CHP’li Muarrem Erkek: ‘Biz anayasal bir devlet değiliz artık; bu sistemde kişi, parti ve sistem birleşmesini yaşıyoruz’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muarrem Erkek, Kartal Kent Kültürü ve Demokrasi Derneği’nin İstanbul Kartal’da düzenlediği ‘Neden güçlendirilmiş parlamenter sistem?’ başlıklı panelde konuştu.

CHP’li Muarrem Erkek: ‘Biz anayasal bir devlet değiliz artık; bu sistemde kişi, parti ve sistem birleşmesini yaşıyoruz’

GERÇEK GÜNDEM

Kartal Kent Kültürü ve Demokrasi Derneği, İstanbul Kartal’da ‘Neden güçlendirilmiş parlamenter sistem?’ başlıklı bir panel düzenledi.

Panele CHP Genel Başkan Yardımcısı Muarrem Erkek, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu ve Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp katıldı.

‘’BU SİSTEM LİDERE SADAKATA DAYANAN BİR SİSTEM’’

Panelde söz alan Erkek, başkanlık sisteminin diğer ülkelerdeki ‘demokratik’ başkanlık sistemlerinden farklı olduğunu mevcut sistemin lidere sadakata dayanan bir sistem haline geldiğine belirtti.

Başkanlık sistemine geçişin oylandığı 16 Nisan referandumuna değinen Erkek, dünyanın hiçbir yerinde OHAL süreçlerinde köklü değişimlerin yapılmadığını hatırlatarak;

‘’Bu sisteme nasıl geldik? 16 Nisan 2017 referandumu. Dünyanın hiçbir yerinde OHAL dönemlerinde köklü değişimlere gitmez. Bu referandumun OHAL bittikten sonra yapılması gerekiyordu. Sağlıklı bir kamuoyu oluşmasına izin verilmedi. Ülkemizdeki sistem demokratik bir başkanlık sistemi değildir. Bu sistem lidere sadakate dayanan bir sistem. Bu nedenle sorunlarımız her geçen gün ağırlaşıyor. Böyle bir iktidar kutuplaşmadan beslenir. Kutuplaşma girdabına asla girmeyeceğiz. Bu nedenle 6 partinin bir araya gelmesi çok önemli’’ diye konuştu.

‘’KİŞİ, PARTİ VE SİSTEM BİRLEŞMESİ YAŞIYORUZ’’

Erkek ayrıca ekonomi ile sistemin doğrudan bağlantılı olduğunu ifade ederek; ‘’Sistem ile ekonomi doğrudan bağlantılı. Bu yüzden 6 partinin yeni bir sistem üzerine anlaşmış olması çok değerli. Bu sistem, anayasızlaşma süreci getirdi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni bir şahıs devleti haline getirdi.

1789 İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi’nin 16. Maddede kuvvetler ayrılığının sağlanmadığı ve insan haklarının güvence altına alınmadığı bir ülkede anayasa yoktur. Biz anayasal bir devlet değiliz artık. Kuvvetler ayrılığı için güçlerin tek elde toplanmaması gerekir. Bu sistemde mümkün değil. Bu sistemde kişi, parti ve sistem birleşmesi yaşıyoruz.

Neden güçlendirilmiş parlamenter sistem diyoruz? 12 Eylül Darbesi sağlıksız bir parlamenter sistem yarattı. Ülkemiz sağlıklı ve güven veren bir sistemi hak ediyor’’ sözlerini sarf etti.

Etiketler
Kartal İstanbul