Mehmet Tüm hedefini açıkladı: İkinci Eskişehir yaparım

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Mehmet Tüm Balıkesir hakkında hedeflerini açıkladı.

Mehmet Tüm hedefini açıkladı: İkinci Eskişehir yaparım

25 ve 26 Dönem Milletvekili Mehmet Tüm aday belirleme yöntemi olarak Genel Merkez atamasını yanlış bulduğunu belirterek “Ön seçim yapıldığında her şeyden önce o şehirde yaşayan insanlardan onay görüyorsunuz, partililerden onay görüyorsunuz ve bu partide de bir harekete, heyecana yol açıyor. Bakın Balıkesir’de 25 bin üyemiz var, CHP’ye fikirsel anlamda yakın olan STK’lar var. Katın bunları da ön seçime onları da 25 bin desek, 50 bin kişinin oy kullandığı bir ön seçimden yanlış bir sonuç çıkabilir mi? O kentte yaşayan insanlar kimse Belediye Başkan adayını da bırakın o kentte yaşayanlar karar versin. Tepeden bir atama yapıldığında öncelikle taban buna karşı çıkıyor. Tarihe bakın; ön seçim yapıldığında alınan başarılı sonuçlar ortada. Neden ön seçimden kaçılıyor” dedi.

DOĞRULARI SÖYLEDİĞİM İÇİN MİLLETVEKİLİ OLAMADIM

Bandırma Gazete'den Ozan Ertuğrul'a röportaj veren Mehmet Tüm, siyasi yaşamı boyunca ön seçimden yana olduğunu vurgulayan Mehmet Tüm “Atama yoluyla gelen adayın yüzü tepeye dönüktür. Ama ön seçimle gelen kişinin yönü halka dönüktür. Ben ön seçimle seçilen bir vekil olduğumda bunun sorumluluğu ile hareket ettim. Beni Balıkesir’de yaşayanlar ön seçimle seçti ve birinci sıradan Meclis’e gönderdi, bunun sorumluluğunu omuzlarımda hissederek siyaset yaptım. Hep doğrular söyledim, yanlış olanı da söyledim. Bu yüzden de şu anda milletvekili değilim. Siyaset özgüven ile yapılmalı. Ben hep kendime güvendim ve ön seçim dedim. Ön seçimden başka bir yönteme inanmıyorum. Kamuoyu yoklaması diyorlar, anket diyorlar... Bunlarda nasıl hileler yapıldığını da biliyoruz. Ama hakim gözetiminde veya örgüt gözetiminde bir ön seçimde çıkacak sonuca kimse itiraz edemez” diye konuştu.

BAŞKA SİYASİ GÖRÜŞTEN ADAY GÖSTERİLMESİ DE YANLIŞ

CHP’nin diğer siyasi partilerden farklı davranması gerektiğini vurgulayan Tüm “Ne zaman ön seçim yapılmışsa CHP başarı göstermiş, ama ne zaman tepeden bir aday gösterilmiş seçim kaybedilmiş. Parti önce kendi tabanına güven duymalı. Bizim üyelerimizin yüzde 50’si üniversite mezunu, nitelikli, kültürlü, okuyan, araştıran insanlar. Bu sefer kendi partilinizi de küstürüyorsunuz. Ne gereği var? Biz sol bir partiyiz, sosyal demokrat bir partiyiz, ideolojik tabanı olan bir partiyiz. Neredeyse 100 yıllık tarihi olan bir partiyiz. Hiç mi Belediye Başkanlığı yapabilecek başkaları yok. Neden gidip başka ideolojik görüşe sahip kesimlerden aday göstermeye çalışıyoruz. Bu da yanlış bir düşünce… Parti için çalışan, emek veren CHP üyelerine hakaret…

EN ANTİDEMOKRATİK TÜZÜK CHP’DE

CHP’nin antidemokratik bir tüzüğe sahip olduğunu iddia eden Mehmet Tüm “Diyoruz ki: AKP kendi bakanlarını, vekillerini, örgüt yöneticilerini atama yoluyla seçiyor ve bu da yanlış diyoruz. O zaman bu yanlışı neden devam ettiriyoruz. Siyasi partiler kanunu diyor ki: ‘Kurultay yapmak için kurultay delegelerinin dörtte birinin imzası yeterlidir.’ Bizim tüzüğümüz ne diyor: ‘yarısından bir fazlasının imzası gerekiyor’ diyor. Bizim önce tüzüğü demokratikleştirmemiz gerekiyor, ön seçimi kayıtsız şartsız tüzüğe koymamız gerekiyor. Beni üzen nokta şu: bu partinin üyeleri parti meclisini seçiyor, milletvekillini seçiyor, ilçe başkanını seçiyor… Peki, neden Belediye Başkanını seçemiyor. Bizim 1 milyon 250 bin üyemiz var, ben istiyorum ki CHP Genel Başkanını bu 1 milyon 250 bin üye seçsin.

ADAY BELİRLEME YÖNTEMİ ONUR KIRICI

Aday belirlemede kullanılan yönetimin onur kırıcı olduğunu vurgulayan Mehmet Tüm “Şu an Türkiye’nin dört bir köşesinden CHP aday adayları Genel Merkezin kapısında…5 dakika kendilerini Genel Başkana, Genel Başkan Yardımcılarına göstermek, projelerini anlatmak için bekliyorlar. Ne kadar onur kırıcı bir şey... Genel Merkezdekiler 5 dakikada neyi bilebilir. Ama bu şehirde yaşayanlar bilir, çünkü biz halkın içindeyiz, kim nereden geliyor, nasıl hizmet edebileceğini az çok anlar.

BALIKESİR’İ İKİNCİ ESKİŞEHİR YAPARIM

Belediye Başkanlığı konusunda başarılı olacağını söyleyen Tüm “İddialıyım; Balıkesir’i bugün herkesin örnek gösterdiği Eskişehir gibi yaparım. Bir kentte yeşil alanlar yaratmak zorundasınız, kenti rant anlayışıyla idare edemezsiniz. Rant varsa bu rantı Balıkesir ile paylaşmak gerekiyor. Ben bu şehrin tüm sokaklarını biliyorum, çünkü hiperaktifim, 5 dakika yerimde duramam. Sürekli çalışmak ve üretmek arzusundayım. Hayatım böyle geçti. Balıkesir’in sorunlarını biliyorum ve çağdaş, yaşanabilir bir kent haline getirebilirim. Şehirler sadece Belediye Meclis Üyeleri ile yönetilmez. Bakın Avrupa’ya: sendika yöneticileri, sivil toplum örgütleri kentin karar alma mekanizmalarında etkindir, meclisin doğal üyesidir. Balıkesir’i 1000 kişilik meclisle yöneteceğim. Çamlık’ta Atatürk Heykelinin yerini ‘nasıl olsa yetkim var’ diyerek öyle kafanıza göre değiştiremezsiniz. Önce halka soracaksınız. Halk ne diyorsa o uygulanır.

BÜYÜKŞEHİR YASASI DEĞİŞMELİ

Belediye Başkanı olduğu takdirde parti ayırımı yapmadan tüm ilçelere eşit mesafede davranacaklarını söyleyen Mehmet Tüm “Büyükşehir Yasası ile çifte standart uygulanıyor. Kendi partisinden olmayan belediyelere iğne ucu kadar hizmet yapmıyorlar. Bu yasanın da değişmesi lazım. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı olduğumda tüm belediyelere eşit mesafede davranacağız. Onların ellerini kollarını bağlamayacağız, hizmet etmek isteyen kim varsa Büyükşehir’in imkânlarını önlerine sereceğiz. İlçelerden yüzde 40 gelir elde eden Büyükşehir ne hizmet veriyor? Büyükşehir Bandırma’da ne hizmet verdi? Caddeleri kazdırıp vatandaşa eziyet çektiriyorlar. Bu karmaşadan tüm Balıkesir’i kurtaracağım.

Etiketler
Balıkesir Eskişehir Mehmet Tüm