Karanlık dönem tekrar gündemde: 7 Haziran - 1 Kasım arası neler yaşanmıştı?
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, 7 Haziran - 1 Kasım 2015 tarihleri arasında Türkiye’de yaşanan çatışmaların ve terör olaylarının yeniden planlandığını öne sürdü. Peki iki seçim arasında neler olmuştu?
GERÇEK GÜNDEM - Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, göçmen krizi, İçişleri Süleyman Soylu’nun sözleri ve iç karışıklık iddiaları üzerine dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Ümit Özdağ, 7 Haziran - 1 Kasım 2015 tarihleri arasında Türkiye’de yaşanan çatışmaları ve terör olaylarını hatırlattı.
Özdağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu işaret ederek Türkiye’nin iki seçim arasında yaşanan karışıklığa benzer yeni bir kaosa sürüklenmek istendiğini öne sürdü. Özdağ, “Ahmet Davutoğlu'na sesleniyorum. Korkmayın! Haziran ve Kasım ayı arasında ne oldu çıkın anlatın. Çünkü aynı tezgahı bu sefer Zafer Partisi üzerimizden yapacaklar” dedi.
AKP’NİN TEK BAŞINA İKTİDAR OLAMADIĞI BOMBALARLA GEÇEN 5 AY
Peki 7 Haziran-1 Kasım 2015 tarihleri arasında neler yaşanmıştı?
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, geçen senelerde, “terör defterleri açılırsa” diyerek 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015'te yapılan genel seçim tarihleri arasında Suruç'tan Dağlıca'ya, Ankara'dan, Diyarbakır'a kadar birçok kentteki terör olaylarını hatırlatmıştı.
AKP’nin, tarihinde ilk kez tek başına iktidar olamadığı 7 Haziran seçimiyle çok sayıda terör olayı yaşanmıştı.
TERÖR OLAYLARI BAŞLAMIŞ ÇÖZÜM SÜRECİ BİTİRİLMİŞTİ
5 Haziran’da HDP’nin Diyarbakır mitinginde patlayan bombayla başlayan terör olayları aylarca devam etmişti. IŞİD’in gerçekleştirdiği saldırıda 5 kişi yaşamını yitirmişti. Saldırıda, 400’e yakın kişi de yaralanmıştı.
Seçimlerin ardından HDP’nin yüzde 13 oy oranına ulaşmasıyla AKP’nin Meclis’teki çoğunluğu kaybolmuştu. AKP, yüzde 40,8 oy aldı ve kurulduğu 3 Kasım 2002’den beri ilk kez Meclis çoğunluğunu kaybetmişti. AKP’nin iktidardan düşmesi için HDP’nin dışarıdan destekleyeceği CHP-MHP koalisyonu seçeneği konuşuluyordu.
İktidar krizinin yaşandığı günlerde ise 20 Temmuz’da, Suruç’ta, Kobani’deki çocuklara oyuncak taşıyan gençlere yönelik IŞİD tarafından canlı bomba saldırısı düzenlenmiş 34 kişi yaşamını yitirmişti.
22 Temmuz'da Ceylanpınar’da görevli iki polis, yaşadıkları evde, başlarından vurularak öldürülmüştü. Dönemin Başbakanı Davutoğlu imzasıyla 24 Temmuz’da PKK ve IŞİD’e yönelik operasyonlar başlatılmıştı. 29 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Erdoğan, çözüm sürecinin artık yürütülemeyeceğini açıklamıştı.
26 Ağustos’ta anayasa gereği yenileme seçimi yapılması kararı verilmiş, 7 Eylül’de Dağlıca’daki PKK saldırısında 16 asker, bir gün sonra Iğdır'daki PKK saldırısında 13 polis şehit olmuştu. 8 Eylül’de ülke genelindeki HDP binalarına yönelik saldırılar gerçekleşmişti.
BOMBALARIN ARDINDAN YAPILAN SEÇİMDE AKP TEK BAŞINA İKTİDAR
10 Ekim’de ise Ankara’daki barış mitingine IŞİD iki canlı bombayla saldırı düzenlemiş 102 kişi hayatını kaybetmişti. Davutoğlu, katliam için IŞİD ile birlikte PKK’yi de işaret etmişti. Davutoğlu ayrıca “AK Parti giderse beyaz Toroslar gelir” demişti.
Terör olayları ve bombalamaların ardından 1 Kasım'da yenilenen seçimde, AKP yüzde 49 oya çıkarak 317 milletvekili ile tekrar tek başına iktidar olmuştu.