Erdoğan'dan 'katılım bankaları' için 'dini' çağrı: İsimleri değişecek!
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, katılım bankası isminin dini algılar nedeniyle katılım finans kurumu şeklinde değiştirileceğini açıkladı.
GERÇEK GÜNDEM / AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katılım Finans Strateji Belgesi Tanıtım Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu.
Erdoğan'ın ekonomi gündemini ilgilendiren toplantıda faiz stratejisinde olduğu gibi 'din' vurgusu yapması dikkat çekti. Erdoğan'ın faizin ardından bankacılık sisteminde de dini hükümleri esas alması endişeleri artırdı.
BANKACILIK SİSTEMİNE DİNİ MÜDAHALE
Erdoğan toplumun bir kesimi tarafından İslami kurallara uygun görülen katılım finans banklarının yeterli ilgiyi görmediğini iddia ederek, "Türkiye gibi insanların dini hassasiyetlerinin yüksek olduğu ülkede katılım finans sisteminin potansiyelinin gerisinde kalmasının sebeplerini doğru tespit etmeli, çözüm yollarını ona göre belirlemeliyiz. Katılım bankası isminin katılım finans kurumu şeklinde değiştirilmesi olabilir" ifadelerini kullandı. Erdoğan, katılım finans kuruluşları ile bankaların birbirinden ayrıştırılması gerektiğine vurgu yaptığı açıklamasında
İslami gerekçelerle kurulan katılım bankalarının çalışma sistemleri şeriata göre belirleniyor. Faizsiz bankacılık olarak da bilinen sistemde karlılığın paranın reel ekonomiye aktarılması ile sağlanması hedefleniyor. İslami katılım bankalarındaki para kazanma yöntemleri yine fıkıh (İslam kanunları) çerçevesinde sınırlandırılıyor.
"NAS" KRİZ VE ENFLASYON GETİRDİ
Öte yandan Erdoğan'ın 'nas'a dayandırdığı "faiz sebep, enflasyon sonuç" ekonomi modelini esas alarak Merkez Bankası'nın kararlarına müdahale etmesinin ardından politika faizi yüzde 12'ye kadar düşürülmüş, enflasyon yüzde 83.45'e kadar yükselmişti. Türk lirası hızla değer kaybederken AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hatalı ekonomi politikalarını sürdürmesi nedeniyle yoksulluğun artması tepkilere neden oldu.
Erdoğan'ın açıklamasının satır başları şöyle oldu:,
"BİZE KURULAN TUZAKLARA KARŞI VERDİĞİMİ MÜCADELE ORTADA"
Türkiye'nin her alanda olduğu gibi ekonomide de hedeflerini küresel ligin en üst sıralarına çıkarması için bu çalışmaların çok daha anlamlı olduğuna inanıyorum. Enerji ve emtia fiyatlarındaki artışın çok daha derinleştiği dönemden geçiyoruz.
Bize kurulan tuzaklara karşı verdiğimiz mücadele ortada. Küresel gelişmelerin ortasıyla bir süredir etkisini hissettiğimiz enflasyon meselesininden üstesinden gelerek inşallah Türkiye Yüzyılını hep birlikte inşa edeceğiz.
Salgının ve savaşın tetiklediği enerji ve emtia artışlarının derinleştirdiği küresel ekonomik krizin tüm ekonomileri derinden etkilediği bir dönemden geçiyoruz. Yaşanan sorunların en çok etkiledği alanların başında finans kesimi geliyor.
"KATILIM FİNANS SİSTEMİ HAK ETTİĞİ POTANSİYELİ GÖREMİYOR"
Öyle ki 2021 yılında 303 tirlyon dolar seviyesine ulaşan küresel borçluluk oranı, küresel milli gelir oranının 3,5 katına yükselmiştir. Küresel borçluluk seviyesi finans krizinden bu yana geçen 20 yılda maalesef hep artarak devam etmiştir.
Üzüntüyle belirtmek isterim ki, katılım finans finansal sistemin içinde hak ettiği potansiyelin çok gerisindedir. Hükümet olarak katılım finans sisteminin gelişmesi amacıyla çok önemli politikaları devreye aldık. Kalkınma planlarımız ve orta vadeli planlarımız başta olmak üzere tüm kamu strateji belgelerimizde katılım finansı öncelikli alanlardan belirledik. Katılım finansın finansal sistemin içinde hak ettiği yere gelmesi için üzerimize düşen sorumlulukları bundan sonra da ifa etmeyi sürdüreceğiz.
KATILIM BANKALARI İÇİN DİNİ VURGU
Türkiye gibi insanların dini hassasiyetlerinin yüksek olduğu ülkede katılım finans sisteminin potansiyelinin gerisinde kalmasının sebeplerini doğru tespit etmeli, çözüm yollarını ona göre belirlemeliyiz. Katılım finans kuruluşlarının bankalardan farkı olmadığına ilişkin algı topluma yer etmiş durumdadır. Katılım bankası isminin katılım finans kurumu şeklinde değiştirilmesi olabilir. Sadece isim değişikliyle katılım finansla bankaları toplum nezdinde ayrıştıracaktır.
Önümüzdeki dönemde inşallah bu meselenin çözülmesiyle katılım banklarının hızlı büyüme sürecine gireceğine inanıyorum. Bilindiği gibi katılım finans dediğimiz yapı sosyal finansı içeriyor. Her biri ayrı değere sahip araçların finansal sistem içinde süratle gelişme, büyüme, zenginleşme potansiyeli olduğunu biliyoruz. Bu amacımızı gerçekleştirmek için strateji belgesinin hazırlıklarını başlatmıştık. 2022-2025 döneminde katılım finansa yönelik hukuki, idari, kurumsal altyapıyı oluştururken mevcut altyapıda da önemli dönüşümü gerçekleştirmektir.
Kalkınma planlarımız başta olmak üzere tüm kamu strateji belgelerimizde katılım finansı öncelik olarak belirledik. Katılım finansın, finansal sistem içerisinde hak ettiği yere gelmesi için üzerimize düşen sorumlulukları ifa etmeye devam edeceğiz.
Katılım bankalarının ismini katılım finans olarak değiştirmek ilk adım olabilir. Katılım Bankalarının hızlı bir büyüme sürecine gireceğine inanıyorum.