CHP'li vekil Avrupa'dan gelen 'çöpleri' TBMM'de sergiledi: 'Türkiye'ye bu ürünlerin getirilmesi ihanettir'
CHP'li Bulut, plastik atıkların İngiltere’den Adana’ya gelişinin GPS sistemiyle takip edildiği haberleri üzerine “Denetim sonucunda herhangi bir plastik atığa rastlanmamıştır” diyen Çevre Bakanlığı'na tepki gösterdi.
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TBMM’de bir basın toplantısı yaptı.
Ellerine eldiven giyen ve yanında getirdiği çantadan çıkardığı çöpleri tek tek kürsünün üstüne sıralayan Bulut, plastik atıkların İngiltere’den Adana’ya gelişinin GPS sistemiyle takip edildiği haberleri üzerine “Denetim sonucunda herhangi bir plastik atığa rastlanmamıştır” diyen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a Meclis kürsüsünde Adana’dan getirdiği çöpleri sergileyerek tepki gösterdi.
Bulut, ''Önce sayın Bakanımızın ‘Adana’da böyle bir vaka yoktur, denetim sonucu herhangi bir plastik atığa rastlanmamıştır’ dediği günün hemen arkasına Adana Çukurova’da hemen şehir merkezine 3 kilometre ötede yanında inşaatların yapıldığı bir alanda bulduğumuz çöpleri çıkartacağım. Bunların hepsi Berlin’de ya da Londra’da herhangi bir markette alışverişte alacağınız ürünlerin poşetleri…Bunlar fotoğraflarda ya da videolarda çok anlaşılmayabilir Meclis kürsüsü altında bunları göstermiş olalım.
Özellikle Adana başta olmak üzere Türkiye’de son dönemlerde plastik atıklarla ilgili haber oluyor, 2019 yılında daha çok Alman ve İngiliz haberlerinde sıkça bölgeye kendi ülkelerinden getirilen ithal plastiklerle ilgili haberle yapıldı ancak geçen hafta Bakanın açıklamasına kadar bu konu hükümet yetkilileri tarafından hiçbir şekilde lafı bile edilmedi'' dedi.
''2019 YILINDA TÜRKİYE AVRUPA’NIN EN ÇOK PLASTİK İTHAL EDEN ÜLKESİ OLDU''
Bulut'un açıklamaları şöyle: ''2018 yılında bu plastik atıkların ana toplayıcısı Çin ‘Artık ben kendi atığımla’ ilgileneceğim diye bir karar açıkladı. Avrupa ülkeleri kendi plastik atıkları başta olmak üzere geri dönüşümü olmayan çoğu ürünü Çin’e ihraç ediyorlardı. O tarihten sonra Avrupa ülkelerinin girmiş oldukları yeni rota arayışında Malezya, Tayland, Vietnam gibi ülkelere ihraç edilmeye başlandı. Ancak bunu durdurdular. Bu ülkeler bunları geri dönüşüme çevirme ihtimalleri olmadığı için durdurdu. 2019 yılında bu ürünler Türkiye’ye gelmeye başladı. İngiltere’den, Almanya’dan çıkan ürünler rotayı Çin yerine Türkiye’ye çevirdiler. 2019 yılında Türkiye Avrupa’nın en çok plastik atık ithal eden ülkesi oldu. 2019 yılında Türkiye’ye 582 bin ton plastik atık ithal edildi. 202 yılında bu oran 660 bin tona kadar çıktı. Bu ithal edilen çöpler içerisinde en çok İngiliz hükümetinin gönderdiği çöpler var. Bu Avrupa’nın uzun yıllardır yaptığı bir sistem.
Bu ürünlerin Türkiye’ye gelişinde önceleri plastik atık olarak yüzde 99 plastik atık, yüzde 1 çöp olarak ifade ediliyordu. Ancak 2019’un sonlarında neredeyse yarı yarıya çöp yarı yarıya plastik atık olduğu ortaya çıktı. Denetimsiz bir şekilde önce İzmir’de daha sonra Adana’nın muhtelif yerlerinden bu çöpler çöp atım yerlerine değil münferit yerlere boşaltıldığı ortaya çıktı. Bunu da Greenpeace tespit etti.
“UZUN SÖZÜN KISASI TÜRKİYE’YE BU ÜRÜNLERİN GETİRİLMESİ TÜRKİYE’YE YAPILAN BİR İHANETTİR”
Bugün buraya karşınıza çıkma gerekçem; tıbbi atıklarında bu çöplerin içerisinde olduğu, bu gördüğünüz ürün serum seti diye tabir ettiğimiz hastanelerde kullanılan bir ürün. Serum poşeti tıbbi atık olarak kullanılır. Hastaneden ya da eczaneden çıkan tıbbi atıklar ayrı bir çöp kutusuna dökülür ve ayrı bir uygulamayla imha edilir. Ancak Avrupalının kendi çöpüne dökemediği tıbbı atık Türkiye’ye gelmektedir, bu da onun göstergesi. Uzun sözün kısası Türkiye’ye bu ürünlerin getirilmesi Türkiye’ye yapılan bir ihanettir. Özellikle yerli olma konusunda övünen ve bunu sürekli dile getiren bir iktidarın Avrupalının çöpünü Türkiye’ye ithal etmesi kadar yapılabilecek başka bir ihanet tarzı yoktur.''