’Ahmet Eşref Fakıbaba'nın ayrılığı, AK Parti’ye tahmin edilenden daha büyük bir kayıp yaşatır’
Araştırmacı Reha Ruhavioğlu, Ahmet Fakıbaba'nın istifasının AKP'ye tahmin edilenden çok daha büyük bir kayıp yaşatacağını ve İYİ Parti'yi 'Urfa'da vekil çıkaracak pozisyona' getirebileceğini söyledi.
Ahmet Eşref Fakıbaba, yaklaşık yirmi yıllık süre içerisinde kimi zaman ayrılıp geri döndüğü, bakanlık dahil birçok üst düzey görev üstlendiği AKP’den istifa ettiğini açıkladı ve "Sıfırdan başlıyorum" diyerek yoluna İYİ Parti’yle devam edeceğini duyurdu.
Kendisi, partinin Şanlıurfa'daki 'en büyük güçlerinden biri' olarak biliniyordu. Bugün bile halen birçok siyaset bilimci, Fakıbaba'nın seçilebilmek için herhangi bir 'şemsiyeye' ihtiyacı olmadığı görüşünde.
Belki de iktidar partisi, bu durumun da etkisiyle sert eleştiriler de yöneltse, rest de çekse, kapılarını her zaman Fakıbaba'ya açık tuttu.
Gelişmeyi, Rawest Araştırma / Kürt Çalışmaları Merkezi Direktörü Reha Ruhavioğlu ile konuştuk.
Ruhavioğlu, öncelikle bunun 'sadece bir vekil transferi' olmadığının altını çizdi.
'FAKIBABA'NIN HATRI İÇİN AK PARTİ'Yİ TERK EDEBİLECEK BİR GRUP VAR'
"Örneğin 'Urfa'dan Fakıbaba İYİ Parti'nin adayı oldu' diyelim. İYİ Parti, Urfa'dan normalde hala bugünkü verilere göre çıkamadığı vekili artık çıkarır. Fakıbaba'nın böyle bir rüzgarı var" diyen Ruhavioğlu, şöyle devam etti:
"Fakıbaba'nın hatrı için AK Parti'yi terk edebilecek bir grup var ve gidecekleri yer, örneğin CHP gibi muhazakarlarla arada duvarın olacağı bir parti değil de, İYİ Parti gibi daha merkez sağ bir parti olduğunda o biraz daha kolaylaşır. AK Parti'ye tahmin edildiğinden daha büyük bir kayıp yaşatır."
İYİ PARTİ'YE NE KATAR?
İktidar partisinin Urfa'da halihazırda bir düşüş yaşadığını, oy kaybının yüzde 15 -20'lere dayandığını dile getiren Ruhavioğlu, "CHP'nin oyunun üç katına çıktığını biliyoruz. İYİ Parti kötü görünmüyor ama bugüne kadar vekil çıkarabilecek bir potansiyel göstermiyordu. Bugünden sonra gösteriyor olur büyük ihtimalle" ifadesini kullandı ve ekledi:
"Eğer tabii ki Fakıbaba'yı aday yapacaklarsa ya da Fakıbaba o seçimde sahada çalışacaksa... Bu zamana kadarki vekil transferlerinden daha öte bir şeyden bahsediyoruz.
Fakıbaba, İYİ Parti'den vekil adayı da olmayabilir. İnsanlar onu daha çok büyükşehir belediye başkanlığına yakıştırıyorlar. Sonradan gelen belediye başkanları iyi şeyler de yaptılar elbette, ancak hiçbiri Fakıbaba'nın yokluğunu dolduramadı. Böyle mi olur, yoksa vekil mi olur onu şimdiden bilemeyiz. Ancak Fakıbaba'nın Urfa'da epey güçlü bir ağırlığının olduğunu, yani bazı aşiretler - aileler değil, gayet anonim halk kitlesi üzerinde etkisinin olduğunu, 'Fakıbaba yer değiştirdiyse, o da durmuyorsa durulacak yer' kanaatinin, dolduysa eğer bardağı taşıracak damla olacağını düşünüyorum."
SEÇİME BAĞIMSIZ GİRDİ, 'CEKET KAVGASINI' KAZANDI
Asıl mesleği doktorluk olan Eşref Fakıbaba, 1994-2004 yılları arasında başhekimlik yaptıktan sonra 28 Mart 2004 seçimlerinde AKP tarafından Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday gösterildi ve seçildi. Ancak parti, 29 Mart 2009'daki seçimde tercihini Mehmet Oymak'tan yana kullandı.
Bunun üzerine istifa eden Fakıbaba, bağımsız aday oldu; oyların yüzde 44’ünü alarak yeniden bu göreve geldi. Oymak'ın aldığı oy oranı ise yüzde 39.1'de kaldı.
Bu süreç, siyaset tarihine 'ceket kavgası' olarak geçti.
AKP'lilerin "Ceket koysak seçtiririz" şeklindeki söylemleri, bölge halkının tepkisine yol açtı. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şanlıurfa'daki mitingi öncesi yol güzergahındaki evlerin pencelerine ve balkonlarına ceketler asıldı.
Bu sonuçla Fakıbaba, kavganın da kazananı oldu. Erdoğan, tartışma sırasında "Bu trenden inen bir daha binemez" dese de, siyasetçi 22 Ocak 2013’te yeniden AKP’ye katıldı.
Ruhavioğlu, o süreci şöyle anlattı:
"AK Parti Fakıbaba'yı aday göstermedi 2009'da. Hatta aday olamasın diye de bunu son dakikaya bıraktılar. Yani bir yandan Fakıbaba'yı aday göstermediler, bir yandan da başka bir partiden aday olmasının da önüne geçmeye çalıştılar. Saadet Partisi'nden aday olamadığı için son çare bağımsız aday oldu ve halk, Fakıbaba'yı destekledi. Fakat onu destekleyen seçmen aynı zamanda AK Parti'nin seçmeniydi. Dolayısıyla bu ayrılık onları biraz da rahatsız ediyordu.
‘SEÇMEN NEZDİNDE AK PARTİ’NİN YANLIŞINI VATANDAŞ DÜZELTMİŞ OLDU’
Sonrasında belediyenin imkanlarının kısıtlanmış olması, iktidarın muhalif bir belediye başkanı olduğu için şehre gelen yatırımları kesiyor olmasını falan düşünürseniz Fakıbaba'nın AK Parti'ye geçmesine dair bir beklenti zaten oluşmuştu ve bunu şehrin maslahatına uygun bir şekilde bize göstererek partiye gitti. Tükürdüğünü yalamak gibi bir durum ortaya çıkmış olmadı seçmen nezdinde. Seçmen nezdinde AK Parti'nin yanlışını vatandaş düzeltmiş oldu ve tekrar bir araya getirmiş oldu."
'KASIM GÜLPINAR'IN DA ETKİ ALANI ÇOK GENİŞ, İSTİFA EDERSE URFA'DAKİ YAPRAK DÖKÜMÜ HIZLI BİR AŞINMAYA DOĞRU EVRİLEBİLİR'
Geçtiğimiz eylül ayında AKP Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gülpınar'ın istifa ettiği, ancak dilekçenin bekletildiği ileri sürülmüştü. Sonrasındaysa herhangi bir gelişme yaşanmamıştı.
Fakıbaba'nın istifasıyla Gülpınar'ın da bazı rahatsızlıkları olduğu iddiası yeniden gündeme geldi.
Gülpınar aynı zamanda, Fakıbaba 2021'de iktidar partisinden ayrılma kararı verdiğinde onu vazgeçiren iki kişiden biriydi.
İddiayı sorduğumuz Ruhavioğlu, şu görüşü dile getirdi:
"Bu haber doğru mudur bilemem ama bu ismin de etki alanı çok geniş. Siverek kırsalında, çok geniş bir alanda hem maddi hem manevi bir rantı da dağıtabilen bir aktörden bahsediyoruz. Böyle bir aktörün de istifa etme ihtimali, Urfa'daki yaprak dökümünün hızlı bir aşınmaya doğru evrilebileceğini varsayabiliriz. Fakıbaba, özelde Urfa siyasetinde, genelde Türkiye siyasetinde tekrar ağırlığını koydu ve bunu bize gösterdi."