Özel okul öğretmenleri Meclis gündeminde: 'Düşük ücretlerle olabildiğince yoğun bir programla çalıştırmak istiyor'

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, özel okul öğretmenlerinin yaşadıkları sorunları TBMM gündemine taşıdı.

Özel okul öğretmenleri Meclis gündeminde: 'Düşük ücretlerle olabildiğince yoğun bir programla çalıştırmak istiyor'

CHP'li Sevda Erdan Kılıç, özel okul öğretmenlerinin yaşadığı sorunlarla ilgili hazırladığı araştırma önergesi TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın açık olmasına rağmen öğretmen ataması yapmadığını belirten Kılıç, eğitim fakültesi mezunlarının özel okullarda çalışmaya mecbur kaldığını vurguladı.

Özel eğitim kurumu öğretmenlerinin giderek yoksullaştığını öne süren Kılıç, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

"Öğretmenlerimiz bu özel okullarda adeta köle gibi çalıştırılıyor, yoğun rekabet, esnek çalışma ve düşük ücretlerle karşı karşıya bırakılıyor. Türkiye’de 162 bin öğretmenin görev yaptığı yaklaşık 13 bin özel okulda 1 milyon 300 bin öğrenci eğitim görüyor. Özel okul öğretmenlerinin üzerinde büyük baskı bulunmaktadır. Özellikle zincir okullara göre eğitim ücreti daha düşük, butik denilen okullarda çalışan öğretmenler müdür, veli ve öğrenci baskısı altında çok zorlanmaktadır. Notları şişirmeleri istenen öğretmenlerin itiraz etmeleri halinde sınav kağıtlarına müdahale edilmektedir. İdarenin tembihlediği notları vermeyen öğretmenler, keyfi gerekçelerle işten çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadırlar. 'Cumhurbaşkanı bile sınıfta öğretmenden sonra gelir’ diyen Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu ülkede, şimdi öğretmenlere gereken saygı gösterilmemektedir."

"HAMİLELİK TAAHHÜDÜ İSTENİYOR"

Özel okul sahiplerinin çeşitli destekler aldığını savunan Kılıç'ın açıklaması şöyle devam etti:

"Özel okul sahipleri az sayıda öğretmeni, düşük ücretlerle olabildiğince yoğun bir programla çalıştırmak istiyor. Çünkü her yeni öğretmen, bir masraf kalemi olarak görülmektedir. Yapılan iş sözleşmesinde maaşlar asgari ücret olarak gösterilmekte; eğer alınan maaş asgari ücretten fazla ise kalan kısmını elden vermektedirler. Bu yolla sigorta masraflarını düşürmektedirler.

Öğretmenlerine asgari ücretten daha az ücret veren özel okullar da bulunmaktadır. Özel okullardaki öğretmenlere, ek verdikleri ders ve etüt gibi programlar için ekstra bir ödeme yapılmamaktadır. Öğretmenlerden okul yayınlarının hazırlanması gibi işleri zorunlu olarak yapmaları beklenmekte zaman zaman ders saati içinde değilse kapıda gelenleri karşılama, tanıtım standlarında görev alma, el broşürlerini dağıtmak gibi işleri yapmaları istendiği gibi hamilelik taahhüdü imzalamaları da istenmektedir.”

Etiketler
TBMM İzmir Milletvekili Öğretmen Sevda Erdan Kılıç