20 bin 243 köy okulu kapatıp 6 yaşındaki çocukları taşımalı eğitime mahkum ettiler: Türkiye çocuklarını besleyemiyor

AKP taşımalı eğitim modeline geçerek, 20 bin 243 köy okulunu kapattı. Taşımalı eğitimle başka yerleşim birimlerine taşınan öğrencilere ise okullarda yetersiz yemekler veriliyor. Anadolu'nun çeşitli okullarından gelen fotoğraflar durumu gözler önüne serdi.

20 bin 243 köy okulu kapatıp 6 yaşındaki çocukları taşımalı eğitime mahkum ettiler: Türkiye çocuklarını besleyemiyor

GERÇEK GÜNDEM - EĞİTİM UZMANI ALİ TAŞTAN

Bu fotoğraf Anadolu’daki bir okulda çekildi. Köy okulu kapatıldığı için taşımalı eğitimle evlerinden uzak bir okula getirilen çocuklara, Milli Eğitim Bakanlığı’nın layık gördüğü yemek bu kadar! Gelişme çağındaki çocuklarımızı dengeli beslemediğimiz bir dönemde, onları hayatları boyunca devam edecek bir sınav yarışına sokacağız.

20 bin 243 köy okulu kapatıp 6 yaşındaki çocukları taşımalı eğitime mahkum ettiler: Türkiye çocuklarını besleyemiyor - Resim : 1

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da Meclis’te bu fotoğrafı gündeme taşıdı ve iktidarın yüzünün kızarması gerektiğini söyledi.

Peki bu sürece nasıl geldik?

20 BİN KÖY OKULUNU KAPATTILAR 6 YAŞINDAKİ ÇOCUKLARI TAŞIMAYA BAŞLADILAR

2021-2022 eğitim öğretim yılında 1 milyon 248 bin öğrencimiz taşımalı eğitim kapsamında. Bu öğrencilerimiz için 2022 yılı bütçesinden taşıma ve yemek yardım programı için 6,3 milyar lira kaynak ayrıldı. Taşıma ihaleleri her yılın Temmuz ayı sonu Ağustos ayı başında yapılıyor.

AKP iktidarları boyunca yaklaşık 20 bin 243 köy okulu kapatılmıştır. 2002 yılında 521 olan yatılı okul sayısı 286’ya düştü. Yatılı okulların sayısında %40,1, öğrenci sayısında ise %79,51 oranında azalma meydana geldi. 2002’de 278 binden fazla öğrenci yatılı okullarda eğitim görürken bu sayı 60 binin altına düştü. Köy okullarının ve yatılı okulların kapatılması sonucunda taşımalı eğitim kapsamındaki öğrencilerimizin sayısı arttı. 6 yaşındaki çocuklarımızı bile taşımaya başladık. Ancak son 4 yılda özel okullara 6,5 milyar ayrıldı.

ÇOCUKLAR DENGELİ VE SAĞLIKLI BESLENEMİYOR

Hal böyle olunca taşıma merkezlerindeki okullarda sorunlar artmaya başladı.

Çocuklarımız çoğunlukla yemekhanesi olmayan taşıma merkezlerindeki okulların koridorlarında yemek ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. Öğrencilerimize reva görülen yemek ise içler açısı. Gelişim çağındaki çocuklarımıza sağlıklı ve dengeli beslenme yapabilecekleri tür ve miktarda yemek verilmiyor.

FİYATLAR YÜKSEK ÖĞRENCİLER ÇOK AZI YEMEK YİYEBİLİYOR

Öte yandan tam gün eğitim-öğretim yapılan okullarda ise 8:30’da başlayan dersler 15-16:30’da bitiyor. Okulların çoğunda öğle yemeği verilmiyor. Öğle yemeği verilen okullarda da fiyatlar çok yüksek olduğu için öğrencilerin çok azı yemek yiyebiliyor. Birçok aile çocuğuna sadece sandviç hazırlayabiliyor. Bir kısmı da maalesef bir lokma ekmek bile koyamıyor. Öğle saatlerinde bir devlet okuluna gittiğinizde koridor köşelerinde evden getirdiği beslenmesini toz toprak içinde yemeye çalışan çocuklar görüyoruz.

Sabahın 7’sinde hayata başlayan çocuklarımız akşama kadar aç susuz eğitim almaya çalışıyor. Ve biz bu çocuklarımızı sıralayabilmek için 12 yıl boyunca LGS, TYT, YKS gibi sınavlara hazırlıyoruz.

ÇOCUKLARIN BESLENMESİNDEN DAHA FAZLA PARAYI ÖZEL OKULLARA AYIRDILAR

Salgın sürecinde yeteri kadar tablet dağıtılamadı.

Çocuklarımızın yemek ihtiyacı karşılanamadı.

Ancak özel okullara yaklaşık 6,5 milyar kaynak aktarıldı.

Mali durumu iyi olan aileler kendi çözümlerini kendiler buldu. Maddi yoksunluk çeken aileler ise kaderine terk edildi. Ülke genelinde 22.738.300 çocuk bulunuyor. Bu çocukların yüzde 33,7’si (7.662.807) maddi yoksunluk çekiyor. Başka bir ifade ile 7 milyon 600 bin çocuğumuz dengeli beslenemiyor. Maddi yoksunluk çeken çocuklarımızın çoğu aynı zamanda nitelikli eğitim imkanlarına da erişemiyor.

Milli Eğitim Bakanlığına göre ise her şey yolunda gidiyor. Her gün kütüphaneler, tasarım beceri atölyeleri açılıyor! Bakanlık mı, yoksa biz mi başak bir ülkede yaşıyoruz anlam vermekte zorlanıyoruz.

Etiketler
Öğrenci Okul Türkiye