Erdoğan'ın 'yeni ekonomi hamlesini' Özal 32 yıl önce eleştirmiş: Kendilerini uyanık sananlar böyle bir yol buldu

60'lar ve 70'lerde de denenen ancak başarısızlıkla sonuçlanan kur korumalı TL sistemiyle ilgili olarak eski Başbakan Turgut Özal'ın, "Kendilerini akıllı, uyanık sananlar böyle bir yol buldular" eleştirisini yaptığı ortaya çıktı

Erdoğan'ın 'yeni ekonomi hamlesini' Özal 32 yıl önce eleştirmiş: Kendilerini uyanık sananlar böyle bir yol buldu

GERÇEK GÜNDEM - AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomik krize çare olarak sunduğu kur korumalı TL vadeli mevduat sistemi, bir diğer adıyla dövize çevrilebilir mevduat sisteminin 70'li yıllarda da Türkiye'de kullanıldığı ve iyi sonuçlar vermediği konuşulmuştu.

Şimdi de eski başbakanlardan Turgut Özal'ın konuyla ilgili 1989 yılında yaptığı eleştiriler yeniden gündeme geldi.

"KENDİLERİNİ UYANIK SANANLAR BÖYLE BİR YOL BULDU"

Milliyet Gazetesi'nin 17 Eylül 1989 tarihli nüshasında yer alan habere göre Özal yaptığı konuşmada, "1970’li yıllarda o zaman kendilerini akıllı, uyanık sananlar böyle bir yol buldular. Tam 221 bankaya borçlandık ve Türkiye bunları ödeyemedi." ifadelerini kullandı.

"İNŞALLAH GENÇLERİMİZ BUNDAN DERS ALIR"

Türkiye'de ilk olarak 1967'de uygulanan, daha sonra 1974'ten 1978'e kadar uygulanan ancak her iki uygulamada da devletin artık kur farkını karşılayamaz hale gelmesinden sonra sonlandırılan dövize çevrilebilir mevduat sistemiyle ilgili Turgut Özal'ın şu ifadeleri kullandığı görülüyor:

"İnşallah gençlerimiz bundan ders alır. Bir daha böyle hesapsız kitapsız hatalar yaparak, gelecek nesilleri zor taşınan yük altına sokmaz. 84-89 arasında bu ödemeleri yapmasaydık aile başına herkese 1 milyon TL para ödeyebilirdik. 9 bin ilave okul, 900 orta boy fabrika, 500 hastane ve 4 bin km otoyol daha yapardık. 100 bin insan iş sahibi olabilirdi. İşte geçmişin hatalarının bir topluma ne kadara mal olduğunun basit bir bilançosu budur"

Etiketler
Turgut Özal