Saray'daki kurul üyesi Türkiye'nin pozisyonunu açıkladı: Ukrayna'ya SİHA vermeye devam ediyoruz Rusya'ya yaptırımlara katılmıyoruz

Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Duran, Türkiye'nin savaşa yönelik tavrını açıkladı. Duran, Türkiye'nin Ukrayna'ya SİHA vermeye devam ettiğini, Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılmayacağını kaydetti.

Saray'daki kurul üyesi Türkiye'nin pozisyonunu açıkladı: Ukrayna'ya SİHA vermeye devam ediyoruz Rusya'ya yaptırımlara katılmıyoruz

Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Burhanettin Duran, Sabah gazetesindeki köşesinde “Rus işgalinin seyri ve Ankara’nın pozisyonu” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Duran yazısında, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuloğlu’nun çağrısıyla Ukrayna ve Rusya’nın dışişleri bakanlarının Antalya’da görüşeceğini hatırlattı ve Türkiye’nin savaşta aldığı tutumu aktardı.Duran, “ABD ve AB'nin beklenenden ağır bulunan yaptırımları ve sert söylemleri sebebiyle Rusya ve Ukrayna arasında Erdoğan'ın tabiriyle "barışın yolunu açabilme" imkânı olan çok ülke yok” dedi.

TÜRKİYE’NİN TAVRI: UKRAYNA’YA SİHA VERMEYE DEVAM EDİYOR RUSYA’YA YÖNELİK YAPTIRIMLARA KATILMIYOR

“Bu savaştan etkilenen ülkelerden birisi olarak Türkiye hem Rusya hem de Ukrayna'yı kaybetmek istemiyor” diyen Burhanettin Duran, yazısını şöyle sürdürdü:

“Ankara'nın tavrı net. Rus askerlerinin çekilmesini istiyor ve Ukrayna'nın bağımsızlığını/ toprak bütünlüğünü destekliyor. Ukrayna ile savunma sanayisindeki iş birliğinin devamı olarak SİHA vermeye devam ediyor. Boğazları savaşan iki tarafa da kapattı. Ancak Rusya'ya yönelik büyük izolasyona "yaptırımlar ve Putin'i şeytanlaştırma" ayaklarında katılmıyor. Bunun yerine Moskova ve Kiev ile aynı anda güven ilişkisi kurabilen konumda kalmak istiyor. Bu pozisyonun krizden çıkış için bütün taraflar (Rusya, Ukrayna, NATO, ABD ve AB) açısından değerli olduğu açık.

Muhalefetin Rusya'ya yaptırımların peşine takılma önerisi realiteden kopuk. CHP ve İP'in Putin üzerinden Erdoğan'ı eleştirmeleri ve oligark benzetmeleri yapmaları ise tam bir ucuz popülizm örneği. Batı başkentleri Rus işgali sebebiyle Türkiye'nin stratejik önemini yeniden hatırlarken muhalefetin bu denli sığ yorumlara hapsolması üzücü. Büyük güç rekabetinin yeni bir jeopolitik kırılmaya uğradığı günlerde muhalefetin dünyadaki değişimi anlamaktan uzak olması temel bir sorunumuz.

İktidar, Ukrayna krizini dinamik şekilde ele alıyor. Amaç, Türkiye'yi savaşın etkilerinden mümkün olduğu ölçüde korumak ve barışın yolunu açabilecek bir politikaya katkı verebilmek. İlginçtir, bu aşamada Türkiye'nin pozisyonunu Ukrayna, Rusya ve Batı ittifakı içerideki muhalefetten daha iyi anlıyor. Krizin seyrine bağlı olarak Ankara elbette yeni kararlar almak durumunda kalabilir.”

Etiketler
SİHA Cumhurbaşkanlığı Rusya Saray