun, neyin saklı olduğunu yukardakilerle, aşağıdakiler arasında. Bir yol gibi gözüküyor ilk bakışta. Yol değil ama. Bir tahta bu. Ve şimdi görüyorsun açıkça, bu bir tahterevalli tahtası. Bütün düzen bir tahterevalli aslında. İki ucu birbirine bağımlı. Yukardakiler durabiliyorlar orada, sırf ötekiler durduğundan aşağıda. Ve ancak aşağıdakiler, aşağıda oturduğu sürece kalabilirler orada. Yukarıda olamazlar çünkü, ötekiler yerlerini bırakıp çıksalar yukarı. Bu yüzden isterler ki aşağıdakiler sonsuza dek hep orada kalsınlar. Çıkmasınlar yukarı. Bir de aşağıda daha çok insan olmalı yukardakilerden. Yoksa durmaz tahterevalli. Evet, bütün düzen bir tahterevalli."

"GELİYOR GELMEKTE OLAN, İLK SEÇİMDE YUKARIYA ÇIKACAK MİLYONLARCA İNSAN"

Bütçeyi tahterevalliye benzeten Kayışoğlu, şöyle konuştu:

"Dünyanın ihalesini alan beşli çete, saray ve şürekâsı, bir tüpçü, Londra'daki bir avuç tefeci yukarıda kalabilsin diye aşağıdaki 83 milyonun sırtına bindirilmiş ağır bir yüktür bu bütçe. Bu bütçe, bir yüzükle gelip milletin parmağındaki yüzükleri alan, son olarak da milletin yastığının altındakilere göz koyanlar yukarıda kalabilsinler diye hazırlanmış bir bütçedir. Doğayı vahşice katleden, ekolojik dengeyi bozan, dünyayı yok edenler, Cengizler yukarıda kalsın diye aşağıdakilere yandaş basından bayat ekmek tarifleri veren, 'Aman, et yemeyin, süt içmeyin, peynir yemeyin, inekler metan gazı çıkarıyor, dünya yok oluyor' diye sahtekarca propaganda yaptıranların bütçesidir. Ama söz veriyoruz 83 milyona; işçisine, çiftçisine, köylüsüne, kentlisine, gencine, yaşlısına, esnafına, emeklisine, emekli olamayanına, bütün halka buradan söz veriyoruz. Geliyor gelmekte olan, ilk seçimde yukarıya çıkacak milyonlarca insan."

"YOK OLACAKSINIZ, GİDECEKSİNİZ, GÖMÜLECEKSİNİZ TARİHİN KARANLIK SAYFALARINA"

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, 6 milyon Roman yurttaşın yüzde 97'sinin kayıt dışı işsiz olduğunu belirterek, "Günlük geçimini sağlıyor. Çocuk bezinin fiyatı 2 kat artmış, geçen sene ile bu sene arasında. Bakın, bez alamıyor, çocuk bezi alamıyor artık. Evden eşyasını, elbisesini kesiyor, çocuğuna bez yapıyor. Naylon bağlıyor çocuğun altına. Süt, mama zaten alamıyor. Haberiniz olsun sayın bakanlar, sizin durumunuz çok kötü, artık ülkeyi yönetemiyorsunuz. Son yaptığınız Roman Strateji Eylem Planı'na bir kuruş para ayırmadınız. Altı seneden beri bağırıyorum burada. Yok, yok, yok. Siz de yok olacaksanız, gideceksiniz, gömüleceksiniz tarihin karanlık sayfalarına, bu ülkeyi bu hale getirdiğiniz için" diye konuştu.

"TELE 1'E 18, HALK TV'YE 18, FOX TV'YE 9, KRT'YE 9 CEZA YOLLADINIZ"

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nu (RTÜK) "Recep Tayyip Üst Kurulu" olarak nitelendirdi. Sertel, "Böyle RTÜK olur mu, böyle sistem olur mu, böyle düzen olur mu? Sabahtan akşama kadar Genel Başkan’ımıza küfreden, hakaretler yağdıran, CHP'ye hakaretler yağdıran A Haber'e, 24 TV'ye, Akit'e, Kanal 7'ye, Ülke TV'ye, TGRT'ye, TV Net'e en ufak bir uyarı cezası dahi gitmemişken sizin 5 kanala verdiğiniz cezaları saymak istiyorum. TELE 1'e 18 ceza yolladınız bu dokuz ay içerisinde, eylül ayına kadar. Halk TV'ye 18 ağır ceza yolladınız, Fox TV'ye 9 ceza yolladınız, KRT'ye 9 ceza yolladınız ve birkaç yerel televizyona da cezalar yolladınız" diyerek RTÜK'ün cezalarını eleştirdi.

AYASOFYA TARTIŞMASI

CHP Grubu adına yapılan konuşmaların ardından kısa 'Ayasofya' tartışması yaşandı. AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan'ın konuşması üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Ayasofya milletin rızkından çaldığını örtmez" diyerek ekonomik durumdan örnekler verdi.

"BUGÜN AYASOFYA'YA SARILDINIZ, BAKALIM AKŞAM ÜSTÜ NEYE SARILACAKSINIZ"

Altay, "Allah mı istedi ekonomiyi bu hale getirmeyi? Bu milletin aklıyla alay etmektir. Allah'a sığınarak, Ayasofya'ya sarılarak kapatamazsın. Türkiye kara para cennetine dönüştü. Sayın Cumhurbaşkanı 'Taliban ile ters düşen tarafımız yok' dediğinde Dışişleri Bakanı’nın 'Taliban ile ters düşen bir sürü yanımız var' demesi gerekmez miydi? Her sıkıştığında bir şeye sarıldınız. Bugün Ayasofya'ya sarıldınız. Bakalım akşam üstü neye sarılacaksınız? Milletin karnı aç" diye konuştu.

Etiketler
TBMM