Cumhur İttifakı'nın göçmen politikası da şaştı; 'Ensar'dan 'kapı dışı' etmeye
Siyasetteki göçmen tartışmasının alevi yükseliyor. Erdoğan, eski açıklamalarının üzerine perde çekti. Dün yaptığı açıklamada yumuşak tonda göçmenlerin geri gönderileceğini söylerken, ittifak ortağı Bahçeli tonu sertleştirdi: "Bayramda gidenler dönmesin."
GERÇEK GÜNDEM - Türkiye’de göçmenler tartışması son dönemde gündeme oturdu. Yabancı uyruklu kişilerin, gizlice videoya aldıkları kadınların görüntülerini sosyal medya hesaplarından paylaştığı iddialarının yayılması ise göçmen tartışmasını alevlendirdi.
Söz konusu videoların kamuoyunda büyük tepkilere neden olmasıyla birlikte Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Türkiye’deki göçmenlerin sınır dışı edilmesi gerektiğine dair propagandalarını hızlandırdı.
İktidarın göçmen politikası muhalefet partilerinin tepkilerine neden olurken CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da “Sığınmacıların gerçek kimlik bilgilerini ispatlamalarını talep ettiniz mi? Neden vatandaşlık dağıtıyorsunuz, neye hazırlanıyorsunuz? Vatandaşlık verirken güvenlik soruşturması yapıyor musunuz? Sınırlarımızdan kaçak geçişleri bilerek neden izin veriyorsunuz” sorularını yöneltti.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamada, göçmenlerle ilgili 'Ensar' ve 'din kardeşleri' söylemleriyle tabanını ikna etmeye çalışıyordu.
Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun eleştirilerine “O 'göndereceğim' diyor. Biz bu ülkede iktidarda olduğumuz sürece bize sığınan Allah'ın kullarını biz katillerin kucağına atmayız. Bu kadar açık söylüyorum” diye yanıt vermişti.
GÖÇMEN KRİZİNİ İNKAR EDEN İKTİDARDAN “İNANDIRICILIĞIMIZI YİTİRDİK” ÇIKIŞI
Türkiye’de tartışmalar devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere AKP’li isimler Türkiye’deki göçmen krizi ile ilgili somut bir adım atmazken, muhalefetin eleştirilerine ise tepki gösterdi.
Diken’den Altan Sancar’a konuşan AKP’li bir yetkili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bir iftar yemeğinde çok sayıda partili “Suriyelileri istemiyoruz” deyince zorlandığını aktaran AKP’li siyasetçi, seçmenin daha önce “Din kardeşlerimiz bize sığındı” dediklerinde yumuşadığını ama son zamanda bunun da geride kaldığını söyledi. AKP’li yetkili, “Suriyelileri açıklayabiliyorduk, ardından Afganlar gelmeye başladı. Seçmen de bize ‘Suriye komşu da Afganlar nasıl geldi’ diye soruyor. İnandırıcılığımızı da yitirdik” ifadelerini kullandı.
AKP’den resmi bir açıklama gelmese de sınır dışı edilen göçmen sayısındaki artış, yürütülen politikanın değiştiğine dair işaretler taşıyordu. Son dönemde basit adli vakalara karışan göçmenler hakkında anında sınır dışı kararının uygulandığına dönük haberler de iktidarın göçmen politikasındaki değişimi izi niteliğindeydi.
ERDOĞAN: ONURLU GERİ DÖNÜŞLERİ İÇİN GAYRET GÖSTERİYORUZ
Siyasette göçmen tartışması giderek sıcaklaşırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün akşam büyükelçilere verdiği iftar yemeğinde kürsüye çıktı. Erdoğan, geçmişteki açıklamalarının aksine "Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü ve onurlu geri dönüşü için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” açıklamasında bulundu.
ERDOĞAN’IN ARDINDAN BAHÇELİ DE KONUŞTU:
AKP’li yetkilinin ve Erdoğan’ın göçmenlerin Türkiye’den gönderileceğine yönelik açıklamalar yapması, kamuoyu tepkisini yumuşatmaya yönelik adımlar olarak yorumlanırken, Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin lideri Devlet Bahçeli’den sert bir açıklama geldi.
Partisinin Meclis’teki grup toplantısında konuşan Devlet Bahçeli, dolaylı olarak göçmenlerin ülkelerine gönderebileceği imasında bulundu.
Bahçeli konuşmasında, "Önümüzdeki bayram günlerinde ülkelerine gidebilen Suriyelilerin geri dönmelerine gerek yoktur. Suriye’de ateş söner sönmez herkes evine barkına Türkiye’nin güvencesi altında kavuşmalıdır. Ülkemizin ekonomik büyümesine, sosyal gelişmesine ve milli bütünleşmesine destek veren, katkı sunanlar da başımızın üstündedir. Onlara diyecek bir şeyimiz yoktur." ifadelerini kullandı.
Bahçeli, geçen sene de benzer çıkışta bulunmuş, "Bir yanda ülkesi için canını ortaya koyanlar varken, diğer yanda sığındığı ülkenin plajlarında keyif sürenler doğal olarak maşeri vicdanda sorgulanmaktadır. Bu çelişki tepki toplamaktadır" demişti.
Muhalefetin yıllardır göçmen krizi üzerine somut bir adım atılması çağrısında bulunmasını eleştiren ve açıklamaları hedef alan Cumhur İttifakı liderlerinin art arda yaptığı çıkışlar ise seçime giden süreçte, iktidarın eski söylemlerini bir kenara bırakarak, göçmen konusunda politika değişikliğine gidebileceğinin işaretlerini verdi.