HDP’li Paylan’dan torba yasa tepkisi: Anayasa’ya aykırı
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba yasa teklifindeki 'dolar garantili faiz maddesi’nin Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi.
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, TBMM’de gerçekleştirdiği basın toplantısında Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba yasa teklifine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Paylan, torba yasanın en önemli maddesinin ‘dolar garantili faiz maddesi’ olduğunun altını çizerek, bu madde yasallaştığında Türk Lirası ile mevduatını bankaya yatıranların dolar garantisiyle faiz alacaklarını söyledi. Paylan, “Bu mevduatların büyük çoğunluğu özel bankalara yatırılıyor. Yurttaşlarımız, mevduatlarını yüzde 14’le özel bankalara yatıracaklar. Özel bankalar yüzde 14’le topladıkları bu mevduatları, ya yüzde 24’le Hazine’ye satacak, yani yüzde 10 “kılçıksız” bir faiz kazanacak ya da yüzde 30’la, 40’la yurttaşlarımıza kredi verecek. Böyle bir garanti dünyanın hiçbir yerinde yok” dedi.
‘Oluşacak farkın yurttaşlarımızın vergileriyle kapatılması Anayasa’ya tamamen aykırıdır’
Paylan, yüzde 14’le toplanan mevduatlarda, dolar yüzde 14’ün üzerinde artarsa bu farkın yurttaşlarımızın vergileriyle kapatılacağını kaydetti. Paylan, “Yani dolar yarın 18 liraya yükselirse arada oluşacak yüzde 30-40’lık fark yurttaşlarımızın vergileriyle kapatılacak. Oluşacak farkın yurttaşlarımızın vergileriyle kapatılması Anayasa’ya tamamen aykırıdır” diye konuştu.
Anayasanın 73’üncü maddesine atıf yapan Paylan, “84 milyon yurttaştan toplanan verginin 200 bin zengine aktarılması Anayasamıza uygun değildir. Çünkü 84 milyon yurttaşımız süt, ekmek, benzin alırken vergi ödüyor ve bu vergiler Hazine’de toplanıyor. Bu madde yasalaşır da dolar fırlarsa, hazinemizden yüz milyarlarca lira “para babalarına” aktarılacak. Bu yasa, Anayasaya aykırıdır” dedi.
‘BU İŞİN SONUNDA YOKSUL DAHA YOKSUL, ZENGİN DAHA ZENGİN OLACAK’
Paylan şöyle devam etti:
Şu anda sisteme 100 milyar TL girdi, yarın öbür gün sisteme 300-400 milyar TL girecek ve dolar fırladığında Hazinemize yüz milyarlarca lira yük binecek. Bu parayı Hazine, Merkez Bankası’na para bastırarak ödeyecek. Bu paralar basıldığında enflasyon daha da yükselecek, zamlar daha da artacak. Bunun bedelini yoksullar ödeyecek. Bu işin sonunda yoksul daha yoksul, zengin daha zengin olacak. Bir ülkenin hazinesi, bir ülkenin meclisi yoksulu daha yoksul, zengini daha zengin etmek için çalışmaz! Biz bu yasanın meclisten geçmemesi için elimizden gelen her türlü mücadeleyi vereceğiz.
‘MERKEZ BANKAMIZ BATIK, BATIK OLAN ESNAF TEFECİYE DÜŞER’
Torba yasanın Merkez Bankası maddesine de değinen Paylan, “Merkez Bankamıza başka ülkelerin merkez bankaları para yatırırlarsa, o paranın haczedilmemesi için yasa çıkarıyorlar!” diye kaydetti. Paylan, bu maddenin Merkez Bankası’nın itibarını zedelediğini dile getirerek, “Şu anda Merkez Bankamız batık! Batık olan esnaf tefeciye düşer. Sayın Erdoğan da tefecilere gidiyor. Tefeciler de “Sen batıksın, ben sana para vereceğim ama param haczedilebilir. Sen benim param haczedilmez diye yasa çıkar” diyor. İşte bu kadar tehlikeli bir yasa ile karşı karşıyayız” dedi. Paylan, böyle bir yasanın ülkeyi kara para aklama merkezi haline getireceğini ifade etti.
‘Hadi buyurun, hep beraber 2.500 TL ile 1 ay geçinelim bakalım! Var mısınız?’
En düşük emekli maaşının 2 bin 500 lira olmasını eleştiren Paylan, 600 milletvekiline seslendi, “Hadi buyurun, hep beraber 2.500 TL ile 1 ay geçinelim bakalım! Var mısınız? Ben varım” dedi.
Paylan bu yasayı getiren bakan yardımcıları ve bürokratların 3-5 maaş aldıklarını savundu. Paylan, HDP olarak en düşük emekli maaşının 4 bin 250 TL olması için önerge vereceklerini dile getirdi.
‘BU MADDE GEÇERSE, HALKIN BÜTÇESİ YANDAŞ MÜTEAHHİTLERE AKTARILACAK’
Paylan şöyle devam etti:
“Emeklilere 2.500 lirayı reva gören iktidar, torba yasaya bir madde koymuş, diyor ki: Benim yandaş müteahhitlerim battı, bitti. 20 yıldır 5’li çeteyi ihya ettiniz, milyarlarca dolar aktardınız. Bu yıl dolar artmış, maliyetleri yükselmiş, zarar etmişler… Bir yıl zarar etmeyi sineye çekemiyorlar. Ya ben yıllardır milyarlarca dolar kazandım, bu yıl da üç kuruş zarar ettim diyemiyorlar. Saray’a gidiyorlar, AKP’li milletvekillerine gidiyorlar, battık bittik bizim zararımızı karşılayın diyorlar. Nereden? Halkın bütçesinden. Bu madde geçerse, halkın bütçesi yandaş müteahhitlere aktarılacak. Halkın vergilerinin yandaş müteahhitlerin zararları için aktarılmamasına sonuna kadar muhalefet edeceğiz.
Eğer yandaş müteahhidinize dolar garantisi veriyorsanız, gelin emekliye de işçiye de dolar garantisi verin. Var mısınız? 1 Ocak 2021’de işçi, emekli maaşı dolar bazında kaç liraysa gelin maaşlarını dolar bazında aynı seviyeye yükseltelim! İş müteahhitte geldiği zaman benim müteahhittim, yandaşlarım zarar ediyor, zararlarını karşılayacağım diyorsunuz. Bu hakka da vicdana da uymaz.”
‘SOSYAL TARİFE DİYEREK, VATANDAŞIN SIRTINA ZAMMI YÜKLEYECEKLER’
Torba yasadaki BOTAŞ’la ilgili düzenlemeye de dikkat çeken Paylan, “Bundan sonra doğalgazda sosyal, kademeli tarife olacakmış. Bunu bir müjde gibi, güzel ambalajla sunacaklar ama elektrikte sosyal tarifenin maliyetini gördünüz değil mi? Sosyal tarife dediler, zammı vatandaşa yüklediler. Elektriğe yüzde yüze yakın zam geldi. 200 liralık fatura 400 liraya yükseldi. Bu nasıl sosyal tarife. Sosyal tarife diyerek, vatandaşın sırtına zammı yükleyecekler. Bu tip sosyal tarife oyunlarıyla vatandaşın sırtına zamların yüklenmesine kesinlikle karşıyız” dedi.