Kayyuma atanan madende büyük tehlike
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir TMSF’ye devredilerek kayyum atanan madeni TBMM gündemine taşıdı.
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir TMSF’ye devredilerek kayyum atanan madeni TBMM gündemine taşıdı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı ve Enerji Bakanının yazılı olarak yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Emir, yaklaşan tehlikeye dikkat çekti.
“Her an bir göçük yaşanabilir”
CHP’li Emir önergesinin gerekçesinde; Eskişehir’in Mihalıççık ilçesi Koyunağılı köyü sınırları içinde yer alan ve Adularya Enerji Elektrik Üretimi ve Madencilik Anonim Şirketi’ne ait madene FETÖ/PDY ile iltisaklı veya irtibatı iddiasıyla el konularak TMSF devredildiğini ve işletmeye kayyum atandığını ifade ederek, maden sahası kayyum tarafından işletilmeye başlatıldıktan sonra var olan sorunlar daha da arttığını iddia etti.
Yer altı maden işletmesinde zorunlu olan standartlar bile yerine getirilemez bir hale geldiği için tecrübeli işçilerin istifa ederek iş bıraktıkları, tecrübe eksikliğine paralel, iş güvenliği riski daha da arttığına dikkat çeken Emir; Maden ocağının iç yüksekliğinin, tavandaki baskıdan dolayı, yer yer bir metreye kadar düştüğünü, bu nedenle madende bir çökmenin meydana gelmesinin an meselesi olduğunu iddia etti.
“Önlem alınmazsa facia kaçınılmaz”
Murat Emir önergesinin devamında; Soma ve Ermenek’te yaşanan faciaların zamanında gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle yaşandığını, bu madende de acil önlemler alınmadığı taktirde yeni faciaların yaşanabileceğini ifade etti.
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir önergesinde aşağıdaki soruları sordu;
1- Koyunağılı köyü sınırları içinde yer alan maden sahasındaki çalışma koşulları denetlenmekte midir? En son hangi tarihte denetim yapılmıştır? Denetim raporlarında çökme riski gibi çalışma koşullarını tehlikeye atan bir husus tespit edilmiş midir? Tespit edilen tehlikeli durumlar var ise, bu tehlikeleri gidermeye dönük ne tür önlemler alınmıştır?
2- Söz konusu maden sahasında çalışan işçilerin iş güvenliği standartlara uygun mudur? Bu konuda denetimler yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise herhangi bir eksiklik tespit edilmiş midir? Tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için hangi önlemler alınmıştır?
3- Bu madende yaşanacak olası bir felaketin sorumluluğu kime ya da hangi kuruma ait olacaktır?
4- Koyunağılı köyü sınırları içinde kayyum tarafından işletilen maden sahasında kayyum atandığı tarihte işletmede kaç işçi çalışmaktaydı? 01 Kasım 2018 itibariyle kaç işçi çalışmaktadır?