Kamunun parası sermayeye aktı: 8 milyar TL'lik şaibeli alım

DMO’nun raporu, Türkiye’nin yolsuzluk endeksinde her yıl daha üst sıralara tırmanmasına yol açan uygulamalara ayna tuttu. İdarenin, gerçekleştirdiği alımların 8 milyar TL’lik bölümünde ihale yapılmadığı ortaya çıktı.

Kamunun parası sermayeye aktı: 8 milyar TL'lik şaibeli alım

Devlet Malzeme Ofisi tarafından (DMO) yayımlanan 2021 Yılı Sektör Raporu, kamu alımlarında doğrudan temin yönteminin ağırlığını ortaya koydu. Alımlarda usulsüzlüğe elverişli ortam yarattığı gerekçesiyle eleştirilen ve rekabeti azalttığı belirten doğrudan temin yöntemiyle kamuya tam 8 milyar 67 milyon 457 bin TL’lik alım yapıldı.

Kamu adına yaptığı alımlarda öngörülen maliyeti tutturamadığı belirlenen Devlet Malzeme Ofisi, 2021 yılında kamu adına gerçekleştirdiği alımların önemli bir bölümü ihale yapılmadan, ilana çıkılmadan gerçekleştirildi.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, DMO’nun doğrudan temin ile yaptığı satın alımlarda yıllara göre yaşanan artış da dikkati çekti. Buna göre, 2017 yılında 2 milyar 239 milyon 287 bin TL olan doğrudan temin yoluyla yapılan alımların maliyeti 2021 yılı sonu itibarıyla yüzde 260 artış kaydetti.

YILLIK 4 MİLYON LİRALIK KİRA

Cumhuriyet’in kuruluş dönemine ait kamusal kurum, kuruluş ve alanları birer birer tasfiye eden AKP iktidarı, DMO’yu da mülksüzleştirdi. Mülkleri elden çıkarılan idare, kiracı durumuna düştü. DMO’nun iki depo, İstanbul’daki bir yerleşke ve Van’daki bir ünite için 2022 yılında 4 milyon TL’ye yakın kira ödediği belirlendi.

USULSÜZ ARAÇ KİRALAMA

2018 yılında, vardiyalı çalışılmamasına, kadrosunda 20 şoförü bulunmasına karşın 24 saat üzerinden 23 şoförlü araç kiralamak için 3,1 milyon TL’lik sözleşme imzaladığı ortaya çıkan DMO, 2019 yılında da usulsüz araç kiralama yaptı. Sayıştay denetçileri, idarenin binek araç kiralama hizmet alımlarını istisna kapsamında temin ettiğini belirledi.

Etiketler
Para Türkiye Uygulama Yolsuzluk