'Çanakkale tren ağına ne zaman bağlanacak?'

CHP'li Özgür Ceylan, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda Uluşturma Bakanına Çanakkale’nin yollarını gündeme getirdi.

'Çanakkale tren ağına ne zaman bağlanacak?'

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda Uluşturma Bakanına Çanakkale’nin yollarını gündeme getirdi.

Ceylan, Kınalı – Tekirdağ – Çanakkale yolu projesinin “geçiş garantili” olup olmadığını sorarak, “Çanakkale tren ağına ne zaman bağlanacak?” dedi.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda önceki gün Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2019 yılı bütçesi ele alındı.

Bakan Mehmet Cahit Turhan’ın yaptığı sunumun ardından, komisyon görüşmelerine katılan CHP Milletvekili Özgür Ceylan bir konuşma yaparak Çanakkale’nin ulaşımla ilgini sorunlarını gündeme getirdi.

CHP’li Ceylan, iktidarın "Şu kadar yol, köprü, tünel yaptık. İnternet altyapısı şuradan buraya geldi, devrim yaptık" şeklindeki açıklamalarına karşın, vatandaşın “mega” olarak pazarlanan projelerin gerçek maliyetlerini öğrenemediğini söyledi.

Türk halkının gidilmeyen yolların, geçilmeyen köprülerin, parasını iktidarın verdiği taahhütler yüzünden ödemek zorunda kaldığını kaydeden Ceylan, “Kuzey Marmara otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü'nü hizmete açtınız. Bu projeler için taahhüt edilen geçiş garantilerinin projenin açılışından bugüne kamuya maliyeti ne olmuştur? Bu köprülerden, tünellerden günde ne kadar taşıt geçiyor? Türk halkı ne kadarını geçmeden ödemek zorunda kalıyor?” diye sordu.

Kınalı – Tekirdağ – Çanakkale Yolunda da “Geçiş Garantisi” Verdiniz mi?

Ceylan temeli 18 Mart’ta atılan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale yolunu gündeme getirerek, “Yaklaşık 2 milyar 703 milyon dolarlık bir proje bedeli var. Ege'den, Batı Akdeniz'den, Batı Anadolu'dan giden yük hareketinin İstanbul'u kullanmadan direkt Çanakkale üzerinden geçmesine olanak sağlayacağı ifade edilen bu projede de araç geçiş garantileri söz konusu mudur?” diye konuştu. Ceylan, proje güzergâhı üzerinde, henüz projenin geçiş güzergâhı açıklanmadan önce arazi toplandığına dair çeşitli iddiaların ortaya atıldığını kaydederek, “Bu noktada özellikle hattın Çanakkale'den geçen kesimlerinde bu yönde arazi alımları tespit edilebilmiş midir” dedi.

Bayramiç – Etili – Çan karayolunun 2016 da yapımının başladığını ve iki yılda bitirileceği taahhüt edilmesine karşın istenen hızda ilerlemediğini kaydeden CHP’li Ceylan, “Bunu size iki ay önce yazılı soru önergesi olarak ilettim fakat süresi içerisinde cevap verme nezaketini göstermediniz. Sanıyorum, Meclisin tozlu raflarında bekleyecek ancak size konuyu bir de burada hatırlatmak ve sormak istiyorum” diye konuştu.

Yolun 12 metre platform genişliğinde 38,2 kilometre uzunluğunda olacağının bildirildiğini belirten Ceylan, proje kapsamında 3,5 kilometre Bayramiç çevre yolu ve 2,5 kilometre Etili çevre yolunun da yapılacağı ve 40 kilometre uzunluğunda, 12 metre genişliğinde 4 köprü, 90 menfezden oluşacak yolun iki yıl içinde tamamlanmasının öngörüldüğünü hatırlattı. Çalışmaların arzu edilen hızda yürütülemediği ve Çiftlikköy'den itibaren bu güzergâhın vatandaş için âdeta çileye dönüştüğünü söyleyen Ceylan “Bir türlü tamamlanamayan proje nedeniyle sürücülerin güvenli seyir olanağının bulunmadığı ve toz bulutu içerisinde seyahat etmeleri nedeniyle hem güvenlik sorunu oluşmakta hem de yörede tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan üreticiler oluşan tozun ürünlerine verdiği zarardan ötürü mağdur olmaktadırlar” dedi. İhalenin üzerinden üç yıl geçmesine karşın yolun hâlâ tamamlanmadığına dikkat çeken Ceylan, Bakan Turhan’a “Yüklenici firmaya gerekli ödemeler zamanında aktarılmış mıdır? Söz konusu projede fiziki ve nakdî gerçekleşme oranının yüzdesi kaçtır? Projeyi hangi takvim yılı içerisinde bitirmeyi planlıyorsunuz?” sorularını yöneltti.

Gelibolu – Eceabat Tünelinde Çalışmalar Durdu

Bakan Turhan’ın sunumu sırasında Gelibolu – Eceabat arasındaki tünellerin 2018 yılında biteceği yönündeki ifadesi üzerine konuya dikkat çeken Ceylan, “Bahsedilen yerde şu anda çalışmalar durmuş durumdadır. İki ay içerisinde de bitmesi mümkün görünmemektedir. Bu proje ne zaman tamamlanacaktır?” dedi. Bakanlığın Çanakkale ile ilgili yatırımlarını soran Ceylan, “projelerde fiziki ve nakdî gerçekleştirme oranları nelerdir?” diye sordu.

Çanakkale ili en uzun kıyı şeridine sahip illerimiz arasında yer almasına rağmen deniz ulaşımında sahip olduğu kapasitenin yetersizliğini kaydeden CHP’li Ceylan, Gökçeada ve Bozcaada’da feribot ve deniz otobüsü seferlerinde özellikler kış aylarında yaşanan aksaklıkları da hatırlattı. Halkın alternatiflerinin olmayışının da Çanakkale'de feribot ücretlerinin aşırı yüksek oluşunda etkili olduğunu düşündüğünü ifade eden Ceylan, bu konuda çözüm öretilmesi gerektiğini savundu.

Çanakkale Havaalanı'ndan sadece İstanbul ve Ankara'ya, o da sınırlı bir sayıda uçuş gerçekleştiğini kaydeden Ceylan, demiryolu ağı ile kentin Anadolu’ya ve İstanbul’a bağlanmasının ekonomik gelişiminin önünü açacağını kaydederek, “Bu konuyla ilgili sunumunuzda Çanakkale için demir yolu çalışması gözükmemektedir. 2019 yılı için demir yolunun Çanakkale'ye ulaşmasını istemekteyiz. Bu konuda bir çalışma yapılabilecek midir” diye sorarak konuşmasını sonlandırdı.

Etiketler
Çanakkale Özgür Ceylan