Yeni Akit yazarından AKP'ye Esad çağrısı: İpini tutanlarla el sıkışacağımıza, Şam yönetimiyle halletmeye çalışsak...

Yeni Akit yazarı Abdullah Şanlıdağ, Türkiye'nin sığınmacı sorununda Beşar Esad ile doğrudan görüşmesi gerektiğini savundu. Şanlıdağ, "Esad gibi katil bir adama güvenilmez diyebilirsiniz. Putin, Biden ve diğerleri sanki çok mu masum?" diye yazdı.

Yeni Akit yazarından AKP'ye Esad çağrısı: İpini tutanlarla el sıkışacağımıza, Şam yönetimiyle halletmeye çalışsak...

2011 yılında başlayan Suriye iç savaşı sürecinde gelen Suriyeli geçici koruma statüsündeki göçmenler Türkiye'de yeniden tartışma konusu oldu.

Türkiye'de AKP iktidarının ekonomi politikalarındaki hatalar nedeniyle resmi verilere göre enflasyon yüzde 70'e yükselirken yurttaşların öfkelerini göçmenlere yöneltmesi endişelere neden oldu.

ENDİŞELENDİREN SIĞINMACI KARŞITLIĞI

Öte yandan AKP iktidarının Suriye iç savaşından bu yana ülkenin devlet başkanı Beşar Esad'ın iktidardan düşmesine yönelik hamleleri nedeniyle iki ülke arasında diplomatik ilişkiler bulunmuyor.

İç savaşın önemli oradanda kontrol altına alındığı yorumları nedeniyle Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmesine yönelik talepler artarken ülkede kontrolü büyük oranda ele geçiren Beşar Esad yönetimi ile diplomatik ilişkilerin henüz kurulmamış olması ise tartışmaları beraberinde getirdi.

YENİ AKİT YAZARI ABDULLAH ŞANLIDAĞ'DAN BEŞAR ESAD ÇAĞRISI

İktidara verdiği destek bile bilinen Yeni Akit gazetesinin yazarı Abdullah Şanlıdağ ise bugünkü yazısında Beşar Esad ile görüşülmesi gerektiğini savundu.

Türkiye muhalefetinin mültecilerin ülkelerine dönüşüne yönelik taleplerini ırkçılık olarak yorumlayan Şanlıdaü, "Türkiye’nin gündeminde sığınmacılar ve enflasyon konusu var. Göç ve mültecilik, uluslararası evrensel bir meseledir. Ümit Özdağ’ın veya CHP’nin ırkçı yaklaşımları ile Suriyeliler meselesinin çözümü mümkün değildir. “Bu bir vicdan meselesidir” diyerek bağrımıza bastığımız Suriyeliler ve diğer göçmenler, belli ki Ak Parti’nin başını ağrıtacak. Muhalefet ve özellikle Ümit Özdağ’ın köpürtmesiyle konu sürekli gündemde tutularak, Suriyelileri göndermeyeceğiz diyen iktidarı bile söylem değişikliği yapmaya zorlamıştır. Bu hassas konuya yönelik köklü ve adil bir çözüm kaçınılmaz olmuştur." ifadelerini kullandı.

Şanlıdağ yaptığı değerlendirmede Ankara'ya yönelik eleştirilerini de sıraladı. Şanlıdağ, merkezi hükümetin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmesi gerektiğini savundu.

Şanlıdağ sözlerini şöyle sürdürdü:

Ankara, göçmenler konusunda Esad’sız bir formül üzerinden yürümeyi tercih ediyor. Güvenli bölgede oluşturulan briket evlerde yaşam, sizce uzun soluklu bir yaşamı garanti kılar mı? Esad, yönetimden uzaklaştırılmadan mülteci konusunun çözümü mümkün değildir. Acaba diyorum; Esad'ın ipini tutanlarla el sıkışacağımıza, bu meseleyi direkt Şam yönetimiyle halletmeye çalışsak ne kaybederiz? Benimkisi bir temenni ve konuya köklü bir çözüm bulabilmek için bir kaygı.. Biliyorum bu alternatif çok zor bir yol.

Esad gibi katil bir adama güvenilmez diyebilirsiniz. Putin, Biden ve diğerleri sanki çok mu masum? Neden Türkiye-Suriye ilişkileri Rusya üzerinden yürüyor? Aslında asıl sorun Rusya gibi duruyor. Tıpkı Kürt sorununda olduğu gibi mülteciler konusunda da ivedi olarak akil, konunun uzmanı olan kişilerden oluşan büyük bir komisyon kurulmalıdır. BM’nin devreye girmesi için çalışma başlatılmalıdır. Bu meseleyi kaşıyan, köpürten ve toplumu birbirine düşürmeye çalışanlara fırsat verilmemelidir.

ANBULLAH ŞANLIDAĞ'IN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
Abdullah Şanlıdağ Beşar Esad Yeni Akit Ağrı