'Gizemli' 15 Temmuz raporu gündemde: Dönemin Meclis Başkanı İsmail Kahraman'dan açıklama geldi

Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, sümen altı edildiği ileri sürülen darbe girişimi raporuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

'Gizemli' 15 Temmuz raporu gündemde: Dönemin Meclis Başkanı İsmail Kahraman'dan açıklama geldi

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki FETÖ yapılanması tarafından 15 Temmuz 2016'da düzenlenen darbe girişimini araştırmak üzere kurulan komisyonun raporunun akıbeti, son günlerde kamuoyunda en çok tartışılan konulardan biri.

Kimileri söz konusu raporun iktidara zarar vereceği gerekçesiyle sümen altı edilmeye çalışıldığını söylerken, dönemin Komisyon Başkanı Reşat Petek de "Rapor neden yayınlanmadı?" sorusuna karşılık Petek "Onu TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a sorabilirsiniz veya İsmail Kahraman'a. Biz Kahraman'a teslim ettik. Rapor tekemmül etti. Ama Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmedi" dedi.

Dönemin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi İsmail Kahraman, Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk'e açıklamalarda bulundu.

■ Darbe Girişimi Raporu, başkanlığınıza verilmesine rağmen TBMM'de niçin görüşülmedi?

Bir ön rapor vardı. AK Parti üyeleri rapora bir eklenti yaptı. Bunun üzerine CHP'li üyeler raporu imzalamadı ve onlar da AK Parti'nin raporuna itirazda bulunup ek rapor hazırladı. O eklentinin müzakeresi için bir araya gelinemeyince rapor atıl kaldı. Bu arada seçim geldi. Böylece, TBMM Başkanı Mustafa Şentop Bey'in açıklamasında dediği gibi dosya tekemmül edemedi ve öylece kaldı. Durum budur.

(Devlette bir dosyada eksiklik varsa ona 'Dosya tekemmül etmedi' denir.)

■ Böyle kalması doğru mu?

Bir siyasi parti görüş beyan ediyorsa, karşı görüş de olmalı. Görüşlerin hepsi aynı olacak değil. Herkes ittifak etmek, kabul etmek zorunda değil. Diyorlar ki; ‘Rapora eklenti yapıldı, bu eklenti hakkında bizim de özel görüşümüz var. Bunun için yeniden toplantı yapmalıyız.' İşte bir araya gelinemediği için rapor tekemmül etmedi.

■ Dönemin Genelkurmay Başkanı ile MİT Müsteşarı'nın ifadeye çağrılmaması rapor için büyük bir eksiklik mi?

Yoo, hayır böyle bir eksiklik yok. Ayrıca bilgilerine başvurulmamasına itiraz eden de bu konuda karşı oy da yok. Hatırladığım kadarıyla böyle. Komisyon derinlemesine iyi bir çalışma yaptı ama genel kurulda görüşülemedi.

■ Raporun, ileride görüşülmesine bir engel var mı?

Her zaman görüşülmesi, incelenmesi mümkün. Meclis kabul ettiği sürece yeniden incelenir. Konuşulması da faydalı olur. Meclis Başkanının ifadesi çok doğrudur. Eklentiye karşı oy yazısı yazmak için toplantı yapılamadığı için rapor TBMM'de görüşülemedi.

Sonuçta, taraflar bir arayla gelmediği ya da gelmesi istenmediği için 15 Temmuz Araştırma Komisyonu Raporu değil, bu raporun kamuoyundan gizlendiği konuşuluyor.

Etiketler
İsmail Kahraman TBMM Meclis 15 Temmuz