Gürer'in girişimiyle anıt ağaçlar korumaya alındı
2 yıl önce anıt ağaç olarak tescil edilen 5 asırlık kestane ağacı koruma altına alındı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Balcı köyünde ‘Anıt Ağaç’ kapsamına aldırdığı 500 yıllık kestane ağacının, koruma altına alınması ve çevre düzenlemesinin sağlanması için başlattığı girişimlerden de sonuç aldı.
Nevşehir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından tescil edilen 5 asırlık Anadolu kestanesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce koruma altına alındı.
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 15 yıl uğraş verdikten sonra, 2016 yılında anıt ağaç olarak tescil ettirdiği 500 yıllık kestane ağacının, çevre düzenlemesinin sağlanması, tanıtımının yapılması ve bölgeye kolay ulaşılabilmesi için yapılacak çalışmalar konusunda yetkilileri göreve davet etmişti.
Nevşehir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun incelemeleri sonucunda ‘Anadolu Kestanesi’ cinsi olarak tescil edilen ve gövde çapı 5 metreye ulaşan kestane ağancının Niğde bölgesinde tescilli tek ağaç olduğunu belirten Gürer, Balcı (Cücü) köyündeki kestane ağacının koruma altına alınmasına rağmen korunmadığını belirtmişti.
Gürer’in girişimleri sonuç verdi ve 500 yıllık olduğu tahmin edilen, 'Anadolu Kestanesi' ağacına, bitkisel toprak takviyesi yapıldı, aynı zamanda gövdesinde bulunan çürük ve kuru dallarında budandığı ağacın oyuklarları dolgu malzemesiyle kapatıldı. Çevre düzenlemesi yapılan bölgede, Anıt kestane ağacının tepe tacı izdüşümü içinden geçen yolun iptal edilerek yol güzergah değişikliği yapılması, bitkisel toprak takviyesi yapılması, çürük ve kuru olan dalların budanarak açık kalan yerlerin macunlanması, oyuklarların dolgu malzemesi ile kapatılması, çit malzemesi ile çevrilmesi konusunda girişim başlatıldı.
15 YILLIK MÜCADELE
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 15 yıllık mücadele sonucunda önce anıt ağaç olarak tescil ettirdiği 5 asırlık kestane ağacının, korunması için başlattığı girişimden de sonuç almış olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
Gürer şu açıklamalarda bulundu, “Niğde ilinde varlığını kamuoyu gündemine 15 yıl önce resimleyerek yerel basında Niğde’de böyle bir ağacın varlığını duyurdum. Niğde ilinde kestane ağacı yoktu. Ama Bor ilçesi Balcı (Cücü) köyünde Niğde Kapadokya’nın Başkenti kitabımı yazarken tarihi doku araştırmasına gittiğimde köy halkı bu ağaçtan söz etti. Ağacın yanına gittiğimde geniş bir kaya parçası üzerinde muhteşem ağacı gördüm. Dağ yamacında ovaya bakan yerde bu ağacın cücü beyini ziyarete gelen bir ihtiyarın gördüğü misafirperverlik karşısında köyden ayrılırken cebinden çıkardığı bir tohumu buraya koyduğu ve sonuçta bu ağacın böyle oluştuğunu anlattılar, en az beş yüz yıllık olduğunu ifade ettiler. Haberi yaptım. Yetkilileri bölgeye getirdim. Yıllarca anıt ağaç olması için uğraştım. Ürününü köylülerin imece usulu paylaştığı ağacı milletvekili olunca yazılı soru önergeleri ile TBMM gündemine taşıdım. Sonuçta anıt ağaç olarak tescillenmesini sağladım. Bu yaz gittim, baktım asırlık ağaç dalları kırılmış, yanından yol geçirilmiş, tepki gösterdim. Basın, habere yer verdi ve sonuçta ağaca müdahale edildi. Ağaç kurtarıldı. Şimdi tarihi öneme sahip olan kestane ağacının, tanıtımının yapılması için de çaba gösterilmeli” dedi.