MHP'li Yıldız 'hukuk kurallarını' anlattı, kendisine gelen 'yargı dediğiniz gibi değil' mesajını beğendi

Adil yargılanma konusuyla ilgili açıklamalar devam ederken, MHP'li Feti Yıldız sosyal medya hesabından "hukuk kurallarına" dair açıklama yaptı. Ancak, Yıldız kendisine gelen "Yargı dediğiniz gibi çalışmıyor" mesajını beğendi.

MHP'li Yıldız 'hukuk kurallarını' anlattı, kendisine gelen 'yargı dediğiniz gibi değil' mesajını beğendi

GERÇEK GÜNDEM - Türkiye’de bir süredir mahkum yakınları ya da yargılanan kişiler, siyasilerin sosyal medya hesaplarında yaptıkları hemen her paylaşıma “adil yargılanmadık, yasal düzenleme istiyoruz” yorumu yapıyor.

Parti ayrımı her siyasiye gönderilen bu mesajlara MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, yanıt verdi.

YILDIZ HUKUK KURALLARINI HATIRLATTI

Daha önce çıkan “İnfaz düzenlemesiyle” özel bir affın çıkarılmasının mimarlarından olan Yıldız, kendisine gelen mesajlara ilişkin şu ifadeleri kullandı

“1–Her paylaşımın altına cezaevinde bulunan yakının suçsuz olduğunu yazan arkadaşlar; Sanığın bir suçtan cezalandırılmasının temel şartı, suçun kuşkuya yer vermeyen bir kesinlikle ispat edilmesine bağlıdır.

2–Kuşkulu ve aydınlatılamamış olaylar ve iddialar sanığın aleyhine yorumlanarak hüküm tesis edilemez. Ceza mahkumiyeti bir olasılığa değil, kesin ve açık bir ispata dayanmalıdır.”

“YARGI DEDİĞİNİZ GİBİ İŞLEMİYOR” MESAJINI BEĞENDİ

MHP’nin kurmayı Yıldız, olması gereken hukuki işleyişi hatırlattı. Ancak, kendisi de buna ikna olmamış olsa gerek ki, Twitter’da açıklamalarına gelen “Dediğiniz gibi işlemiyor yargı, bunu en iyi siz biliyorsunuz sn vekilim. Dediğiniz gibi yargı işlese, kendime dahi af verilmesine karşı olurdum. Maalesef 16 yıllık yargıyı size izaha gerek yok” mesajını beğendi.

MHP'li Yıldız 'hukuk kurallarını' anlattı, kendisine gelen 'yargı dediğiniz gibi değil' mesajını beğendi - Resim : 1

AYM BAŞKANI DA İSYAN ETMİŞTİ: İHLALLERİN YÜZDE 77’Sİ ADİL YARGILANMA

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Ocak ayında yaptığı açıklamada, “adil yargılanma konusunda meselenin olduğunu” söylemişti. Arslan, “Mahkememize 2021'de 66 bin 121 başvuru yapıldı. Ve bu başvuruların yüzde 73'ünden fazlası adil yargılanma hakkı için. Başlangıçtan itibaren verdiğimiz toplam ihlallerin yüzde 77'si adil yargılanmaya dahildir. Bu sayı ve oranlar bize aslında vahim bir durumu işaret ediyor. Adil yargılanma hakkıyla ilgili bir meselemiz var" dedi.

Arslan’ın aynı konuşmadaki, “Adil yargılanma hakkının korunmadığı, ihlallerin önlenemediği bir ülkede hukuk devletinin tüm kurallarıyla korunması da mümkün değildir" sözleri ise gelinen noktanın vahametini gözler önüne serdi.

SİSTEM KİLİTLENMEK ÜZERE

AYM Başkanı Arslan, 25 Nisan’da yaptığı açıklamada ise, bireysel başvurularla ilgili iş yükünün giderek arttığını ve sistemin kitlenmek üzere olduğu uyarısında bulundu.

Arslan’a göre, çözümün yolu, hak ihlallerini kaynağında çözmek:

“Şu anda AİHM 47 ülkeden başvuru alıyor ve 72 bin derdest başvurusu var… Anayasa Mahkemesi’nin önünde 95 bin başvuru var. Bu başvuru yönetilebilir olmanın çok ötesine geçti artık. Dolayısıyla buna acilen müdahale edilmesi gerekiyor. Bireysel başvuruda iş yükünü radikal şekilde çözmenin yolu ihlallerin kaynağını kurutmaktır.”

MECLİS’E ÇAĞRI YAPILDI ANCAK…

AYM Başkanı aynı konuşmasında kendisini dinleyen TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a, “Yasama organı olarak bu konudaki kanunu düzenlemeleri gecikmeksizin yapmak zorundayız, şayet bireysel başvurunun etkili ve verimli bir hak arama yolu olarak yoluna devam etmesini istiyorsak” diye seslendi.

Ancak aradan geçen zamanda yargının en temel sorunlarından olan adil yargılanmayla ilgili herhangi bir adım atılmadı.