Altılı masanın adayını HDP destekleyecek mi? Partililer ve araştırmacılar değerlendirdi

Seçimlere artık aylar kalırken; seçim aritmetiği de tartışmaların merkezinde bulunuyor. Özellikle altılı masanın adayına HDP'nin nasıl yaklaşacağı merak konusu.

Altılı masanın adayını HDP destekleyecek mi? Partililer ve araştırmacılar değerlendirdi

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü, Turkey recap’den Gonca Akyol'a gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

''HDP'LİLER İMAMOĞLU'NA OY VERMEZ''

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 23 Haziran 2019’daki tarihi konuşmasında mikrofon başına geçtiğinde söze, ''Sizden bir şey istiyorum; yanınızdaki hemşehrinizi elinden tutarak ayağa kaldırın. Hep beraber el ele barışmaya geldik, buluşmaya geldik, uzlaşmaya geldik, konuşmaya geldik. Birbirimizi sevmeye geldik'' sözlerinin altının dolduralamadığını söyleyen Encü, İmamoğlu'nun Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olması durumunda HDP'lilerin oy vermeyeceğini söyledi.

''AKŞENER YA DA YAVAŞ OLAMAZ''

“Eğer muhalefet bu seçimleri kazanmak istiyorsa toplumun her yanını kapsayan, onların sorunlarını çözeceğini açıkça beyan eden birini aday göstermeli” diyen Encü, ''Ortak aday Meral Akşener ya da Mansur Yavaş olamaz, çünkü bu isimlerin geçmişteki tutum ve tavırları ile mevcut söylemleri HDP’nin geçen yıl yayımladığı deklarasyonla ve ilkeleriyle örtüşmüyor'' ifadelerini kullandı.

''İMAMOĞLU'NA DAİR SÖZLERİ YENİ BİR GELİŞME''

Araştırmacı Reha Ruhavioğlu, Encü’nün adaylarla ilgili sözlerini değerlendirdi.

Ruhavioğu’na göre, HDP’nin Akşener ya da Yavaş’a karşı olduğu bilinen bir gerçek ancak Encü’nün İmamoğlu’na dair sözleri yeni bir gelişme.

“HDP’nin İstanbul teşkilatının bir rahatsızlığı var mı bilmiyorum ama İmamoğlu HDP seçmeninin oy verdiği ve HDP aksi bir tutum almazsa yeniden vermekte zorlanmayacağı bir isim” diyen Ruhavioğlu, HDP’nin tutumunun yeterince tabana yayılmadığı mevcut durumda her adayın az ya da çok HDP’li seçmenin desteğini alabileceği yorumunda bulundu.

''MİLLİYETÇİ BİR ADAY ÇIKARSA...''

Ankara merkezli düşünce kuruluşu Tepav’ın politika analistlerinden Selim Koru da muhalefetin ortak bir aday üzerinde anlaşamamasının ciddi riskler doğurabileceği yorumunda bulundu.

Altılı Masa’dan milliyetçi bir aday çıkarsa ve ilk turda hem o aday hem de HDP’nin güçlü adayı olursa ikisi arasında siyasi rekabet yaşanır ve sonrasında HDP ikinci turda diğer bloğu desteklese de milliyetçi adaya da zarar verir” diyen Koru, “Halihazırda titrek bir çoğunluk sağlayan muhalefetin yapısı zayıflar ve birinci turdan güçlü çıkmazsa kazanma şansı azalır” sözlerini sarf etti.

Etiketler
Altılı masa HDP Seçim