Yöneylem'in son anketinde TİP ayrıntısı: Sosyalist partinin yükselişi sürüyor
Meclis'te şu an dört milletvekiliyle temsil edilen Türkiye İşçi Partisi, Yöneylem Araştırma'nın yayınladığı son ankette bir kez daha Saadet, Gelecek ve Yeniden Refah gibi partileri geride bıraktı.
GERÇEK GÜNDEM
Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin mart ayı anketi, 26 seçim bölgesinde, 200 noktada, 2 bin 400 katılımcıyla gerçekleştirildi. Ankette; halkın ülke yönetimine bakışı, siyasi partilerin ve ittifakların oy oranları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oy potansiyeli gibi başlıklar ölçüldü.
Ankete göre bu pazar seçim olsa, kararsızlar dağıtılmadan AK Parti ile CHP arasındaki oy farkı yüzde 2,4. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra ise yüzde 7 seçim barajını 5 parti geçiyor.
Ankette dikkati çeken ilk ayrıntı, Türkiye İşçi Partisi'nin kararsızlar dağıtıldıktan sonra yüzde 1,3 oy oranıyla birçok partiyi geride bırakması oldu. Bunlar; Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Yeniden Refah Partisi.
Aslında son dönemde gençler üzerine yapılan araştırmalar kendisini 'sosyalist' ya da 'komünist' olarak değerlendiren gençlerin sayısında dikkat çekici bir artış olduğunu ortaya koyuyor. Konrad Adenauer Vakfı’nın geçtiğimiz aylarda kamuoyuna duyurulan Türkiye Gençlik Araştırması’na katılanların yüzde 6,8’i kendisini 'sosyalist' ya da 'komünist' olarak tanımlıyor.
Bununla paralel olarak TİP'in yükselişi de bir süredir devam ediyor. Yöneylem'in Şubat 2022'de açıkladığı ankette de oy oranı yüzde 1,1'di. Parti, bahsi geçen ankette de Büyük Birlik, Gelecek, Saadet, Vatan, Hüdapar, Sol, Memleket ve Yeniden Refah gibi partileri geride bırakıyordu.
(Şubat 2022'de yayınlanan anket sonucu)
Gerçek Gündem'e konuşan Yöneylem Araştırma Koordinatörü Derya Kömürcü, bu durumu şöyle yorumlamıştı:
"Biz TİP'i 12 aydır hep yüzde 1 civarında görüyoruz. Burada şöyle bir şey var, özellikle CHP'nin izlediği bir strateji var. Olabildiğince geniş bir çerçeveye oturtmak Millet İttifakı'nın zeminini. Zaten Son cumartesi günü 6 liderin katıldığı toplantının da gösterdiği gibi biraz daha aslında merkez bir pozisyon. Ve hatta sağ bir söylemi benimseyen pozisyon var. Bunun karşılığında da, sonuçta AKP iktidarının yaptıklarından rahatsız olan çok da geniş bir seçmen kesimi var. CHP'yi o anlamda daha az solda, daha az mücadeleci gören seçmen grubunun TİP'e yöneldiğini görmeye başladık. Bütün bu işçi eylemleri, direnişler son dönemde çok yaygınlaştı. Bütün bunlar içinde daha soldan gelen bir hava olduğunu söyleyebiliriz. TİP'in de oralarda destek veriyor olması. Özellikle 4 milletvekiliyle Meclis'te temsil ediliyor olması, o milletvekillerinin Meclis'te yaptıkları konuşmaların etkisi ve sosyal medyayı etkili şekilde kullanıyor olmaları oy oranını etkiliyor diye düşünüyorum."